Hirdetés

Gyanús weboldalakra vadásznak a britek



|

Hirdetés

A rendőrség kéréséről a The Guardian adott hírt, kiemelve, hogy a hatóságok ezentúl 14 nap helyett akár három hónapon át is őrizetben tartanák a vád nélkül elfogott gyanús személyeket. Nem elégednek meg azonban ennyivel, és 11 jogi változtatást javasolnak - a közvélemény gyors és a pontos tájékoztatása, illetve új, speciális ügynökség felállítása érdekében - míg a titkosszolgálatok a kormány terrorista-ellenes stratégiáját vizsgálnák felül. A fokozott ellenőrzésben nagy hangsúlyt helyeznének a gyanús weboldalak kiszűrésére, és az oldalakat működtető személyek felkutatására.

Erről maga Charles Clarke belügyminiszter beszélt a parlamentben, hangsúlyozva, hogy a szólásszabadság elve sem nyújthat kibúvót a terrorizmust támogatóknak. "Úgy vélem, hogy ki kell szélesítenünk a biztonsági lépéseket a terrorizmust támogató és a támadásokra uszító személyek ellen. Listát készítünk azon tevékenységekről, amelyek elfogadhatatlannak minősülnek - ezek közé tartozik a terrorizmust hirdető, és azt támogató weboldalak működtetése, vagy az ilyen jellegű cikkek írása is" - jelentette ki a Silicon.com tudósítása szerint a belügyminiszter. A teljes adatbázist a Külügyi Hivatal a titkosszolgálatokkal közösen működtetné, de az adatokhoz a bevándorlási tisztviselők és a miniszterek is hozzáférnek majd, így megkadályozhatják a gyanús személyek beengedését.


Az Egyesült Államokban azonban már van arra példa, hogy a világhálón nemcsak a veszélyesnek ítélt weboldalak működtetői, hanem azok látogatói is gyanússá válhatnak. Ezen személyek közé tartozik Mohammad Radwan Obeid, akit az FBI azért tartóztatott le, mert éppen ilyen, terrorizmussal kapcsolatos internetes oldalakat böngészett. A jordániai születésű férfit, aki 2001-ben telepedett le az Egyesült Államokban, június végén fogták el. Állítása szerint készülő könyvéhez gyűjtött adatokat ezeken a weboldalakon, amelyekre korábban felhívta az FBI és a CIA figyelmét, de akkor nem vették komolyan őt. A hatóságok szerint viszont Obeid éppen ily módon kívánta elkerülni a gyanúba keveredést, és amerikai feleségével kötött házassága is ezt a célt szolgálta.

A jelek szerint tehát egyes esetekben már a weboldalak puszta megtekintése is komoly bűnnek minősül - reménykedjünk, hogy az öreg kontinensen nem fajul idáig a helyzet.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.