Hirdetés

Gyilkos animált kurzorok



|

Egy megbütykölt .ani fájllal jelenleg bármelyik Windows feltörhető!

Hirdetés

A hiba a Windowsok grafikus rendszerében van, itt ugyanis – jelenleg – nincs ellenőrizve, hogy az éppen használt animált kurzor belső szerkezete szabályos-e. Amennyiben nem az, előfordulhat, hogy a rendszer programkódként kezdi végrehajtani az egyébként csak egymást követő képkockákat tartalmazó .ani fájlt. Ha pedig valami elindul, az át is veheti a vezérlést a rendszer felett.

 

Az első tesztek szerint a hibára minden Windows verzió fogékony kisebb-nagyobb mértékben. A Vista biztonsági rendszere ugyan nem engedi a kártékony kód beindulását, de „mellékhatásként” a Windows Explorer ciklikusan leáll majd újraindul, azaz gyakorlatilag kezelhetetlenné válik a rendszer. A Vistánál korábbi Windowsok esetében a kártékony kurzor-fájl gyakorlatilag teljesen át tudja venni a vezérlést rendszerünk felett, azaz ideális féregként funkcionálhat.

 

A Microsoft jelenleg még nem foltozta be a rést. A fenyegetés erejét némileg csökkenti, hogy animált kurzorokat nem lehet „véletlenül” letölteni a netről, a felhasználóknak maguknak kell azt megkeresniük és telepíteniük. A veszély igazából nem is az önálló .ani fájlokkal van, ilyeneket kevesen töltenek le, hanem a különféle Windows témákkal (Windows theme). Ezek gyakran tartalmaznak animált kurzorokat is, így egy cracker könnyen kártékony kódot tud csempészni egy korábban veszélytelennek tartott állománytípusba.

 

Legyünk tehát óvatosak a Windows témákkal, a hivatalos hibajavítás telepítése előtt inkább hanyagoljuk az új, digitálisan aláíratlan témák használatát!

 

Másik, kevésbé feltűnő módszer az, ha egy (trójai) program egy animált kurzor telepítésével töri fel rendszerünket. Mivel bármilyen ismeretlen helyről származó program telepíthet animált kurzorokat, nagyon fontos, hogy a hiba kijavításáig ne töltsünk le és telepítsünk ismeretlen forrásból származó, „különösen izgalmas” témákat ígérő programokat.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.