Hirdetés

Ezzel nézheted meg, milyen programok futottak a PC-den



|

Segédprogram és Registry-trükk is választható a feladatra.

Hirdetés

Időnként adódhat olyan helyzet, hogy tudni szeretnénk, pontosan milyen programok futottak a gépünkön. Azokról természetesen mindenki tud, amit ő maga kézzel indított el - ezek viszont a gép használatától függően a futtatott programoknak csak a töredékét jelentik. Az alkalmazásokat futtathatja a többi felhasználó is, illetve akár az operációs rendszer is automatikusan. 

Hirdetés

 

Registry-trükk

Ahhoz, hogy megjelenítsük a mostanában futtatott programok listáját, két módszert választhatunk. Az első a Windows Registryje, amelyben manuálisan fedezhetjük fel az adatokat. Több kulcs is tartalmaz információt a rendszeren korábban végrehajtott programokról. Ezek a következőek: 

 

Manuálisan is hozzáférhetőek az adatok

 

HKEY_CURRENT_USER/Software/Classes/Local/Settings/Software/Microsoft/Windows/Shell/MuiCache

HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/ShellNoRoam/MUICache

HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/WindowsNT/Current/Version/AppCompatFlags/Compatibility Assistant/Persisted

HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/WindowsNT/Current/Version/AppCompatFlags/Compatibility Assistant/Store

 

A megnyitásukhoz a [Win+R] gombok lenyomása után be kell írni, hogy Regedit, majd Entert nyomni. A bal oldali panelen kereshetőek ki a fentebb írt kulcsok. A kijelölésük után jobb oldalon láthatóak a korábban futtatott alkalmazások. 

 

Az automatikus mód

Van egy könnyebb módszer is a kívánt információ áttekintésére. Ennél egy külső segédprogramot kell igénybe venni, mondjuk a telepítést nem igénylő ExecutedProgramsList nevű alkalmazást. Ezt elegendő mindössze letölteni, majd a kitömörítés után helyileg futtatni. 

 

Ez a könnyebb módszer

 

A program összegyűjti az összes forrásból az adatokat, és néhány pillanat után kilistázza a képernyőre. Az adatok név és elérési út szerint is rendezhetőek, többek között. A manuális görgetés mellett a beépített kereső célzott kutatást is lehetővé tesz. A lista egyébként a kézzel elindított alkalmazások mellett azokat is tartalmazza, amelyeket a rendszer indított el automatikusan. Az adatok szabadon exportálhatóak, TXT, CSV, XML és HTML fájlokba egyaránt. A legjobb pedig az a Nirsoft egyszerű programjában, hogy még csak telepítést sem igényel. 

 

Meg kell jegyezni, hogy a CCleanerhez hasonló programok nem távolítanak el alapból minden előzményt a gépünkről. Az effajta helyeket manuálisan kell hozzáadni a takarítóprogramokhoz, vagy a bátrabbak akár kézzel is törölhetnek a Registryben. 

Ti milyen takarítóprogramot használtok?

 

Frissítés - magyar kezelőfelület:

Kedves olvasónk, Koncz László munkájának hála már magyar nyelven is használható a program. Ehhez az alábbi fájlt kell letölteni, majd a program könyvtárában elhelyezni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.