Hirdetés

GenoPro 2007



|

Családfa szerkesztésére az egyik legjobb szoftver a GenoPro.

Hirdetés

A gazdasági válság miatt több szabadideje van az embereknek, s így olyan dolgokkal is elkezdenek foglalkozni, amit korábban feleslegesnek, vagy unalmasnak tartottak. Ilyen a genealógia, azaz a családkutatás. Romantikus és megnyugtató időtöltésnek tűnik a régi iratokat, megsárgult fényképeket böngészni.

 

 

genopro1_.png

Terebélyes családfákat is könnyen kezelhetünk


 

De a családkutatás veszélyes dolog, mert aki egyszer belekezd, nem tudja abbahagyni. Mindig akad egy ős, akiről semmi érdemlegeset nem sikerül megtudni, csak azt, hogy léteznie kellett. Aztán akad egy nyom, amin továbbléphetünk, de amit ezt megtesszük, máris újabb kérdések vetődnek fel. Ahogy terebélyesedik a családfa, egyre több adat gyűlik össze, s egyre könnyebb belebonyolódni a történetbe. Egy családfaszerkesztő szoftver segít átlátni a dolgokat. A téma népszerűségéből fakadóan sokféle termékkel lehet találkozni az interneten. Akad ingyenes is, mint például Java platformon futó GenealogyJ. A legtöbb szolgáltatást nyújtó, sokak szerint legjobban használható termék a GenoPro shareware, de regisztráció után kaphatunk egy ingyenes, 14 napos licencet. Egyetemi hallgatók és oktatók 180 napos akadémiai licencet is kérhetnek. Egy kicsit eldugva, a www.genopro.com/free/ címen megtalálható a szoftver 2002-ben készült, 1.7-es verziója is, amely teljesen ingyenes, akárcsak a 2005-ös 2.0 béta kiadás. Az újabb verziók már magyarul is tudnak. A szoftver USB-s flashdrive-ról is futtatható, csak át kell másolni a telepített változat GenoPro nevű mappáját a pendrive-ra.

 

 

genopro2_.png

A jelmagyarázatot a helyi menüből „húzhatjuk” elő

 

 

A kutyabőr színezése

Ahhoz, hogy telepítés után a programot érdemben használhassuk, nem árt megismerni a jelölésrendszert, amelyet a GenoPro használ. A jobb egérgombbal a munkaterületre kattintva, a helyi menü aljáról elő lehet vadászni a jelmagyarázatokat. A rajzolást az első személy felvételével kezdjük, amit az eszköztár Új férfi vagy Új nő gombjával tehetünk meg. Egy személy tulajdonságait úgy lehet beállítani, hogy duplán kattintunk a szimbólumára. A program különlegessége, hogy fényképet, hiperlinket, egyéni címkéket is adhatunk a személyekhez. A születéshez, halálhoz, iskolákhoz stb. helyeket lehet rendelni. A helyekről is egy csomó adatot tud tárolni az adatbázis, a címtől a GPS-koordinátákig, és külön kategóriákba is rendezhetjük őket. A szoftver hasonló alapossággal kezeli az adatforrásokat is, amely a kutatómunka során lényeges szempont.

 


genopro3_.png

A személyekről rengeteg információt tárolhatunk


 

Az első személy felvitele után folyamatosan bővíthetjük a fát. Az Új társ, Új gyermek stb. funkciók az új személyeket egyből kapcsolataikkal együtt hozzák létre, de a kapcsolatokat utólag is meg lehet adni. A munkát jelentősen felgyorsítja és leegyszerűsíti a Családfa-varázsló. Egy új, üres családfa esetén meg kell adni a szülők legalapvetőbb adatait, majd a gyerekekét. A család megrajzolása innét automatikus. Ha egy meglévő családfában kiválasztunk egy házasságot, akkor a varázslóval a gyermekeket vihetjük fel az adott kapcsolathoz. Ha egyetlen embert választunk ki, akkor a program ahhoz növeszti az egyenes ági ősök családfáját.

 


genopro4_.png

Családfa HTML-ként

 

 

A GenoPro nem tud szép színes, lombos-virágos művészi családfát rajzolni. Ha ilyenre van igényünk, akkor az összegyűjtött adatok alapján azt meg kell rendelni egy családfarajzolással foglalkozó művésztől. A szoftver funkciói a genealógiai feladatokra koncentrálnak. Képes mindenféle tabellákat gyártani a személyekről, a családokról, társas viszonyokról stb. Megjeleníti a statisztikai adatokat és HTML-kimutatást is gyárt a családról. Jelentős értéke, hogy a családfát különböző méretekben, szükség szerint több oldalra darabolva tudja nyomtatni.

 

*

Persze az is hasznosíthatja a GenoPrót, akit egyáltalán nem izgat a régmúlt idők embereinek boldog, vagy kevésbé boldog sorsa. A szoftver mindenféle érzelmi viszony, kötődés ábrázolására is képes, ezért pszichológusok, szociális munkások, trénerek, ügyvédek is dolgozhatnak vele. Orvosi célra is használható, különösen genetikai betegségek feltérképezésénél, családtervezésnél, mivel a különféle betegségeket, öröklődésük kockázatát is ábrázolni tudja. Nemcsak emberek, hanem állatok vagy bármilyen más élőlények leszármazásának ábrázolására is alkalmas. Igaz, ilyenkor jó néhány funkció értelmét veszti, de ettől még kiválóan használható kutyák, macskák vagy akár pintyek családfájának vezetésére is.

 

 

Adatok

  • Egyszerű családfaszerkesztés
  • Családfavarázsló
  • Részletes személyi adatok
  • Helyek, források tárolása
  • Származási és társas kapcsolatok
  • Tabellák készítése
  • HMTL-kimutatás
  • Családfák internetes publikálása
  • XML- és GEDCOM-exportálás
  • Vista alatti működés
  • Magyar felület
  • Fejlesztő: Daniel Morin
  • Web: www.genopro.com
  • Ár: 49 USD (1 felhasználós licenc)

 

 

Értékelés

Előny: könnyen kezelhető, flexibilis célszoftver, sok hasznos funkcióval

Hátrány: kissé magas ár, kötelező regisztráció a kipróbáláshoz is

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 5

Ár/érték: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.