Hirdetés

Ashampoo Office 2010



|

Elege van az OpenOffice-ból, esetleg nem szeretne pénzt kiadni a Microsoft irodai csomagjára? Akkor próbálja ki e havi teljes verziónkat, amelyet a Skype Recorderrel egyetemben ingyen adunk a februári PC World mellé.

Hirdetés

Az Ashampoo Office 2010 telepítése közben részletesen konfigurálhatjuk, hogy mely modulok kerüljenek fel gépünkre. Egyrészt kiválaszthatjuk, hogy a három fő alkalmazás közül melyeket szeretnénk telepíteni, másrészt beállíthatjuk a program és a használt sablonok nyelvét, harmadrészt pedig a kívánt nyelvi szótárakat is kijelölhetjük. Itt azonnal rájöhetünk a program legnagyobb hiányosságára (legalábbis számunkra), hogy bár a felület és a dokumentumsablonok elérhetők magyarul, a helyesírás-ellenőrző, a szinonimaszótár és az elválasztásokért felelős modul nem hozzáférhető anyanyelvünkön. Szintén itt állíthatjuk olyan extra dolgok telepítését, mint például az egyenletszerkesztő vagy egyes betűtípusok.

 



A telepítésnél már említettük, hogy a program három modulból áll, ezek a TextMaker (szövegszerkesztő), a PlanMaker (táblázatkezelő) és a Presentations (bemutatókészítő) neveket kapták. A program természetesen támogatja az összes ismert fájlformátumot, nem csak olvasni képes a Microsoft Office és az OpenOffice (LibreOffice) által előállított dokumentumokat, hanem menteni is tud ilyen állományokat.

Ismerős felület

A szövegszerkesztő – eltekintve a magyar nyelvi modulok hiányától – teljesen jól kezelhető, aki használt már bármilyen régebbi (Office 2007 előtti) Word vagy OpenOffice alkalmazást, az jól elboldogul majd vele. Minden olyan funkciót megtalálhatunk benne, amelyre szükségünk lehet. A hagyományosnak mondható karakter- és szövegformázási lehetőségeken kívül olyan lehetőségeket is kínál, amelyeket kiadványszerkesztő programokban szokhattunk meg. Ilyen a mesteroldalak készítése, az iniciálék használata vagy a karakterek és a bekezdések sorai közötti távolság automatikus vagy manuális megváltoztatása.

A PlanMaker is teljesen úgy működik, ahogy azt az Exceltől megszokhattuk, bár természetesen van pár apró eltérés. Ezek közül a leglényegesebb, hogy a program nem kezeli az Excel állományban elmentett makrókat és VBA szkripteket, ami azért jó hír, mert bár ezeket nem futtatja, de nem is nyúl hozzájuk. Ha módosítunk egy ilyen dokumentumot, majd azt később Excelben megnyitjuk, akkor továbbra is használhatjuk makróinkat. Szintén különbség, hogy bizonyos Excel függvények nem működnek PlanMaker alatt (és fordítva), a program szerencsére betöltéskor és mentéskor figyelmeztet, ha dokumentumunk ilyet tartalmazna, így könnyedén elkerülhetjük ezt a problémát is.

 



A legkevesebb problémánk a Presentations-szel lesz, hiszen ebben nem jelent nagy gondot a magyar nyelvi modulok hiánya és nincsenek benne képletek sem. Ebben az alkalmazásban mozgó és állóképekkel, feliratokkal, rajzokkal és akár hangokkal ellátott előadásokat készíthetünk. Természetesen teljes PowerPoint kompatibilitással rendelkezik.

A csomag érdekessége, hogy tartalmaz beépített fájlkezelőt. Persze nem szabad egy teljes értékű Total Commanderre gondolni, csupán egy egyszerű ablakról van szó, amely az adott mappában található összes megnyitható állományt kilistázza, illetve keresésre is lehetőséget nyújt. Az Ashampoo irodai alkalmazása jó alternatíva lehet a Microsoft Office-hoz vagy az ingyenes irodai programcsomagokhoz képest, de csak akkor, ha meg tudunk barátkozni azzal, hogy nincs benne magyar helyesírás-ellenőrző.

Adatok

- szövegszerkesztő, táblázatkezelő és bemutatókészítő
- kompatibilitás a Microsoft Office és az OpenOffice formátumokkal
- mentés PDF állományba
- beépített fájlkezelő
- Fejlesztő: Ashampoo
- Ár: a PC World olvasóinak ingyenes a Skype Recorderrel együtt
- Web: ashampoo.com/hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.