Hirdetés

GIMP 2.6



|

Úgy tűnik, hogy a GNU Image Manipulation Program háza táján gyökeres változásoknak nézünk elébe.

Hirdetés

Mint az köztudott, a GIMP-nek a Unix/Linux alatt futó változata mellett Mac OS X-es és windowsos kiadása is van. A fejlesztés felgyorsulását mutatja az is, hogy a külön telepítést nem igénylő GIMP Portable új verziója lényegében a többivel egyszerre jelent meg, s lemezmellékletünkön is megtalálható. A kipróbáláshoz ki kell csomagolni a merevlemezre, mondjuk a C:\GIMPPortable mappába. Ha meguntuk, egyszerűen csak le kell törölni onnan, és semmi nyoma nem marad a gépünkön.

 

Felületes változások

A program első indításakor rögtön feltűnik az első újdonság. Korábban külön menüje volt a képablakoknak és az Eszköztár tetején is volt egy menüsor. Az Eszköztár lényegében a program főablaka volt, itt találtuk például a Fájl menüt, és ha ezt az ablakot bezártuk, az egyet jelentett a GIMP-ből való kilépéssel. Az utóbbi tulajdonsága megmaradt a 2.6-os verzióban is, de a menüsor eltűnt, pontosabban a tartalma átkerült a képablakok menüjébe. Jó kérdés, hogy a hűlt helyére miért került a kabalafigura, Wilber szeme helyfoglalónak.

 

 

gimp26-01.jpg

Az új kezelőfelület, háttérben az üres képablakkal

 

 

Mivel egyes menüpontokra akkor is szükség van, ha éppen egyetlen képpel sem dolgozunk, bevezettek egy üres képablakot. Ez akkor jelenik meg, ha egyetlen kép sincs megnyitva. Az Eszköztár és a dokkolók most már nem önálló ablakok, hanem ún. utility window-ként viselkednek. Nem jelennek meg külön a futó alkalmazások listájában, és használat közben mindig a képablak felett maradnak. Mindezeknek a módosításoknak hála a GIMP kezd „rendes", egyablakos képszerkesztőként viselkedni, nem hozva rá a frászt a GIMP-ben járatlan felhasználóra a hirtelen ablak-túlburjánzással.

 

Felújított eszközök

Az Eszköztárat érintő lényeges változások között kell említeni, hogy a szabadkézi kijelölőeszközzel sokszögkijelölést is lehet készíteni. A poligon- és a szabadkézi mód keverve használható, azaz egy kijelölt rész körvonala egyenes szakaszokból és szabad kézzel húzott görbékből állhat. Izgalmasabbá teszi a módszert, hogy a sokszögvonalak csomópontjai a kijelölés készítése közben szerkeszthetők, és ilyenkor a kapcsolódó szabadkézi darabok is arányosan torzulnak. A befejezett kijelölés ugyanúgy viselkedik, mint régebben, vagyis ekkor a poligon pontjai már nem szerkeszthetők.

 

 

gimp26-02.jpg

A lasszó egyszerre működik szabadkézi és poligon módban

 

 

A GIMP korábbi verziói is kezelték a nyomásérzékeny ecseteket, most néhány opcióval bővült az ecsethasználat dinamikája. Megadhatjuk, hogy a toll nyomása, a mozgás sebessége az ecset átlátszóságát, keménységét, méretét vagy színét változtassa. Ezek a tulajdonságok véletlenszerűen is változtathatók. Különösen a kép széleinél való rajzolásnál, retusálásnál hasznos apróság, hogy a rajzvászon nemcsak a kép széléig tart, hanem azon túl is folytatódik.

 

 

gimp26-03.jpg

Ecsetdinamika

 

A szöveg-eszköz is javult. Végre ki lehet jelölni egy keretet, amibe bele lehet folyatni a szöveget, amit pedig a keret átméretezésekor a GIMP áttördel.

 

A többi eszközöknél is történt egy csomó apró újítás. Például a maszatolás eszköz ecsetje skálázható lett, a Fényerő-kontraszt beállításai átvihetők a Szintekre, onnan meg a Görbékre, a gyakran használt színkorrekciók pedig elmenthetők.

 

 

gimp26-05.jpg

A Szintek beállításai egy kattintással átvihetők a Görbékre

 

 

Az apróságok közé tartozik az is, hogy a több eszköz a Cairo 2D grafikus eljáráskönyvtárt használja, amitől a felhasználói felületen pár apró dolog megjelenése megváltozott.

 

Megváltozott, gazdagabb lett a plug-in API és javításnak, tisztításnak vetették alá a Script-Fu makrórendszert is. Ennek persze lett egy olyan mellékhatása, hogy állítólag egyes régebbi pluginek nem működnek. Elsőre ilyenekkel nem találkoztunk, lehet, hogy csak azokkal van baj, amelyek nem egészen korrekt módon lettek megírva.

 

Motorcsere menet közben

A legnagyobb újdonság a GEGL (Generic Graphical Library) integrálása a GIMP-be. Ez egy irányított ciklusmentes gráfokon alapuló képfeldolgozó keretrendszer. A felhasználó elsőre nem sokat lát belőle, a GEGL még csak félig-meddig van kihasználva. A szoftver valójában nem is új, már nyolc éve napirenden van a fejlesztése, és nagyjából azóta van szó a GIMP képfeldolgozó motorjának lecseréléséről is. Eleinte sok kritika érte a projektet, csak 2006-ban sikerült kialakítani a működőképes API-t és 2007 végére egy használható fejlesztői változatot.

 

 

gimp26-04.jpg

Színesből fekete-fehérre konvertálás GEGL-lel

 

 

A GEGL elvben lehetővé teszi a roncsolásmentes (non-destruktív) képszerkesztést. Ez azt jelenti, hogy az említett gráffal a képen végzett műveletek (operátorok) sorozatát írja le. A műveleteket csak a képernyőn látható, kis felbontású előnézeti képen végzik el. Így egyrészt munka közben nagyon gyors a program, másrészt az egyes - esetleg később visszavont - lépések számítási hibái nem hagynak nyomot a képen. Az eredeti, teljes felbontású képen csak a szerkesztés végén végzi el a számításokat.

 

A GEGL másik előnye, hogy egységes megoldást ad a színterek kezelésére a 8 bites RGB-től a 32 bites lebegőpontos CMYK-ig. Így a GIMP akár 32 bites képekkel is tud dolgozni. A korábbi, csatornánként 8 bites kódrészek még megvannak, a szoftver alapból ezeket használja, de a legtöbb színekre ható eszközt már átkonvertálták GEGL operátorrá.

 

A GEGL használatát a Színek -> Use GEGL menüponttal lehet bekapcsolni. A kísérleti GEGL operátorok az Eszközök -> GEGL Operation menüpont alatt találhatók. Bár a jövőre nézve a GEGL olyan fontos újításokat ígér, mint a non-destruktív képszerkesztés, a keretrendszer most még igencsak kísérleti fázisban van.

 

*

Mindent egybevetve a GIMP 2.6 inkább a fejlesztőknek jelent érdekességet, a felhasználók számára kevés érdemi újdonságot, inkább csak hasznos javításokat nyújt. Talán nem véletlen, hogy az illetékesek máris a 2.8-ason törik a fejüket. A Google Summer of Code (GSoC) projekthez kapcsolódva folytatják majd a GEGL integrálását, a fejlesztik szövegbeviteli eszközt, és még egy csomó mindent. A GSoC (amely egy durván 800 ezer Ft-os nyári ösztöndíj azoknak az egyetemista és főiskolás hallgatóknak, akik valamilyen nyílt forráskódú fejlesztésben vesznek részt) jövőre is jelentős lökést adhat a fejlesztésnek.

 

 

Adatok

  • Professzionális képszerkesztő szoftver
  • Grafikai, festési és rajzolási funkciók
  • Fotóretusálás és montázskészítés
  • Szűrők és effektusok gazdag választéka
  • Automatizálás Python és Script-Fu programokkal
  • Sokféle ingyenes pluginnel bővíthető
  • Nyílt forráskódú, multiplatformos program
  • Nagyrészt magyar nyelvű felhasználói felület
  • Vista alatti működés
  • Ár: ingyenes

 

 

Értékelés

Előny: jól használható, nagy tudású szoftver, ingyenes, gyors és megbízható

Hátrány: kevés újdonság, egyelőre kiforratlan fejlesztési kezdeményezések

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.