Hirdetés

Frissíteni vagy nem frissíteni: az itt a kérdés



|

Szerkesztőink elmondják, hogy milyen tapasztalataik vannak a szoftveres frissítésekkel és hogy kell-e tartani tőlük.

Hirdetés

Horrorfilmbe illő rémsztorikat lehet hallani arról, hogy egy-egy szoftveres frissítés miként tette tönkre az egészen addig jól működő eszközt. Manapság az ilyen történetek főszereplői gyakran a Windows 10 és annak frissítőcsomagjai, amiről természetesen a Microsoft is tudomást szerzett. A legújabb, májusban megérkezett 21H1-es javítópakk éppen ezért alig vezet be egy-két újdonságot, fő feladata a hibajavítás és a biztonsági rések befoltozása, ám hiába a bátorító marketing, nagyon sok felhasználó inkább késlelteti a telepítést, ameddig a rendszer ezt engedi.

Hirdetés

Komoly dilemma, hogy mennyire kell félni a szoftveres frissítésektől, pláne akkor, ha az egy hardvereszköz vezérlőprogramjának vagy például az operációs rendszernek a javítása.

Az ilyen csomagok javarészt már felfedezett biztonsági réseket foltoznak be, programhibákra kínálnak megnyugtató megoldást, vagyis alapvetően javítják a felhasználói élményt. Különösen előbbi a fontos ezek közül, a felfedezett és dokumentált biztonsági réseket ugyanis a rosszindulatú hackerek az első pillanattól kezdve kihasználhatják - és ki is használják. Ha nem telepíted ezek foltozását, veszélynek teszed ki magad. Hogy könnyebb legyen dönteni, több cég (például Google, Microsoft) kettéválasztotta a funkció- és a biztonsági frissítéseket. Előbbi szoftvercsomagok új szolgáltatásokat hoznak magukkal, vagy meglévőket fejlesztenek tovább, utóbbiak pedig szimplán az azonosított biztonsági réseket foltozzák be.

Jó néhány cég konkrét frissítési stratégia szerint központilag szabályozza, mely javítócsomagok mikor települhetnek a kliensgépekre. Sokáig élt például az az ökölszabály, hogy Windows-főverziót nagy cég addig nem vált, amíg ahhoz legalább két, átfogó javítócsomag nem érkezett. Ez ma már nem igazán tartható, de azért a vállalati környezetben nagyobb szabadságot ad a Microsoft a rendszergazdáknak, illetve egy egészen jól működő rendszerállapot-visszaállítási funkció is elérhető védőhálóként minden felhasználó számára, ha valami tényleg nagyon rosszul sülne el.

Erdei Patrik, GameStar Online főszerkesztő-helyettes

Alapvetően nem gondolom azt, hogy okom volna félni a frissítésektől, hiszen sokszor tényleg segítenek, valóban kijavítják a hibákat, és ritkábban találkozom olyan esettel, amikor romlik a helyzet. A Windows mondjuk pont olyan, hogy ha kijön egy update, az hajlamos komolyabb hibákat előidézni, mint amilyeneket orvosol, ezért ennél inkább várok pár napot, és ha a fórumokon vagy a hírekben senki sem ír arról, hogy adatvesztést, teljesítményromlást, elektromos tüzet tapasztalt, hagyom, hogy a gép tegye, amit tennie kell - már ha egyáltalán enged választani, mert az operációs rendszer ugye elég erőszakos tud lenni.

A macOS és az iOS esetében sokkal bátrabb vagyok, az Apple látszólag kimászott abból a hullámvölgyből, amibe az iOS 11 környékén került - az utóbbi pár alkalommal nem volt okom panaszra. Ami az alkalmazásokat és a további hardvereket illeti, általában maguktól elvégzik a frissítéseket, de ami nem szól, annál én sem ellenőrzöm, hogy elérhető-e újabb verzió, csak akkor nézek utána, ha valamilyen problémát kell megoldanom.

Erdős Márton, PC World főszerkesztő

Képtelenség előre megmondani egy frissítésről, hogy vajon hoz-e magával újabb, eddig nem létező gondokat, de az sem helyes stratégia, ha túl hosszú ideig húzod szoftvereid frissítését. Bár azt gondolnád, te és a PC-d a rajta tárolt adataiddal kis halak vagytok az internet végtelen tengerében, az az igazság, hogy a hackerek a felfedezett biztonsági rések kihasználásával éppen úgy vadásznak rád is, minden mindenki másra. Ugyanakkor azt sem tartom helyes vagyis inkább biztonságos felhasználói magatartásnak, ha naponta többször ellenőrzöd, kijött-e már egy új frissítés, legyen szó a Windows 10-ről, a telefonod rendszeréről, driverről vagy éppen alaplapod, routered firmware-éről.

Ha egy-egy javítás vagy frissítés érkezik mondjuk hardveredre, szánj rá pár percet, hogy átfusd, milyen problémákat orvosol a csomag. A biztonság elsődlegesen fontos, ám az új funkciók - bármennyire is csábítók - nem mindig jelentenek életbiztosítást. Ilyenkor nem gond, ha pár napot vagy akár egy-két hetet is vársz, és közben figyeled a híreket, hogy mások milyen hibákba futottak bele.

Rónay Gábor, szakértő

A frissítések kezelésére cégenként eltérő szabályok léteznek. Van, ahol azonnal fel kell telepíteni, amint kijön a frissítés, és olyan is létezik, ahol kifejezetten tilos. Sajnos a tapasztalatok mindkét szabályra hoznak jó és rossz példát, véleményem szerint valahol mindig a köztes út a helyes.

Bár a Windows frissítéskezelője is határozottan egyre jobb, számomra még nem érte el azt a szintet, amit egyes Linux verziók már évek óta nyújtanak. Éppen ezért én a frissítés jelzése után várok egy-két hetet, ez idő alatt kibukhatnak az esetleges hibák, így nem kell a rendszert terhelni a hibás frissítések visszavonásával, ami esetleg félresikerülhet. Sokáig viszont nem érdemes várni, hiszen lehetnek olyan sérülékenységek, amelyek nemcsak adatvesztést, de adatokkal való visszaélést is elősegíthetnek.

Sajnos a rendszerek nem mindig adnak lehetőséget a frissítéskezelés személyre szabására, ezért sokaknak nem kérdés, hogy frissítenek-e; a gép egyszerűen megoldja, remélhetőleg hibamentesen. Rendszerünk frissen tartása fontos, de egy-két hét várakozás néha jó néhány kellemetlen pillanattól óvhat meg.

Vörös Lóránd, PC World főszerkesztő-helyettes

Nagyon jól hangzana, ha azt állítanám magamról, hogy óvatos duhaj vagyok, mi több, abszolút tudatos felhasználó, és emiatt nem szoktam különösebben elsietni a frissítések letöltését, ám a valóság ezzel szemben az, hogy rendszerint szimplán csak megfeledkezem az érkezésükről. A Windows meg az iOS úgyis update-el, amikor jónak látja. Akadnak azonban olyan alkalmak is, amikor eltérek a jól bevett gyakorlattól. Ha például arról értesülök, hogy egy általam használt eszköz vagy szolgáltatás potenciális veszélynek van kitéve, és arra egy frissítés a legjobb orvosság, akkor természetesen nem hezitálok: kattintok, töltök, installálok.

Ugyancsak a szabályt erősítő kivétel az Xbox konzolokon elérhető Insider Programban való részvételem. De annak, hogy időnek előtte meg akarom ismerni, milyen funkciókat, UI-módosításokat tartogat egy-egy közelgő rendszerfrissítés, már nem biztonsági okai vannak, pusztán a kíváncsiság vezérel. Az újdonságokat anélkül próbálgathatom, hogy a konzol meghibásodásától, beállításaim, mentéseim, megvásárolt tartalmaim elvesztésétől kellene tartanom. Ráadásul a visszajelzéseimmel hozzájárulhatok az ökoszisztéma jobbá tételéhez.

További érdekes témákat is találhatsz, ha beszerzed a 2021/06-os PC World magazint, amihez ráadásul ajándék szoftverek is járnak és egy PC-s játékkal is gazdagabb lehetsz általa. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.