Hirdetés

Gondban lehet a Firefox jövője



|

Novemberben ért véget a Mozilla Google-lel kötött megállapodása, amely a bevételeik döntő többségét jelentette.

Hirdetés

Gondban lehet a Firefox böngésző jövője, ugyanis a Mozilla két óriási problémával is szembesült, amelyből mindkettő a Google-lel kapcsolatos. A nyílt forráskódú Firefox böngészőt, illetve Thunderbird e-mail-klienst fejlesztő vállalat az árbevételének döntő többségét a Google-től kapta. Egy megállapodás értelmében, melynek keretében a Mozilla termékeiben a Google keresőszolgáltatása szerepel, nagy összegeket kapott a Mozilla - 2010-ben a vállalat teljes bevételének 84 százalékát a Google finanszírozta ilyen formában.

 

A két cég közötti megállapodás azonban novemberben lejárt, és mindkét fél hallgat az ügyről. A Mozilla számára újabb probléma, amit a csend is megerősíthet, hogy a Google vélhetően már inkább a saját böngészőjét, a Chrome-ot próbálja előtérbe helyezni. Ez kicsit sem meglepő, hiszen a StatCounter adatai alapján (is) novemberben a Chrome piaci részesedése átlépte a Firefox-ét. Ennek fényében nem lenne váratlan, ha a Google nem újítaná meg a szerződést.

 

Amennyiben így történik, a Mozilla 100 millió dolláros árbevételtől esik el, ami nehéz időket hozhat a vállalat számára. Nem elképzelhetetlen persze, hogy a Google megújítja a megállapodást, illetve az sem kizárható, hogy a Microsoft kap az alkalmon, és a Bing népszerűsítése érdekében megállapodik a Mozillával.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.