Hirdetés

Gigapixeles képeken alapuló térképek a Microsofttól



|

Két igen látványos, fotó alapú internetes technológián is dogozik a Microsoft. A HDView és a Photosynth egészen elképesztő dolgokra képes.

Hirdetés

A Microsoft több innovatív fotós projekten is dolgozik, amelyek közül a HDView a cég saját webes térképszolgáltatására épül (maps.live.com) és annak motorját és kezelőfelületét használja. Nevéhez méltóan bolygónk bizonyos helyeit igazán nagy felbontásban tekinthetjük meg, mégpedig nagyon sok légifelvétel felhasználásával. A fejlesztők ebből a rengeteg fotóból állítottak össze egy nagy képet, amely (bizonyos) határok között szabadon kicsinyíthető és nagyítható - ennek köszönhetően félelmetesen részletes. Az így létrejött több gigapixel felbontású óriásfelvételek megdöbbentő minőségűek, legalább egy nagyságrenddel látványosabbak, mint a műholdról készített fotók.

 

hdview_k.jpg
A Golden Gate híd a HDView-ben


A másik nem kevésbé érdekes technológia a Washintoni Egyetemmel közösen fejlesztett, úgy nevezett Photosynth, amely abból az ötletből született, hogy az inteneten a túristalátványosságokról több millió fotót találhatunk, rengeteg különböző szögből ellőve. Ezen fotók felhasználásával az adott helyszín gyakorlatilag teljesen három dimenzióban megjeleníthető, hiszen a rengeteg fénykép minden oldalról mutatja azt. Ez a projekt még messze nem olyan előrehaladott, mint a HDView, de azért már most is jól el lehet vele szórakozni.

 

photosynth_k.jpg
A Photosynth működés közben

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.