Hirdetés

Fagy a VGA driver? Így irtsad ki teljesen!



|

Ki mondta, hogy stabil géppel nincs gond? Sebaj, segítünk megoldani az egyik legidegesítőbbet!

Hirdetés

A legjobb számítógép igazából átlátszó, vagyis nem a géppel kell foglalkozni, hanem azzal, amit éppen a segítségével szeretnénk elvégezni. Ha a hardvereket jól válogattuk össze, a stabilitással nem is lehet gond – legalábbis ezt gondolnánk. Sajnos azonban a hardver csak az egyik fele a csomagnak, ott vannak még a szoftverek, azok közül is a videokártya-driverek – ha ezt nem frissítjük kb. olyan tempóban, mint ahogy a gyártó ontja magából az újabb verziókat, komoly gondjaink lehetnek. És nem csak játék közben.

 

Hirdetés

Amikor az automata csődöt mond

Ez eddig rendben is van, már megszoktuk, hogy a VGA drivert rendszeresen frissíteni kell, de mindez nem túl nehéz, hiszen az NVIDIA és az AMD is beépített frissítő modult tartalmaz. Ezzel mindössze pár kattintás a driver-csere, mindent, még a letöltést is automatikusan végez a program. Igen ám, de mi van akkor, ha a csak egy apró hiba is csúszik a számításba? Például nem sikerül tökéletesen eltávolítani a régebbi drivert?

 

 

A jobbik eset az, hogy a driver-kezelő érzékeli a hibát és egyszerűen fent hagyja a teljes, régebbi driver szettet. Ilyenkor a telepítő hibával leáll és lehet kezdeni a nyomozást (erről később). Az is a kisebbik rossz, ha eltávolít mindent, amit tud, átváltja a drivert a Microsoft integrált Szabványos VGA meghajtóra, és egyszerűen elfelejti, hogy valaha is újabb drivert akartunk telepíteni (legalább valamilyen képet kapunk).

A rosszabb eshetőségek közül a kevésbé horror, ha a telepítő nem ellenőrzi, hogy törlődött-e a régebbi driver és megpróbál mindent felülírni – ahol nem sikerül, ott marad a régi driver, ahol sikerül, ott frissül a rendszer. A nagyobb probléma akkor van, ha a driverfájlok összekeverednek és az inkompatibilitástól a teljes rendszer lefagy, használhatatlanná válik. Szerencsére van célzott megoldás.

 

 

 

DDU – a szakosodott takarító

A megoldás abszolút erre a problémára fókuszált, és semmi varázslat nincsen benne – éppen ezért olyan hatékony. A segédprogram neve a beszédes Display Driver Uninstaller, röviden DDU, amely csakis egyetlen dologra képes: letörli a VGA kártya driverét, akármilyen makacs is az. Ehhez első lépésben töltsük le és tömörítsük ki a DDU-t, majd indítsuk el. Az első egy verzióellenőrzés lesz, a második ablak pedig egy hibaüzenet, hogy nem csökkentett módban használjuk gépünket. Éppen ezért indítsuk újra a gépet úgy, hogy a Windows indulásnál [F8]-at nyomjunk és válasszuk a Csökkentett módot. A DDU ablaka itt már hibaüzenet nélkül megjelenik, így váltsunk át jobb alul magyar nyelvre. Sajnos ez nem teljes értékű, de a semminél azért jobb.

 

 

Válasszuk ki fent a három lehetőség közül a GPU típusát (az Intel az integrált Intel VGA vezérlő), majd ikszeljük be az ablak közepén látható opciók közül az alsó hármat. Az első letörli a felesleges driverfájlokat, a második naplózza a teljes folyamatot, a harmadik pedig rendszer-visszaállítási pontot készít. Ha mindezzel megvagyunk, az első opciót válasszuk, így a DDU minden VGA drivert eltávolít és újraindítja gépünket a normál üzemmódban.

Figyelem! Csökkentett módban futtatva a DDU letiltja a Windows Update driverfrissítési funkcióját, ezért amint újraindítottuk gépünket, futtassuk újra a DDU-t és engedélyezzük ezt az opciót.

 

 

Ha megvagyunk a törléssel, következhet az új driver telepítése. A driver ilyenkor egy teljesen nyers Windowsnak érzékeli a rendszerünket, így már semmiféle probléma nem lehet az újabb driver telepítésével.

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.