Hirdetés

Greenfish Icon Editor Pro 2.1



|

Nehéz az ikonok szerkesztéséhez valóban jó programot találnunk, de az egyik legjobb még mindig ingyenesen használható! Az elmúlt évek alatt sokat változott, ezért most újra elővettük és leporoltuk.

Hirdetés

A hagyományos grafikus szoftverek közül csak kevéssel tudunk igazán jól ikonokat szerkeszteni, hiszen a legtöbbjüknek problémát okozhat egy animáció összeállítása, vagy a többféle felbontású és színmélységű ikoncsomag létrehozása. Korábban már bemutattunk pár egyszerűbb alkalmazást e célra, de a legtöbbjük fizetős volt. Az internet alaposabb felkutatása után rátaláltunk egy elfeledettnek hitt szoftverre, amely pár évvel ezelőtt már szerepelt lapunk hasábjain - ez volt a Greenfish Icon Editor Pro. A program érdekessége, hogy teljesen ingyenes, ráadásul magyar fejlesztő készíti: Szalkai Balázs keze munkáját láthatjuk viszont. Az elmúlt években az alkalmazás sokat fejlődött, ezért most leporoljuk, és újra átnézzük a képességeit.

 

 

 

Kényelem felsőfokon

Az indítás után máris egy új ablakba futunk bele, amely a kezdőknek is jól jön: a legáltalánosabb projektműveleteket találhatjuk meg egy helyen. Ha már tapasztalt Windows-felhasználók vagyunk, megnyithatjuk az egyik ikonkönyvtárat is (például Windows 7 alatt az imageres.dll fájlt a System32 mappából).

A szerkesztőablak lebegőmenüs elrendezésben, több panelből épül fel a kényelmesebb munka érdekében. A grafikai területen egy sávban találjuk meg a szerkesztendő elemeket, míg maga a rajzoló felület akár harmincszoros nagyítást is engedélyez, ami ikonok esetében több, mint elég.

 

 

Szinte minden méretben és színben elmenthetjük a grafikát

Ha egy újabb ikonoldalt akarunk hozzáadni a listához, pár kattintással megtehetjük, a szoftver ugyanis a legáltalánosabban használt felbontásokat és színmélységeket kínálja fel választásra. Érdemes ugyanazt az ikont többféle összeállításban is elkészíteni, hogy majd minden gépen jól jelenjen meg.

Többszínű sablonon vagy egyéni háttéren is ellenőrizhetjük, hogy miként jelenik majd meg a képünk egy adott környezetben. Ikon exportálásakor a program csak azokat az opciókat (színmélység, felbontás) kínálja fel, amelyekben képeket készítettünk.

Szerkeszteni jó

Az ikonkészítést számtalan eszköz segíti: külön találjuk meg a grafikai programokban már megszokott kellékeket, valamint azok beállításait. Érdemes kiemelni a színátmenetet, amely főleg kisebb méretű ikonoknál adhat még egy kis pluszt. A színezésnél is találunk némi extrát: ha a weboldalunkra készítünk ikont, akkor színkódokat is megadhatunk a pontosabb kikeveréshez. Ami elsőre felkeltette az érdeklődésünket, az a rétegezési lehetőség, ugyanis a grafikára többféle effektust pakolhatunk rá, ezzel megbolondítva a képet. A lista nem rövid és mindegyik réteget tetszés szerint állíthatjuk, egyesíthetjük vagy másolhatjuk. A rétegeken túl a szűrőket is érdemes felkeresnünk, ugyanis ott is találunk pár érdekességet, mint az életlen maszk, az árnyékvetés, a kidomborítás, amelyekkel gyorsabban térhatásúvá tehetjük a grafikát.

 

 

A szerkesztés során többféle réteget is egymásra halmozhatunk

Ha animált ikonokat készítünk, természetesen még az időzítést is meg kell adnunk, amit egy kattintással átvihetünk mindegyik elemre. Végül már csak egy apróságot emelnénk ki: az egyszerű formátumkonvertáló is az alkalmazás része, amellyel akár több fájlt is átalakíthatunk egyszerre ikonná vagy animációvá.

Aki ikonok csinosítgatásával vagy a grafikus képességei próbálgatásával szeretné feldobni a weboldalát, azoknak jó szívvel ajánljuk ezt a szerkesztőt. Ha nem szeretnénk telepíteni, még egy önálló, pendrive-ra kicsomagolható változata is elérhető a szerző honlapján. A kezelése könnyű, ráadásul több (akár magyar) nyelven is használható, kiváló alkalmazás.

 Adatok

  • Ikonok, animációk és ikonkönyvtárak kezelése, készítése
  • Akár harmincszoros nagyítás
  • Többféle színmélység és felbontás használata
  • Rétegezhető effektusok
  • Vista/Windows 7-típusú ikonok létrehozása
  • Telepítés nélküli verzió
  • Magyar felület
  • Fejlesztő: Greenfish Corporation
  • Ár: ingyenes
  • Web: http://greenfishsoftware.org/

Értékelés
Előny: könnyen használható, nagy tudású szerkesztő
Hátrány: nem találtunk
Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 5
Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.