Hirdetés

Feltörték a Skype-ot!



|

Egy kínai programozó visszafejtette a máig titkos Skype protokollt

Hirdetés

A Skype mindeddig zárt rendszer volt, ami nem is csoda, hiszen a telefonhálózatokba való becsatlakozás kemény pénzeket hoz a cégnek.

Felvetődik a kérdés, mit kezdhet és mit nem valaki a Skype protokoll ismeretében?

  • Írhat saját kibővített klienst, olyat, ami a Skype-on kívül más csevegőhálózatokra is tud csatlakozni. Mindeddig hiányzott ez a hasznos lehetőség.

  • Készíthet saját, Skype-szerű szolgáltatást, akár külső telefonhálózatokra való csatlakozással. Ehhez saját szerveres hálózat kiépítése szükséges, azaz nem feltétlen fog tudni együttműködni a meglévő Skype-pal.

  • Jelenleg csak a Skype ingyenes szolgáltatásai érhetők el a feltört protokoll által, nem fog tudni ingyen telefonálni nyilvános telefonhálózatokra, mivel ehhez fel kellene törni a Skype előfizetői szervereket és átjárókat is.

  • A protokoll feltörésével sajnos lehallgathatók lesznek a skype-os beszélgetések, mi több, támadhatóvá válhatnak a Skype-ot futtató számítógépek is. Emiatt várhatóan veszíteni fog népszerűségéből a Skype.

A világ most a Skype Ltd válaszát várja. Nehéz döntés előtt állnak, hiszen vagy lenyelik a békát – evvel támadhatóvá téve hálózatukat és ügyfeleiket –, vagy megváltoztatják a protokollt, ekkor viszont minden régi klienst ki kell cserélni a felhasználóknál. Mivel a csere nem húzódhat el túl sokáig, a régi klienst használók egyszer csak Skype-elérhetőség nélkül maradnának, emiatt a cég elveszthet egy csomó feldühödött előfizetőt.

A feltört protokoll leírása ezeddig még nem került nyilvánosságra – csak a hacker saját Skype-kliensprogramjának fotói keringenek a neten –, így esetünkben akár megegyezéssel is végződhet az incidens. Mivel előbb-utóbb más is visszafejtheti, a mai Skype protokoll zártsága sem tarthat örökké.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.