Gyilkos Vista gyászoló rokonokkal



|

Már januárban temetné a Microsoft az XP-t, de a felhasználók – okkal – igencsak szívükbe zárták és nagyon is ragaszkodnak hozzá.

A Windows XP forgalmazásának jövő év eleji beszűntetése nem arat osztatlan sikert a felhasználók között, legalábbis erre utalnak az interneten olvasható visszajelzések.

A Microsoft termék-életciklus politikájának értelmében azt tervezi, hogy 2008. január 31-ével megszűnteti a Windows XP szállítását partnereinek (OEM). Egyúttal a kereskedelmi licencek forgalmazásával is leállnak, a tervben valamennyi kiadás érintett (Windows XP Professional, Tablet PC, Profesional x64, Home és Media Center).

 

Vista kontra Linux aggályok

 

A Silicon Valley blog csetelői felidézték a Vista biztonságosságával kapcsolatos aggályokat és sokak következtetése az volt, hogy Windows XP hiányában akkor inkább a Linux-ot választanák majd régebbi gépeikhez. Némelyek úgy ítélték meg, hogy az XP beszüntetésével a Microsoft kényszeríti őket a Vista és Linux közötti választásra és a szoftveróriás talán meg fog lepődni a kényszer hatására születő kedvezőtlen vásárlói döntéseken. Mások intették még mindig Win98 alatt dolgozó felhasználótársaikat, hogy mielőbb lépjék meg a továbbfejlesztést Win98-ről XP-re, mert a Vista semmiképp sem fog majd futni ősgépükön. Az igaz, hogy a jelenlegi Win98 felhasználók - meglepő, de akadnak még ma is - XP upgrade lehetősége nélkül nem tudnak majd semmire váltani, kénytelenek lesznek kihajítani régi masinájukat és újat venni.
Mások szerint itt az ideje, hogy a vállalatok „bespájzoljanak" egy jó adag Windows XP licencet.

Egy XP felhasználó a Direct2Dell oldalán kifejtette aggályait a Vista kompatibilitásával kapcsolatban, miszerint a vállalati világban számtalan Windows XP Pro-ra tervezett alkalmazás fog nyomorultul elbukni a Vista alatt - mivel ezek saját fejelsztésű szoftverek, a Vista tesztelői nem bizonyosodhatnak meg arról, működnek-e vajon az új platformon.

A Dell például folytatja majd a Windows XP forgalmazását, felismerve a felhasználók igényeit a hosszabb átállási időre. A Dell terve szerint továbbra is ajánlja a Windows XP-t némely Dimension és Inspiron konfigurációjához késő nyárig.

 

Elmaradt a Vista robbanás

 

A Microsoft véleménye továbbra is az, hogy a Vista jobb, biztonságosabb és csak felbátorodnak a rengeteg pozitív felhasználói visszajelzésen.

Régi gyakorlat ugyanakkor, hogy az új operációs rendszer megjelenésével még egy ideig lehetővé teszik a partnereknek, hogy az előző rendszert ajánlják és árusítják. Ugyanígy van ez a Windows XP-vel kapcsolatban is a tavalyi év óta. A cég jelentése szerint idén január 30 és február 28 között, a széleskörű árusítás első hónapjában több, mint 20 millió Vista licenc kelt el. A Harris cég márciusi felmérése szerint ugyanakkor a 2223 megkérdezett otthoni felhasználónak csupán 12 százaléka kíván továbbfejleszteni.

Szakértők szerint a továbblépés akadálya legtöbbször a magas hardver igény és a hadver inkompatibilitás. A várakozásokkal ellentétben úgy találták, hogy a Vista nem igazán változtatott a hardver eladásokon, nem generált lényegesen nagyobb mozgást, mint annak idején az XP.


Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.