Hirdetés

FotoMix tippek: képkeverés keretbe



|

A FotoMix nevű képszerkesztő alkalmazást nemrég mutattuk be tesztjeink között. Akkor csak a program főbb ismérveire jutott hely, most megismertetjük olvasóinkkal a montázskészítést lépésről lépésre!

Hirdetés

Mindenki találkozhatott már olyan képekkel, amelyek egymásba voltak illesztve, és jobb esetben teljesen élethűnek tűntek. Számtalan mulatságos, vagy esetleg provokatív egyveleggel találkozhatunk már, amelyek megörvendeztethetnek vagy megbotránkoztathatnak. A különféle forrásból származó fotók összeillesztését legtöbbször komolyabb programokkal végzik, hiszen a különböző rétegeket egymásba kell ágyazni, a határvonalakat el kell mosni, valamint nem egyszer az eltérő színvilágokat, fényeket is össze kell hangolni. Nem kevés időt vesz el egy ilyen montázs megalkotása, de az igazi mesterműn nem látni, hogy két vagy több képből lett összegyúrva. Otthoni környezetben csak elvétve találhatunk olyan programokat, amelyekkel ilyen varázslatok könnyen, akár a kezdők számára is megoldhatók lennének.

 

 

fotomix_medve.jpg

 

 

A FotoMix segítségével nagyon egyszerűen készíthetünk olyan fotómontázsokat, amelyekből akár családi vagy esküvői emlékek is előállíthatók. Sokkal jobban mutat a nappaliban egy olyan kép, ahol több, kedves fotó van egy háttérre keverve, mintha sok kicsit pakolgatnánk egymás mellé egy keretbe. A montázsok visszaidézhetik az esemény hangulatát, amolyan emlékképek lehetnek. Humoros kedvünkben pedig ismerősünket helyezhetjük olyan környezetbe, ahol bár sohasem járhatott, és valószínűleg nem is fog. A digitális képkeretek vagy a fotómegosztók világában annyi montázst készíthetünk, amennyit csak szeretnénk. A FotoMix mindenki számára ingyenes, csak némi reklámot kell cserébe elviselnünk az ablak jobb oldalán. Bár van néhány szerkesztési érdekessége, de erre majd kitérünk a megfelelő lépésnél. A kísérletező kedvű grafikusoknak is feltétlenül ajánlunk egy próbát.

 

Lássuk a hozzávalókat: kell egy háttér, amelyre egy vagy több képet teszünk rá, és mixelünk össze. A háttér adja vissza a hangulatot, hiszen elsősorban mind színben és felépítésben ehhez kell igazítanunk majd az előképeket. Valószínűleg később vágunk a képeken, tehát felesleges ezekkel a műveletekkel előre foglalatoskodnunk, kivéve, ha abszolút egyedi esetről van szó. Javasolt, hogy a képek felbontása hasonló vagy kisebb legyen, mint a háttéré, ugyanis a nagyításnál erősen torzulnak a képek – esetünkben a háttér –, ezáltal hiába használunk majd elmosást, inkább homályos és élvezhetetlen végeredményt kapunk. A forrásanyagokat célszerű egy elkülönített mappába másolnunk, nehogy sérüljenek, valamint annak érdekében, hogy a program könnyebben tallózhassa be.

Miután mindent összeválogattunk és megvan az elképzelésünk, nyissuk ki a FotoMixet és kezdjük az első lépésnél!

 

 

fotomix-01.jpg

A szükséges műveleteket az ablak tetején találjuk, ezek között bármikor előre és a hátra is ugorhatunk. Annyit már most megjegyeznénk, hogy nem minden esetben van visszavonási lehetőségünk! Főleg az effekteknél és képmódosításoknál érvényes ez a kitétel. Első lépésben meg kell nyitnunk egy háttérképet a Background fülön. Az üres, fotó vagy mintázat opciók közül választhatunk. Ez utóbbi esetben akár plakátméretű felbontást is választhatunk, fotónál az eredeti méretet kapjuk meg. Bár utólag változtathatunk ezen, de a torzítás miatt a nagyítást nem ajánljuk. A Crop funkcióval egyszerűen kivághatjuk a hasznos területet a felesleges körítésből. A kijelölés méretezését a jobb alsó sarokban lévő S betűvel tehetjük meg.

 

 

fotomix-02.jpg

A következő három lehetőség az előkép szerkesztésénél is felbukkan majd: a Deform segítségével torzíthatunk a fotón, a Tune a szín és kontraszt funkciókat takarja, az Effects pedig speciális effektusokat rejt. Fontos tudni, hogy ezen módosítások egyike sem visszavonható! Lehet használni külön festőeszközt is, ha csak a kép egyes részeire szeretnénk alkalmazni a beállítást. Ehhez válasszuk a Brush Applyt. Az ecset méretét és erősségét szabályozhatjuk ugyan, de a típusát nem adhatjuk meg. Ha a bal egérgombot nyomva tartva húzzuk az ecsetet, vagy használjuk az éppen beállított effektust, a jobb egérgombbal törölhetjük az elrontott részt. Hasznos lehet az ablak alján lévő nagyítócsúszka vagy a nagyítógombok is.

 

 

fotomix-03.jpg

A háttér előkészítése után válasszuk a Foreground fület, itt adhatjuk meg a háttérre rakható képeket, amelyek a jobb oldali listába kerülnek. Sajnos a listából nem törölhető egy-egy kép, ráadásul a legutóbb megnyitott fotó fantomként ott marad a lista tetején, amit ezután nem lehet használni. Ha szükséges, az előbbiekhez hasonlóan módosíthatjuk a fotókat, majd a kozmetikázás után jön az igazi munka, a körbevágás. Erre az Eraser vagy a Color Erase ecsetek sietnek a segítségünkre. A kiválasztott ecsettel kiszínezhetjük a felesleges területet, amelyet nem szeretnénk látni a montázsban. Az ecset színe a képtől függően változtatható, a mérete pedig 1-50-ig szabályozható.

 

 

fotomix-04.jpg

Jöhet az elhelyezés! A Composition lapon a képeket a program a bal felső sarokba pakolta, amit a bal oldali Move/Size gomb megnyomása után szétrakhatunk a háttér különböző pontjaira. Ahhoz, hogy a képek oldalarányosak maradjanak, a [SHIFT] gombot is nyomva kell tartanunk átméretezés közben! A kijelölt objektumot a felső sarokban lévő R betűvel forgathatjuk el. Négyféle eszközzel moshatjuk össze a fotókat: a Fade Brush ecsettel, az Edge Fade, a Transparency, valamint az Anti-Alias segítségével. A Fade Brush a kép egyes részeit festi át a háttérhez igazítva, az Edge Fade a beillesztett kép keretét homályosítja el. A Transparencyvel átlátszóbbá tehetjük a fotókat, míg az Anti-Alias kapcsoló a kontúrokat simítja el.

 

 

fotomix-05.jpg

A Touch Up lapon tovább finomíthatunk a képeken, ötféle ecset segítségével. A Color Brush színt visz fel a képekre, a Tint Brush viszont egy színnel világosít vagy sötétít. A Clone Brush egy képrészletet klónoz az egyik helyről a másikra, a Blend Brush segítségével a rétegeket fókuszálhatjuk, egységesebbé téve ezzel a képet, a Smooth Brush pedig erősebb elmosást alkalmaz (például ruhagyűrődések homályosítására, eltüntetésére). Fontos megjegyeznünk, hogy a módosításokat csak egyszerre vonhatjuk vissza, valamint ha visszalépünk a Foreground vagy a Composition fülre és ott módosítunk valamit, akkor ezután vissza kell vonnunk az összes ecsetműveletet ezen a lapon.

 

 

fotomix-06.jpg

A célban, tehát a Finish lapon eldönthetjük, mit szeretnénk a művel tenni. Keretbe foglalhatjuk, ami akár árnyékolt is lehet, de mintázatot sajnos nem használhatunk. Mentéskor az ismertebb formátumokból választhatunk, de akár a program saját, FMX kiterjesztésű formátumba is eltárolhatjuk. Ha ez utóbbit mégis elfelejtenénk, akkor sincs gond: a FotoMix következő megnyitásakor a legutóbb használt projektet nyitja meg. Nyomtatásnál kiválaszthatjuk a lehető legjobb elrendezést, de ha más programban szeretnénk szerkeszteni a jelenlegi képet, akkor a Copy gombbal egy mozdulattal Vágólapra helyezhetjük, ahonnan behívható az utómunkához.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.