Hirdetés

GIF Movie Gear 2.52 – az augusztusi teljes verzió



|

A PC World augusztusi számának teljes verziója egy olyan alkalmazás, amelynek funkcionalitása teljes mértékben lefedi a GIF-animációk készítését.

Hirdetés

Az egyik „legöregebb” számítógépes képformátum a GIF, amely nemcsak álló-, hanem mozgóképeket is tartalmazhat. Statikus verziójával szinte minden képkezelő program elboldogul, de mozgó változatával már jóval kevesebben. Éppen ezért örömmel adjuk át olvasóinknak e havi teljes verziónkat, a GIF Movie Gear alkalmazást, amelynek segítségével komplett GIF-animációkat hozhatunk létre.

Minden mozog!

A GIF Movie Gearben az animációk elkészítése igen egyszerű: a filmecskét fázisokból építhetjük fel, és mindegyikük között meg kell adnunk a várakozási időt. A képkockákat egy rajzolóprogrammal állíthatjuk elő, utána olvashatjuk be a programmal, és összeállíthatjuk belőlük animációnkat. Az alkalmazás JPG-, BMP-, PSD- és GIF-állományok képkockának való importálását támogatja, természetesen az animált GIF megnyitásánál a teljes animáció minden fázisa elérhető. A képkockák importálásához válasszuk a File --> Insert Frame(s)... menüpontot.
A képkockák importálása után megkezdődhet az animáció tényleges létrehozása. A szerkesztőfelületen egyesével láthatjuk filmünk képkockáit. Ezek közül bármelyiket könnyedén kijelölhetjük (piros keret) az egérrel vagy a második eszköztáron található széles legördülő menüvel -- ez utóbbit főleg akkor érdemes használni, ha filmünk túl sok fázisból áll. Mindegyikük külön tulajdonságlappal rendelkezik, ahol a rájuk vonatkozó beállításokat változtathatjuk meg. Ezek közül a legfontosabb annak megadása, hogy az adott képkocka után mennyi szünet legyen a lejátszásban (ezt század másodpercekben kell beállítani), de akár minden egyes fázisra is külön-külön engedélyezhetjük az átlátszóságot is. A képkockák szerkesztésénél kevés opciónk van: meg tudjuk változtatni a sorrendjüket az egér segítségével (vidd és dobd módszerrel), ezenkívül mozgatásra, forgatásra és vágásra van lehetőségünk.



GIF-ek az optimumon

Mivel a GIF formátum maximum 256 különböző színt képes tárolni, ezért arra is van módunk, hogy megváltoztassuk az adott animáció palettáját. Ezt az alsó eszköztár utolsó (Edit Global Palette) gombjával tehetjük meg. A megjelenő ablakban egyrészt megtekinthetjük az animációnk által használt színek számát, sőt szabadon megváltoztathatjuk a paletta bármely elemét is RGB-összetevők megadásával. Minél több színt használunk animációnkban, az annál több helyet foglal el -- és annál lassabban jelenik meg weboldalunkon --, ezért a program tartalmaz egy beépített optimalizáló részt is, amely egyebek mellett a színek csökkentésével éri el a kisebb fájlméretet. A Tools --> Reduce Palettes... pont aktiválása után egy legördülő menüből választhatjuk ki a használt színek számát, miközben az előnézeti képen folyamatosan nyomon követhetjük, hogy ez miként hat animációnk minőségére, valamint azt is megtudhatjuk, hogy mekkora állományméretet nyertünk. Ez az opció segít abban, hogy könnyedén megtaláljuk az arany középutat a minőség és a fájlméret között. A Tools --> Optimize Animation... pont alatti lehetőségek használatával tovább csökkenthetjük animációnk méretét; ha akarjuk, akkor a program automatikusan levágja filmünk azon széleit, ahol nincsenek hasznos elemek, képes az előző fázishoz képest ismétlődő képpontokat átlátszósággal helyettesíteni, valamint eltávolítani a felesleges képkockákat.



A program korlátozás nélküli, teljes változata a PC World magazin augusztusi CD és DVD mellékletén megtalálható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.