Hirdetés

Futni fognak a PC-n az új játékok? - ellenőrizd!



|

Mindig zsákbamacska, hogy egy játék futni fog-e a gépünkön, de hál'isten van segítség.

Hirdetés

A PC-s játékok gyönyörűek és szórakoztatóak, de mindig nehéz kideríteni, hogy az új játékok miként fognak futni számítógépünkön. Mennyire kell visszavennünk a részletességből? Tudunk-e aktiválni képjavító eljárásokat (anizotrop szűrés, élsimítás) anélkül, hogy játszhatatlanná lassulna a játék? Ezekre a kérdésekre csakis egyedi válaszok vannak, és a játékokhoz mellékelt konfiguráció-ajánlásokra csak ritkán lehet hagyatkozni.

Hirdetés

A minimum és az ajánlott konfig

A játékoknál mindig feltűntetik a minimális konfigurációt, amin a játék „elindul”. Ez azt jelenti, hogy ha fél órát is kell várnunk az első képkockára, de garantáltan menni fog az adott játék. Az már mellékes, hogy játszhatatlan lesz még minimális részletességgel is.

Az ajánlott konfiguráció már közelebb áll a valós igényhez, de itt sok cég hajlamos túlzásokba esni és 100 ezer forintos videokártyát javasolni, vagy épp ellenkezőleg, itt is csak a közepes beállításhoz és sebességhez szükséges PC paramétereit adja meg.

 

Személyre szabott tanácsok

A legegyszerűbb az lenne, ha a játéknak lenne demo verziója, amit ki tudnánk próbálni gépünkön és ez alapján döntenénk el, hogy milyen jól fut a játék, illetve azt, hogy hol kell fejlesztenünk gépünkön. A demo azonban mára kiment a divatból, a játékfejlesztők szűkös anyagi keretei és még szorosabb időbeosztása miatt ilyen luxusra csak nagyon ritkán van idő.

A megoldást a System Requirements Lab szállítja, méghozzá egy igen beszédes elnevezésű online segédlettel. Ennek neve a Can You Run It, vagyis Tudod futtatni?

 

((http://www.systemrequirementslab.com/cyri))

 

A Can You Run It engedélyünkkel átvizsgálja a gépet és megmondja, hogy a kiválasztott játéknál milyen sebességre, illetve részletességre számíthatunk.

Látogassunk el a Can You Run It weboldalra, ahol válasszuk ki a kiszemelt játékot. A felugró ablakban (ezt engedélyezzük ennek a weboldalnak) válasszuk ki, hogy webes applikáció vagy asztali (letöltött) szoftver vizsgálja-e át gépünket. A harmadik opciónál csupán az adott játék rendszerkövetelményeit olvashatjuk el.

 

Amennyiben webes ellenőrzést választunk, készüljünk fel, hogy Java futtatási környezetre lesz szükségünk. Mi inkább az asztali alkalmazást javasoljuk, amit telepítsünk és indítsunk el. Az átvizsgálás után egyszerűen navigáljunk vissza a Can You Run It weboldalra, válasszuk ki a kiszemelt játékunkat, a program pedig megmondja, hogy minimális vagy ajánlott beállítások mellett fog-e futni a játék.

 

 

Néha persze ez a program is téved és például néha a Windows 8.1 miatt egy-egy játékot inkompatibilisnek mutat, de ilyenkor még nézzük meg a játékkiadó weboldalát, hátha megjelent egy javítás, vagy csupán elgépelés miatt kaptunk hibás eredményt. Ha azonban minden kétséget kizáróan rosszul fog futni a játék gyengécske gépünkön, ne reménykedjünk titkon, fejlesztés nélkül tényleg nem sok élvezet lesz a játékban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.