Hirdetés

Flash-es hirdetői követés ellen is véd a Firefox 48



|

A Mozilla feketelistás blokkolással próbál nyomást gyakorolni a reklámcégekre.

Hirdetés

Az elmúlt években rengeteget lehetett olvasni az informatikai sajtóban arról, hogy a hirdetőcégek a minél relevánsabb reklámok megjelenítése érdekében követni és profilozni próbálják a netezőket, ám erről érdemi tájékoztatást nem adnak számukra. A zavarosban való halászás a magánszféra megsértéseként is értelmezhető, keveseknek tetszik. Számos módszer van a hirdetőcégekkel való kommunikáció letiltására, ám a megbízható megoldások általában magukkal vonják a reklámok blokkolását is, ami viszont kivérezteti a látogatott webhelyeket.


Hirdetés


A Mozilla most részben megpróbálja a kezébe venni az irányítást, a várhatóan augusztus másodikán megjelenő Firefox 48-tól kezdődően ugyanis kibabrál azokkal a hirdetőcégekkel, amelyek agresszív és sunyi módon az Adobe Flash használatával próbálják követni a felhasználókat. A hirdetőcégek többsége klasszikus sütiket vet be a célra, azonban a böngészőben létrehozott adatfájlok könnyedén törölhetőek; az erre használható ablak a CTRL + SHIFT + DEL billentyűkombinációval hozható fel a leggyorsabban. A Flash-ben létrehozott sütik sajnos nem törölhetőek a böngészők beépített tisztítómechanizmusával, ráadásul többféle aránylag PC-specifikus adat is lekérdezhető az Adobe beépülőjén keresztül, így kisebb az esélye, hogy a reklámcégek összekeverjék a követett netezőket.



A probléma megoldása érdekében a Mozilla automatizáltan végigjárta az Alexa ranglistáján található tízezer legnépszerűbb webhelyet, és leleplezte a Flash-es követést használó cégek jókora részét. A követésre használt SWF-állományaik feketelistára kerültek, a Firefox 48-tól kezdődően ezek a fájlok nem fognak betöltődni a böngészőben. Persze a lebukott cégek egyszerűen megváltoztathatják az SWF-állományaik nevét, vagy esetleg elkezdhetik véletlenszerűen generált nevek alatt kiszolgálni azokat. Könnyen kicselezhető a tiltólista, a reklámkiszolgálók egy darabig várhatóan macska-egér játékot játszanak majd a Mozillával.


A Firefox 47-ben egyébként már megtalálható a blokkolási funkció és a feketelista is, az érdeklődők az about:config beállítólap browser.safebrowsing.blockedURIs.enabled elemét engedélyezve tudják manuálisan aktiválni a lehetőséget.


(Forrás: Ghacks | Nyitókép: Fil.Al)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.