Hirdetés

Ezzel rejts el fájlokat és mappákat a Windowsban

|

A Secure Folders hasznos eszköz a fájlok elrejtéséhez és védelméhez.

Hirdetés

Legyen szó a család többi tagjáról, ismerősökről, barátokról, időnként elkerülhetetlen, hogy egy kicsit átadjuk valakinek a gépünket. Természetesen minden PC-n van bőven bizalmas, személyes információ és fájl, amelyeket jobb lenne, ha nem látna rajtunk kívül senki. Emiatt nem mindig érdemes vendégfiókokkal bajlódni, van, hogy egyszerűbb elrejteni a bizalmas adatokat. A titkosítás azonban csak akkor lenne hatékony, ha a gép használata közben is titkosítva lenne az összes adatunk. 

Hirdetés

 

Secure Folders

Erre a célra jó megoldás lehet a Windows alatt ingyenesen használható, alapszintű védelmet biztosító Secure Folders nevű alkalmazás, amely szükség esetén hordozható változatban is telepíthető. A programmal zárolni és elrejteni lehet a kiválasztott mappákat, csak olvashatóra állítani azokat, illetve a futtatható fájlok végrehajtását is lehet blokkolni. 

 

Hordozható kiadásban is telepíthető

 

Az alkalmazás a Windows összes verzióját támogatja, és négy alapfunkcióra képes. El tudja rejteni a mappákat az Intézőből és az összes többi fájlkezelőből, ami a rendszeren található. Ha ez nem lenne megfelelő, akkor a mappákat zárolni is lehet, ilyenkor láthatóak maradnak a rendszerben, de a védelem alatt nem hozzáférhetőek. 

Ugyancsak be lehet állítani a csak olvasható tulajdonságot, amikor hozzá lehet ugyan férni a tartalmakhoz, de módosítani vagy törölni már nem engedi őket a program. Azt sem hagyja, hogy új fájlokat másoljunk vagy hozzunk létre a védett mappában. A negyedik funkció pedig a kijelölt mappában letiltja a futtatható fájlok végrehajtását. 

 

Használat

Az alkalmazás használatához egyszerűen a kezelőfelületre kell dobálni a használni kívánt mappákat és fájlokat, vagy pedig az Add gombot választani. A program mindig megkérdezi, hogy milyen típusú védelemmel szeretnénk ellátni a kiválasztott elemeket a fenti négy típusból. 

A Secure Folders lehetővé teszi azt is, hogy bizonyos fájltípusokat vagy fájlneveket mappaszinten vagy akár rendszerszinten is levédjünk. Így mód van arra is, hogy a gépről mondjuk az összes JPG vagy DOC fájlt eltüntessük látszólag. 

 

Négy főbb funkció van

 

A futtatható állományokhoz létezik whitelist is, az erre felvett elemeket pedig a védelem típusától függően mindig le lehet futtatni. 

Maga a program természetesen jelszóval védhető, illetve a gyorsabb hozzáférés érdekében gyorsbillentyűk is használhatóak hozzá. 

Természetesen a Secure Folders nem arra való, hogy a tech világában járatos profikon kifogjon, vagy, hogy feltörhetetlen biztonsági vonalat hozzon létre a gépünkön. Az átlagfelhasználók ellen azonban hatékony segítség lehet, főleg, mivel a védelem leállításához nem elég bezárni a futó programot. Ha egy egyszerű, de érdekes és jól használható megoldásra van szükség a fájlok elrejtéséhez, egy próbát mindenképp megér. 

 

Ti mennyire ügyeltek az érzékeny dokumentumaitokra? 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.