Hirdetés

Fast Photo Resizer 2: További csoportos műveletek fotóinkkal



|

Hirdetés

A program Batch Convert, azaz kötegelt konvertálás részében érhetők el a FastStone egyéb lehetőségei. Ehhez a Use Advanced Options jelölőnégyzetet kell kijelölnünk. Az így megjelenő Advanced Options gomb nyitja meg a további eszközök palettáját. Ezek a következők: átméretezés (Resize), elforgatás (Rotate), vágás (Crop), munkafelület (Canvas), színmélység (Color Depth), korrekciók (Adjustments), felbontás (DPI), szöveg (Text) és vízjel (Watermark). Bármely eszközre kattintva egy üres ablak jelenik meg, legfölül egy Use...(itt az eszköz neve következik) nevű jelölőnégyzettel. Ezzel aktiválható az adott eszköz és nyithatók meg beállításai.

Resize

A fotók csoportos átméretezésére szolgál. 8 megapixeles, túl nagy méretű képeink így válhatnak monitoron is nézhető nagyságúvá, mondjuk 1024x768 pixelessé. Az méret pixelben, százalékban, vagy csak az egyik oldal pixelértékének beírásával adható meg. Választhatók előre definiált méretek is, amiket a jobb oldali lehullómenüből választhatunk. A Filter pont alatt az átméretezési algoritmus, az a matematikai művelet adható meg, amellyel a szoftver kiszámolja majd az fotó új képpontjait. Aki nem túl járatos ezekben az algoritmusokban, célszerű ha a szoftver által felajánlottat választja. Pixelben megadott méretezésnél további jelölőkkel adható meg, hogy az új méret esetén is megmaradjon az oldalarány, cserélődjön fel a szélesség és magasság, vagy nagyobb érték megadásánál ne legyen átméretezés.

 

 

01.jpg

 

 

Rotate

A kijelölt képek közös elforgatására és tükrözésére alkalmas opció. Használata nagyon egyszerű. Vízszintes és függőleges (Flip Horizontal/Flip Vertical) tükrözés, valamint 90 és 180 fokos forgatás választható. Az összes kép a megjelölt opció szerint fordul.

 

 

02.jpg

 

 

Crop

A képszélek levágásával méretezhető át egyszerre több fotó. A Width és a Height ablakokban adhatjuk meg, hogy mekkora maradjon a képméret. Jobb oldalt egy menüből előre mentett méret is választható. Az X és Y értékek a vágás képen belüli helyét adják meg. Ez így elmondva tán nem túl bonyolult a gyakorlatban viszont van vele egy hatalmas probléma. Mivel csoportos vágásról van szó, nincs előnézeti ablak, hiszen akár 1000 kép vágásáról is szó lehet, mindet pedig elég nehéz lenne megjeleníteni. Így aztán a felhasználónak csak sejtése lehet, hogy a megadott számokkal pontosan hol mit vág le a képről.

 

 

03.jpg

 

 

Canvas

A kép munkaterületének, vagy szebb nevén a vászon mérete és színe állítható be. A fotó méreténél kicsivel nagyobb értékeket megadva és egy csinos vászonszín kiválasztásával egyszerű keret készülhet minden fotó köré. A vászon méretezése ugyanaz, mint a Resize-nál. Történhet pixel, vagy százalék, illetve egy előzetesen mentett érték megadásával.

 

 

04.jpg

 

 

Color Depth

Segítségével a kép színmélysége „rombolható”. Azért e kemény jelző, mert például egy 8 bites képnél hiába állítunk be 16 bitet. A színmélység nem lesz nagyobb. Csak nagyobbról alacsonyabbra változhat az érték.16 bitesből készülhet 8 bites. A végeredmény? 16 millió helyett 256 szín.

 

 

05.jpg

 

 

Adjustments

Ez végre egy igazán széles körben használható opció. A képek színének, világosságának, kontrasztjának, élességének és ki tudja még miének kötegelt feldolgozására hivatott. A dicséret azért is indokolt mivel itt egy nézőkép ablak is rendelkezésre áll, ahol egy példán figyelemmel kísérhető a beállítások hatása. Az alábbi beállítások lehetségesek: világosság (Brightness), kontraszt (Contrast), gamma (Gamma), színezet (Hue), színtelítettség (Saturation), fényesség (Lightness), piros, kék és zöld színek (Red, Blue, Green), élesség és elmosottság (Sharpen/Blur) fekete-fehér és negatív nézet (Gray Scale, Negative). Jó kis sor! Ha valaki egy sor képen elrontotta az expozíciót, érdemes kipróbálni.

 

 

06.jpg

 

 

 

DPI

A kimeneti felbontás beállítása. Monitoron nézett képeknél nincs jelentősége, csak ha valaki nyomtatni szeretne. A nyomat egy col szélességében ennyi képpont lesz majd a papíron. 300 dpi esetében ez 2,54 cm szélességben 300 db pontot jelent.

 

 

07.jpg

 

 

Text

Felirat vihető fel minden képre, ami ugyanúgy formázható, mint egy szövegszerkesztőnél. Használhatunk például valamilyen háttérszínt a szöveg mögött, de árnyékolást is, és változtatható a betűk átlátszósága. A szöveg lehet egyedileg beírt, mondjuk a fotós neve, de ezen kívül képenként változó érték is. A képre íratható a készítés dátuma, az expozíciós idő, a rekeszérték, vagy akár mindezek együtt. A kép EXIF adataiból 15-féle érték nyerhető ki és tehető a fotókra.

 

 

08.jpg

 

 

Watermark

Hasonló az előzőhöz, de itt helyezhető minden kijelölt képre. Ez szinte bármilyen ismert fotóformátum lehet és a kép bármely részére helyezhető. A fotók egyedi megjelölésére használhatunk például egy előre elkészített saját emblémát, amit egy lépésben az összes kép sarkára helyezhetünk. A vízjel mérete nem változtatható, de átlátszósága és háttere igen. Árnyék hozzáadása és a sarkok lekerekítése is beállítható.

 

 

09.jpg

 

 

A lehetőségek, ha nem is végtelenek, de igen széleskörűek. A Fast Photo Resizer csak ezzel az opcióval együtt mutatja meg igazi oroszlánkörmeit. Mert azok aztán vannak neki! Jó nagyok.

 

A tippeket a Digiretus.hu szolgáltatta.

 

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.