Hirdetés

FastStone tippek



|

Képek csoportos alakítása és konvertálása FastStone Image Viewerrel

Hirdetés

A fórumokon, így a PC World Segélyvonalán is visszatérő kérdés, hogy hogyan lehet sok képet, fotót egyszerűen átméretezni, konvertálni. Ilyenkor a „milliomoscsemeték" tipikus válasza az, hogy írni kell egy ún. Photoshop actionst, ami elvégzi a kívánt műveletsort. Pedig nemcsak jelentősen olcsóbb, de - egy-két nagyon speciális esetet leszámítva - sokkal egyszerűbb is ugyanezt a FastStone Image Viewerrel megcsinálni.

 

fstipp_adjustments.jpg

A beállítások hatását külön ablakban tudjuk ellenőrizni

 

Aki digitális fotókkal dolgozik - akár hivatásszerűen, akár hobbiból -, előbb-utóbb szembetalálkozik azzal a feladattal, hogy képeket kell tömegesen konvertálnia, esetleg menet közben megváltoztatni a méretüket, a színmélységüket, egyformára vágni mindet, vagy például látható vízjellel ellátni valamennyit. Természetesen majd' mindegyik nagyobb képszerkesztő programmal (Photoshop, Photo-Paint, Paint Shop Pro Photo, GIMP stb.) és némi programozói ismerettel meg tudjuk oldani ezeket a feladatokat, azonban a legtöbb esetben erre a célra érdemesebb letölteni és telepíteni az otthoni és iskolai használatra ingyenes FastStone Image Viewert.

 

A programnak létezik magyar nyelven is tudó nemzetközi változata (Multi-language Version), ám ebből jelen pillanatban a 3.2-es verzió a legújabb, míg az angol nyelvű változat már 3.6-nál jár. A cikk készítéséhez mi ez utóbbit használtuk, azonban néhány dolgot leszámítva az itt bemutatásra kerülő funkciók a 3.2-es nemzetközi változatban is megtalálhatóak.

 

A képek kiválasztása

A képek kiválasztása a konvertáláshoz, átalakításhoz nagyon egyszerű, hiszen a Meghajtók és mappák panelen könnyen meg tudjuk keresni azt a mappát, amelyben az átalakításra váró fotók vannak. Ha a kiválasztott mappában található valamennyi állományt be akarjuk vonni a műveletsorba, akkor a képek paneljére kattintva nyomjunk egy ‹Ctrl›+‹A›-t, ami a legtöbb programhoz hasonlóan itt a FastStone Image Viewerben is az összes fájl kijelölését jelenti (azzal az apró eltéréssel, hogy ez az adott mappán belül található almappákat is kijelöli). Ha nem az összes képpel, csak egy részükkel szeretnénk dolgozni, akkor érdemes az indexképes nézetben (Thumbnail View) a ‹Ctrl› billentyű nyomva tartása mellett végigkattintgatni a kijelölésre szánt fotókat. Ha pedig egymás melletti képeket akarunk kiválasztani, akkor használhatjuk a ‹Shift› billentyűt vagy az „egérrel körbekerítés" módszerét is.

 

fstipp_selectfiles.jpg

Állományböngészőkből is rádobálhatjuk az átalakításra szán képeket a kijelölt állományok listájára

 

A csoportos konvertálás ablakát a Tools -› Batch Convert Selected Images (Eszközök -› Kijelölt képek konvertálása) paranccsal vagy az ‹F3› billentyű megnyomásával nyithatjuk meg. Amennyiben az előzőleg bemutatott módon már jelöltünk ki képeket, akkor azokat a jobb oldali panelben fogjuk látni, míg a bal oldaliban a szokásos böngészőablakot látjuk a meghajtók és mappák legördülő listájával, és a fájllistával. Természetesen ez utóbbiban további állományokat és mappákat választhatunk ki, amiket azután az Add vagy Add All gombokra kattintva adhatunk a korábban kijelöltekhez. A 3.6-os verzió újdonsága, hogy a jobb oldali listát úgy is hizlalhatjuk, ha a Windows Intézőjéből vagy bármely más állománykezelőből a kívánt képeket egyszerűen a listába dobáljuk.

 

Egyszerű konvertálás

Ha semmi mást nem szeretnénk, csak megváltoztatni a kijelölt képek formátumát, akkor annyit kell tennünk, hogy az Output format listából kiválasztjuk a nekünk megfelelőt. E tekintetben nem igazán kényeztet el minket a FastStone Image Viewer, ugyanis ebben a listában mindössze hat formátumot találunk: JPEG, BMP, GIF, PNG, JPEG 2000 és TIFF. Természetesen előfordulhat olyan is, hogy más formátumra van szükségünk, de az esetek túlnyomó többségében a végtermék amúgy is JPEG, PNG vagy TIFF szokott lenni. (Ugyan nem csoportosan, de a képeket a FastStone Image Viewerből elmenthetjük még PCX [PC Paintbrush Exchange], PPM [Sun-féle Portable PixMap], TGA [Truevision Targa], valamint PDF [Adobe Portable Document Format] formátumokba is.)

 

fstipp_jpegoptions.png

A létrejövő állományok tömörítését és egyéb paramétereit is megadhatjuk

 

A formátum kiválasztása után a lista melletti Settings gombra kattintva megnyíló ablakban állíthatjuk be az adott állománytípus főbb paramétereit. Így többek között beállíthatjuk a tömörítés erősségét, JPEG és TIFF formátumoknál a színteret, GIF-nél és PNG-nél a színek számát, vagy azt, hogy a létrejövő JPEG képek megőrizzék-e az eredeti EXIF- és IPTC-adatokat.

 

A kimeneti mappának (Output folder) beírhatjuk a teljes elérési útvonalát, vagy ha egyszerűbbnek érezzük, akkor a Select gombra kattintva ki is választhatjuk az ismerős ablakban. Ha szeretnénk a létrejövő állományokat az eredetiek mellé, esetleg pont a helyükre menteni (a felülírás csak akkor történik meg, ha a fájlnevet nem változtatjuk meg, és a formátum is azonos), akkor a mappa elérési útjának egyszerűen adjunk meg egy pontot.

 

Abban az esetben, ha nemcsak állományokat, hanem mappát, mappákat is kijelöltünk, közvetlenül a kimeneti mappa mezője alatt megjelenik egy kapcsoló (Preserve folder stucture Input List), amelyet bekapcsolva a FastStone Image Viewer megtartja az eredeti mappastruktúrát, míg ha kikapcsoljuk, akkor valamennyi állomány a megadott kimeneti mappában fog létrejönni.

 

A Rename (átnevezés) kapcsoló előtti négyzetet kipipálva lehetőségünk van a létrejövő állományoknak egy adott szabály szerint új névvel ellátni. A jelenleg letölthető 3.6-os verzióban valamiért a minta mezője melletti kérdőjel gombra kattintva sajnos a program nem árulja el a mintában használható karaktereket, de szerencsére ezek nem túl bonyolultak:

 

* az eredeti fájlnév

# a sorszám egy számjegye (mellette megadhatjuk a kezdősorszámot)

$P a kép mappájának neve

$Y a kép készítésének éve

$M a kép készítésének hónapja

$D a kép készítésének napja

$H a kép készítésének órája

$N a kép készítésének perce

$S a kép készítésének másodperce

 

Így például a $P_### minta azt eredményezi, hogy a képek neve az azokat tartalmazó mappa nevével kezdődik, majd egy aláhúzás után egy háromjegyű sorszám következik. Vagy ha a mezőbe azt írjuk, hogy a tn_*, akkor a képek eredeti neve elé odakerül a tn_ előtag.

 

Ezenkívül még megadhatjuk, hogy a kiterjesztés kis- vagy nagybetűs legyen-e (Ext case: lower/UPPER), az új állományok megörököljék-e az eredetiek készítési időpontját (Keep original date/time attributes), valamint azt is, hogy a program szóljon-e, mielőtt felülír egy (vagy több) állományt (Ask before overwrite). Ez utóbbit érdemes bekapcsolva tartani, a későbbiekben még bármikor megnyomhatjuk a Yes To All gombot, de így legalább biztosan nem írjuk véletlenül felül az eredeti állományokat csak azért, mert elfelejtettük átírni a kimeneti mappa helyét.

 

Ezt követően nincs is más dolgunk, mint megnyomni a Convert gombot, és türelmesen várni, amíg a program befejezi a munkát.

 

Méretek, szögek, színek

Ahogyan az a bevezetőből is sejthető volt, a FastStone Image Viewer „csoportos konvertálás" funkciója ennél azért sokkal többet tud. Ahhoz, hogy ezt a többletet elérjük, először is be kell kapcsolnunk a Use Advanced Options (További beállítások használata) kapcsolót, és ezt követően már meg is tudjuk nyomni az Advanced Options (További beállítások) gombot, ami a lényeget rejti számunkra.

 

fstipp_advanced.png

A Use Advanced Optionst bekapcsolva jelenik meg az Advanced Options gomb, ami az igazi „kincset" rejti

 

Ez az ablak tíz (a magyar nyelvű verzióban csak kilenc), címkével, vagy ahogy sokan nevezik, füllel ellátott lapot tartalmaz. Végigkattintgatva az egyes füleket egyelőre nem sok érdekeset látunk, ugyanis ahhoz, hogy az egyes funkciókat aktívvá tegyük, be kell kapcsolnunk az oldalak tetején látható kapcsolókat. Amint a kis négyzetben megjelenik a pipa, két változást is megfigyelhetünk: a kiválasztott oldalon megjelennek az adott funkcióhoz tartozó beállítási lehetőségek, és a lap címkéjén megjelenik egy zöld pötty, jelezve, hogy a konvertálás során ez a művelet végre fog hajtódni minden egyes képen. Ez utóbbi azért nagyon hasznos, mert így az Advanced Options ablakot megnyitva azonnal látjuk, hogy mely műveleteket kapcsoltuk be korábban.

 

fstipp_resize.jpg

A fotók méretét csoportos méretezéskor csak pixelben adhatjuk meg

 

Az első, és valószínűleg az egyik legtöbbet használt funkció a képek átméretezése (Resize). Ezen az oldalon megadhatjuk, hogyan változtassa meg a program fotóink méretét. A méretet megadhatjuk képpontokban (In Pixels), az eredeti méret százalékában (In Percentage) vagy az egyik oldal leendő méretéhez rögzítve (Resize based on one side). Utóbbi két esetben a kép oldalarányai mindenképpen változatlanok maradnak.

 

Bármelyik átméretezési módot is választjuk, lehetőségünk van megadni, hogy a program melyik eljárást (Filter) használja az általa ismert 11 közül. A képek kicsinyítése esetében viszonylag ritkán fogunk jelentős eltérést látni a különböző eljárások eredménye között, de ha nagyobb (2-3-szoros vagy még nagyobb) nagyítást választva már érdemes néhány kísérletet végezni, hogy az adott képeken melyik eljárás adja a legjobb(nak tűnő) eredményt.

 

Az első lehetőséget (In Pixels) választva külön-külön adhatjuk meg leendő képeink szélességét (New Width) és magasságát (New Height). Ez esetben is választhatjuk, hogy - hasonlóan a másik két méretváltoztatáshoz - szeretnénk-e megtartani a képek oldalarányát (Preserve Aspect Ratio). Ha ezt választjuk, akkor a program a képek méretét úgy fogja meghatározni, hogy azok sohase haladják meg az általunk megadott értékeket. Azért, hogy vegyesen dolgozhassunk álló és fekvő képekkel, lehetőségünk van arra, hogy a FastStone Image Viewer automatikusan felcserélje az általunk megadott szélességi és magassági értékeket azoknál a fotóknál, amelyek pont ellentétes orientációjúak (Switch Width and Height to match long sides).

 

Néha előfordul, hogy a kiválasztott képek az átméretezést követően mindössze 1-2 pixellel térnek el az általunk megadottól. Ha szeretnénk ezt elkerülni, kapcsoljuk be az intelligens vágót (Smart-Cropping), amely eltünteti ezt a néhány képpontos eltérést.

 

Ezenkívül - ha nem kapcsoltunk be az intelligens vágót - azt is megmondhatjuk a programnak, hogy azokat a fotókat ne méretezze át, amelyek eleve kisebbek, mint a beállított új méret, vagyis hogy csak kicsinyíteni szeretnénk a képeinket.

 

fstipp_checksize.png

Leggyorsabban a Resize/Resample ablakban számolhatjuk ki pixelben a kívánt méretet


Miután ebben az ablakban csak pixelben adhatjuk meg leendő képeink méretét, ezért ha például csak a nyomtatási méretet és a felbontást ismerjük, akkor még a Batch convert... funkció elindítása előtt jelöljük ki az egyik képet, majd a menüből válasszuk az Edit -› Resize/Resample parancsot. Ennek ablakában ugyanis megadhatunk a nyomtatási méretet is (Print Size) felbontással együtt (Resolution), amit a program azonnal át is számol képpontokra (New Size vagy Pixels) - amiket azután az Advanced Options ablak Resize oldalán be tudunk írni a megfelelő mezőkbe. Ez esetben még arra is érdemes odafigyelnünk, hogy a DPI-oldalon ne felejtsük el a megfelelő felbontást is beállítani, hogy utólag ne a tördelő- vagy nyomtatóprogramban kelljen a pontos méreteket újra megadnunk.

 

A Rotate lap elnevezése kicsit félrevezető, ugyanis - ahogy az már a kapcsoló feliratán is látszik - nemcsak elforgatni, hanem tükrözni is itt tudjuk a képeket. Ezen az oldalon nem sok beállítási lehetőséget találunk, ugyanis mindössze hat kapcsolóval adhatjuk meg, hogy szeretnénk-e vízszintesen (Flip Horizontally) vagy függőlegesen tükrözni (Flip Vertically) a fotókat, valamint el akarjuk-e forgatni balra vagy jobbra 90-90 fokkal, esetleg „fejre állítani".

 

A képek kiterjedését nem csupán átméretezéssel, hanem vágással is meg tudjuk változtatni. A Crop oldalon megadhatjuk pixelben (In Pixels), centiméterben vagy hüvelykben (In Paper Size), esetleg képarányban (In Aspect Ratio), hogy mekkorára is szeretnénk vágni fotóinkat. Mindhárom esetben választhatjuk az orientáció automatikus megváltoztatását (Switch Width and Height to match long sides), és a veszteségmentes vágást JPEG állományok esetében (Lossles Crop for JPEG format if possible). Ez utóbbi, amennyiben az lehetséges, az állomány újratömörítése nélkül távolítja el a nem kívánt részeket. Ha a vágásnak nem a bal felső sarkokból kell indulnia, úgy a méreteket sajnos csak pixelben tudjuk megadni, ugyanis csak az In Pixelst választva találjuk meg az oldalon a Specify X-Y Coordinate (upper left corner) kapcsolót.

 

fstipp_border.jpg

A Border lapon egyszerű, ám tetszetős kereteket készíthetünk

 

A képből nemcsak elvenni, hanem ahhoz hozzáadni is tudunk a Canvas és a 3.6-os verzióban megjelent Border oldalakon. Előbbinél megadhatjuk - pixelben vagy százalékosan -, hogy mekkora legyen az új képméret, és hogy milyen színnel töltse ki a program a létrejövő keretet. Az Expand módot választva ellenben nem az új képméretet adhatjuk meg, hanem azt, hogy mekkora keretet szeretnénk köré rakni.

 

Ez utóbbi módot csak abban az esetben érdemes használni, ha vízszintesen és függőlegesen eltérő nagyságú keretet akarunk létrehozni, különben a Border lap sokkal több beállítási lehetőséget kínál. Ezen ugyanis három különböző vastagságú és színű külső, egy állítható margójú, vastagságú és átlátszóságú belső keretet hozhatunk létre, ráadásul, ha még ez sem lenne elég, az egésznek még árnyékot is adhatunk.

 

Amennyiben szükséges - ez leginkább webes grafikák készítésekor fordulhat elő -, a színek számát csökkenthetjük a képek színmélységének változtatásával, amit a Color Depth oldalon tudunk beállítani. Ezt a funkciót választva mindenképpen érdemes megőrizni az eredeti állományokat is, és külön ellenőriznünk az átalakított képeket, ugyanis néha (szerencsére csak nagyon ritkán, főként eleve színgazdag képek esetén) igen érdekes eredményt hoz a színek számának korlátozása.

 

Abban az esetben, ha a képeket (nagyon) hasonlóan kell korrigálnunk, átalakítanunk, jó szolgálatot tehet a legtöbb beállítási lehetőséget kínáló Adjustments oldal. Itt megadhatjuk, hogy a program az átalakítás során miként változtassa meg a képek világosságát (Brightness), kontrasztját (Contrast), gammáját (Gamma), fehéregyensúlyát (Hue, Red/Gren/Blue), színtelítettségét (Saturation), élességét (Sharpen) stb., de a fotókat akár szürkeárnyalatossá (Gray), negatívvá (Negative) vagy szépiaszínűvé (Sepia) is változtathatjuk. A beállítások (finom)hangolását érdemes mindenképpen a Design and Preview gomb megnyomására megjelenő ablakban, és lehetőség szerint több képen is ellenőrizni. Az egyes módosítások hatását nemcsak a fenti kis képen, hanem a Hold Down to Preview gomb nyomva tartásával a képernyő nagy részét elfoglaló 1:1 arányú képen is megnézhetjük.

 

Látható vízjelek

Az átméretezés és konvertálás mellett a másik tipikus visszatérő kérdés a - főként internetes oldalakra kikerülő - fotókkal kapcsolatban, hogy hogyan lehet vízjellel ellátni azokat a „nem kívánt felhasználás" elkerülése céljából. A FastStone Image Viewer erre két kiváló lehetőséget is kínál.

 

fstipp_text.jpg

A vízjelszövegekbe akár EXIF-adatokat is beilleszthetünk

 

A Text oldalon megadhatunk egy állandó vagy változó szöveget, aminek természetesen beállíthatjuk a betűtípusát, -stílusát és -méretét, színét, és azt, hogy a képen hol (Position és XY Offset, amit akár a szöveg mozgatásával is változtathatunk) és mekkora fedettséggel (Opacity) jelenjen meg, legyen-e árnyéka (Shadow) és/vagy háttere (Background). A szövegmezőbe nem csupán fix szövegeket írhatunk be, hanem - a legegyszerűbb módon az Insert a Variable gomb segítségével - változókat is. Ez utóbbi lehet például az állomány neve, elérési útja, a kép mérete, de a fotó fontosabb EXIF-adatai közül is válogathatunk (záridő, rekesz, ISO, fókusztávolság stb.).

 

fstipp_watermark.jpg

Vízjelnek érdemes átlátszósággal rendelkező PNG képeket használni

 

De nem csupán szövege(ke)t, hanem akár képet - lehetőség szerint átlátszó PNG-t - is használhatunk vízjelként. A Watermark oldalon először is meg kell adnunk a vízjelként használatos kép elérési útját (Watermark Image), azt, hogy hova szeretnénk ezt a képet tenni a fotókon (Position és XY Offset), és hasonlóan a szövegekhez ennek is megadhatjuk a fedettségét, és azt is, hogy szeretnénk-e árnyékot vagy hátteret adni a vízjelünknek.

 

*

A fentebb leírtakból is látszik, akár igen-igen összetett műveletsort is végrehajthatunk akár többszáz képen is. Sok esetben érdemes ezek megjegyzését a programra bízni, és azokat, amikre vélhetően a későbbiekben szükségünk lehet, elmenteni a Save Options to File gomb megnyomásával. Így a későbbiekben nem lesz más dolgunk, mint megkeresni a megfelelő CCF kiterjesztésű fájlt, azt betölteni (Load Options from File), majd az OK gomb megnyomása után indíthatjuk is a konvertálást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.