Hirdetés

Gyorsítsuk fel a bootidőt 10 lépésben!



|

Mindenki irtózik a Windows újraindításától, mivel az általában nem kevés időt vesz igénybe, a procedúra hossza pedig sokszor örökkévalóságnak tűnik. Összegyűjtöttünk 10 tippet, amelyekkel lerövidíthetjük a várakozási időt.

Hirdetés

1. Bootsorrend beállítása

A BIOS/UEFI menüben (indításnál nyomjuk meg a DEL-t, vagy azt a gombot, ami ehhez szükséges) a bootolási sorrend helyes beállításával faraghatunk le az időből. Ez akkor jöhet jól, ha a gépünk elsőként nem a merevlemezünkön, hanem például az optikai lemezmeghajtóban vagy a floppy lemezen keresi azt a rendszert, amit elindíthat.



2. Ne induljon el minden!

A Start menün keresztül az msconfigot elindítva megadhatjuk, hogy a rendszer milyen programokat töltsön be rendszerindításkor. Ezt az „Automatikus indítás” fülön belül érhetjük el, ahol a felesleges alkalmazásokat letiltva csökkenthetjük a Windows betöltődésének idejét. Az iTunes-nak például nem feltétlenül kell mindig jelen lennie.



3. Elhalasztott rajt

Ha beírjuk a „Szolgáltatásuk” kulcsszót Windows 7 alatt a Start menübe, akkor azon menübe juthatunk, amely minden futó folyamatot számon tart. Itt az automatikus indítások esetén érdemes néhány szolgáltatást késleltetettre állítani, hogy így hamarabb elkezdhessünk dolgozni a Windows elindítása után.



4. Csökkentett várakozás

Az msconfig ablakon belül érdemes a „Rendszerindítás” fülnél is elkalandozni, főként ha a több párhuzamos rendszer is van a gépünkön, amelyek közül indításkor választunk. Az esetek jelentős részében többnyire csak az egyik szükséges, így a várakozási időkorlát csökkentésével faraghatunk a bootolási időn.

5. Eszközök a kukában

Induláskor rengeteg illesztőprogramot tölt be a gépünk egyes készülékekhez, köztük sok olyat is, amelyre egyébként nincs szükségünk; a Bluetooth-vezérlők, a webkamerák például ilyen hardverek lehetnek. A gyorsabb bootolás érdekében érdemes azokat eltávolítani az eszközök közül, csak akkor telepítve újra a drivereket, amikor szükséges.



6. Fontos dolgok

A Windows az ébredésekor nemcsak szolgáltatásokat és illesztőprogramokat tölt be, hanem például betűkészleteket is (a hasonló nevű menüben), amelyek közül szintén érdemes letiltani a ritkán használtakat, csak akkor engedélyezve azokat, amikor szükség van rájuk. Tartsuk meg a leggyakoribbakat, hogy időt nyerjünk!



7. Az SSD ereje

Manapság talán a merevlemezek azok, amelyek leginkább lassítják a rendszereket. Érdemes ezen ok miatt beszerezni egy SSD-t, amely a rendkívül gyors írási és olvasási sebességével képes drasztikusan felgyorsítani a betöltődési időt is. Kétségtelenül nem olcsó beruházás, de hosszú távon megéri.



8. Statikus IP-cím

Az IP-cím beállításával hosszú ideig el tud pepecselni a rendszer, amely időt a nullára redukálhatjuk, ha állandó, statikus IP-címet állítunk be gépünknek. Ezt a hálózat és megosztási központon belül az adapterbeállításoknál konfigurálhatjuk.



9. Memóriát neki!

A bootidőt az SSD-k után legkönnyebben RAM-bővítéssel lehet felgyorsítani, amely érdekében habár ki kell nyitnunk a pénztárcánkat, de mégis érdemes ehhez a fegyverhez nyúlni. Ráadásul a memóriák nem túl drágák, így érdemes megfontolni a beszerzésüket.



10. Vírusirtó-karbantartás

Talán nem is gondolnánk, de egy naprakész vírusirtóval megőrizhetjük a rendszerünk gyorsaságát, ugyanis egy védelmi résen beszivárgó kártevő jelentős fékként képes viselkedni, nem beszélve a további káros hatásairól.



+ 1 tipp: Ne marasztaljuk a programokat

A rendszertakarítók tesztje alapján a CCleaner, a WinOptimizer és társaik szenvednek, ha teljesítményjavításról van szó, de kétségtelen, hogy a segítségükkel kis mértékben lefaraghatjuk a Windows betöltődésének idejét. Ez körülbelül 4-5 százalékos sebességjavulást jelent, amely kiélezett esetben akár számíthat is (például a betűkészletek letiltásánál jelentősebb eredményt érhetünk el ily módon). A legjobb megoldás azonban mégis az, ha folyamatosan naprakészen tartjuk a rendszerünket, minden használaton kívüli alkalmazást és szolgáltatást törölve. Ami nincs, az ugyanis nem akar elindulni, így a Programok eltávolítása menüben is érdemes egy kicsit elkalandozni, hogy száműzzük a Windowsunk potyautasait.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.