Hirdetés

Ezt tudják a Windows 10 új gyorsbillentyűi

|

Néhány egyszerű billentyűparancs elsajátítása nagyban megkönnyíti a mindennapi munkát.

Hirdetés

Ahogy a korábbi részek, úgy a Windows 10 is rengeteg billentyűparanccsal és kombinációval rendelkezik majd, ezek ismerete pedig értékes másodperceket takaríthat meg a napi használat során, hosszútávon pedig jóval kényelmesebbé teheti az operációs rendszer használatát. A Windows 10 újra az asztali gépeket helyezi majd előtérbe, így sokkal hangsúlyosabbak lesznek ezek a gyorsbillentyűk is.

Hirdetés

Ablakrendezés

A Windows 7-ben Aero Snap néven bemutatkozó funkció a 10-es verzióra már csak Snap maradt, de a működési elvet megtartotta. Segítségével a megnyitott ablakokat tudjuk a képernyő valamely széléhez rendezni. A billentyűparancs jelenleg is működik Windows 8 alatt, a megvalósítás azonban rengeteget változik. Windows 8-ban a fölfelé és lefelé nyilakkal teljes képernyőre vagy tálcára tehetjük az ablakot. Ezzel szemben a Windows 10-ben 4 negyedre lesz osztva a kijelzőnk, ebben tudjuk mozgatni az alkalmazásokat, így ha előbb jobbra majd fölfelé zárjuk az ablakot, akkor azt a jobb fölső negyedbe szorítja majd be a Windows. Ezt az elhelyezést az egérrel is elvégezhetjük, egyszerűen csak a megfelelő helyre kell húznunk az alkalmazást.

A parancs használatához a Windows gombra és a nyilakra van szükség

 

 

Feladatok áttekintése

A megnyitott alkalmazások között Alt-Tab kombinációval tudunk váltani már évek óta, ehhez jött a Windows 7 Windows + Tab kombinációja, amely ugyan ezt a feladatot látta el, csak sokkal dizájnosabb formában. A Windows 10-ben ez a kombináció felnyit egy új ablakot, amelyben az aktuális virtuális asztalunk alkalmazásai közt tudunk váltogatni.

Az Alt +Tab kombináció pontosan úgy működik, ahogy azt megszokhattuk, itt semmilyen változást nem eszközöltek.

 

 

Virtuális asztalok

A programjainkat virtuális asztalokra rendezhetjük majd a Windows 10-ben, az új funkicóhoz pedig természetesen jár néhány új billentyűparancs is.

Windows + Ctrl + D - Létrehoz egy új virtuális asztalt és át is vált rá
Windows + Ctrl + F4 - Bezárja az aktuális virtuális asztalt
Windows + Ctrl + Balra / Jobbra - Vált a virtuális asztalok közt

Arra sajnos nincs lehetőségünk, hogy ezeket az asztalokat átrendezzük, remélhetőleg a végleges változatba bekerül majd ez az opció is.

 

 

Parancssor

A Windows 10-ben a parancssor is sokkal több szeretetet kap, rengeteg új parancs érinti ezt a funkciót is.

Ctrl + C / Ctrl + V - Vágólapra helyezi a kijelölt szöveget / Beilleszti a vágólap tartalmát
Ctrl + A - Kijelöli az adott sor tartalmát. Ha a sor üres, a teljes parancssort kijelöli.

 

 

A szövegszerkesztőkben és böngészőkben használt szövegkijelölő parancsok végre a parancssorban is működnek majd, így a Shift+nyilak kombinációval változtathatunk a kijelölt szövegrészen, a Shift + Home / End gombokkal az adott sor elejére vagy végére ugorhatunk.

A Ctrl + Fel / Le nyilakkal a sorok közt váltogathatunk, a Ctrl+ Page Up / Page Down pedig a srcollt helyettesíti. Emellett fontos még a Ctrl + F kombináció, amellyel kereshetünk a parancssorban.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.