Hirdetés

Fizess, hogy játszhass – nem elég drága a Windows 10



|

Kevés új gépet vesznek az emberek, de az új rendszer kell nekik - lehetőleg ingyen. De akkor miből fizesse a Microsoft a sok-sok fejlesztőjét? Új utakat keres pénztárcánk felé a cég.

Hirdetés

Ahogy megváltoztak az emberek PC-s felhasználási szokásai és domináns lett a nem Windowst futtató mobil eszközök használata, úgy vesztett pozíciójából, fontosságából a Windows, mint operációs rendszer, amely persze mindeközben abszolút egyeduralkodó a számítógépek piacán. A Microsoftot persze nem kell félteni, továbbra is nyereséges a Windows és kiemelt helyen van az OS-fejlesztés, de a megváltozott piachoz neki is alkalmazkodnia kell.


Hirdetés


Olcsóbb, kevesebb Windows

A Microsoft Windows 10-es rendszere egy évig ingyen frissítésként elérhető volt, ha rendelkeztünk Windows 7 vagy újabb MS OS-sel. Ez már lezárult hivatalosan, de ha valaki Windowst szeretne vásárolni, bármikor megteheti azt online vagy szaküzletben is. Az ár ilyenkor nem is olyan barátságos, 30-35 ezer forintot egészen biztosan ki kell érte fizetnünk. Nem is csoda, hogy kevesen élnek ezzel a lehetőséggel.



Új géppel sokan választanak Windows 10-et, mert így a gép árába beépítve "valahogy" olcsóbb a rendszer is. Ez nem véletlen, a nagy PC-gyártók az OEM licenceket jelentősen olcsóbban kapják, mintha mi vennénk meg a rendszert dobozosan. A gond itt jön: ezt a kedvezményt egyrészt nem teljesen élvezhetik a felhasználók, ám még nagyobb probléma, hogy egyre kevesebb PC fogy. Emiatt a PC-gyártók igyekeznek minél alacsonyabb árat kiharcolni a MS-nál, márpedig kevés eladás alacsonyabb ár mellett nagyon meglátszik a Microsoft bevételein is. Pedig a rendszerre ha lehet, minden eddiginél többet kell költeni. A folyamatos támogatás, fejlesztés, a háttérben üzemelő szolgáltatások karbantartása nem olcsó mulatság, ezért a Microsoft új utakon próbál pénzt beszedni.


Új utak a pénztárcáinkhoz

A Windows hatalmas üzlet, de már nincsen a Microsoft három legjobban termelő ágazata között. A Windowsból alapvetően az OEM-licenceken és a nagyvállalatos vásárlásokon keresztül folyik be a pénz, a végfelhasználók manapság leginkább új géppel váltanak Windows verziót, és akkor ott őket a gép teljes ára érdekli igazán.



A Microsoft nem is innen, hanem a Windowshoz köthető, azzal elérhető szolgáltatásokon keresztül igyekszik kipótolni a kieső összegeket. Az Office 365 ingyenes kipróbálása nem véletlenül jelenik meg minden friss Windowson, de a Windows Áruházban értékesített appok utáni pénz növekedésével is számol a Microsoft. Emellett komoly haszon származik már most is abból, hogy a felhasználók - megismerve a Windows 10-et - több szolgáltatásra tartanak igényt. A Windows 10-ben egyszerűen válthatunk feljebb, nagyobb kiadásra, így az alapszintű, OEM licenccel érkező Home kiadást egy gyors vásárlással máris Pro változatra cserélhetjük és még van feljebb is Enterprise-ra.



Fizess többet, ha többet akarsz

A Home esetében például limitáltak a beállítások és jó néhány szolgáltatás is hiányzik, viszont a frissítések eddig ingyenesek voltak. A biztonsági javítások, ráncfelvarrások továbbra is ingyen fognak érkezni, de elképzelhető olyan csomag, amiért már fizetnünk kell majd (Windows 10 DLC). Ez még csak találgatás, az viszont nem, hogy a Start menüben megjelenő csempehelyeket el lehet adni, így például már a telepítés után ott vár minket a Candy Crush, ha akarjuk, ha nem. A személyre szabás limitálása is ösztönző (vagy éppen frusztráló) lehet a felhasználókra, ha a nagyobb, drágább változatban az addig fix, vagy rejtett beállítás kapcsolhatóvá válik és letilthatunk olyan részeket, amik eddig alapértelmezetten megérkeztek (app-ajánlások, hirdetéssel támogatott lezáróképek stb.).


Te milyen Windows-opciókért, extrákért lennél hajlandó fizetni?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.