Hirdetés

FSF: ne legyen DRM a HTML5 videókhoz!



|

Az alapítvány hivatalosan is ellenzi a javasolt EME jogkezelő API szabványosítását.

Hirdetés

Mint már többször beszámoltunk róla, a HTML5 videolejátszó felülete jelenleg a komplett webes leírónyelv egyik legforróbb pontját képezi, hiszen a szabvány útját egyengető csoportok nem képesek kiegyezni a felhasználandó videoformátumról. Ezen felül szintén hasonló horderejű problémát képez, hogy egyes videomegosztó szolgáltatások addig nem hajlandóak a Flash-ről áttérni a modern megoldásra, míg az nem rendelkezik semmilyen másolásvédelemmel.


A helyzetet megoldandó a Google, Microsoft és Netflix kidolgozott a HTML5 videorészlegéhez egy Encrypted Media Extensions névre hallgató programozási felületet, amely ugyan önmagában nem nyújtana másolásvédelmet, ám lehetővé tenné egyéni DRM megoldások beépülőkön keresztül való implementálását.


A javaslaton felháborodva a Szabad Szoftver Alapítvány (FSF) néhány szimpatizánsával közösen felkérte a HTML5 szabványosítását koordináló W3C-t, hogy utasítsa el EME kiterjesztést, hiszen az korlátozná a számítógépek felhasználóinak szabadságát, továbbá teljes ellentétes a HTML5 filozófiájával – aminek pont az lenne a lényege, hogy ne kelljen semmihez sem plugin.


Mint Ian Hickson, egy közismert DRM-ellenes aktivista rámutatott, valójában nincs sok értelme az FSF felhajtásának: még ha a W3C nem is lenne hajlandó szabványosítani az EME-t, a böngészőgyártók akkor is kénytelenek lesznek idővel implementálni valamit, hogy végre beindulhasson a HTML5-ös videózás.


Mi ezt kiegészítenénk annyival, hogy az esetleges HTML5-ös DRM úgy sem fogja megakadályozni a tartalmak másolását, amit a jogtulajok továbbra sem hajlandóak elfogadni, így végső soron mindkét szemben álló oldal csak árnyékra vetődik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.