Hirdetés

Hamarosan a vírusok is tévézni fognak



|

Nem csupán a nappaliban, netán a hálószobában való kémkedés válik lehetővé a fertőzött tévéken keresztül, de egy bothálózatba integrálva e készülékeket, eredményesebb, koncentráltabb támadás hajtható végre különféle intézmények ellen is.

Hirdetés

Az okostévéken lévő rendszerek segítségével a felhasználók szörfölhetnek az interneten, alkalmazásokat telepíthetnek a készülékre vagy videotelefonálásra használhatják, és egy gombnyomással streamelhetők a legújabb mozifilmek is. E készülékek a felhasználók egy új csoportját is hozzákapcsolják az internetes közösséghez: mégpedig azokat, akik eddig soha nem használtak számítógépet.

 

 

Mindezen tulajdonságok a G Data szerint alkalmassá teszik e készülékeket arra, hogy a kártevők egy új hullámát indítsák el. Ha a támadóknak sikerülne megfertőzni az okostelevíziókat egy kártékony kóddal, lehetővé válna, hogy kifürkésszék akár hálószobatitkainkat is a készülékek kameráját igénybe véve, de akár egy bothálózatba kapcsolva a tévékről is indítható támadás vállalatok, intézmények.

Miért vonzóak a Smart TV-k a támadók számára?

- Új célcsoport: A Smart TV-k révén az elkövetők teljesen új célcsoport célozhatnak meg, olyan embereket, akik korábban nem használtak számítógépet az otthoni internetezésre, de most már online vannak. A webképes eszközök száma egyre sokszorozódik, csakúgy, mint az egyéni felhasználók online eltöltött időmennyisége is.

- Előfizetős szolgáltatások: A Smart TV-ket hamarosan a számítógépek helyett használhatják online vásárlásra. Ahogy az okostelefonoknál és PC-knél, a tulajdonosok személyes belépési adatai, pl. előfizetős szolgáltatásokhoz vagy e-mail fiókokhoz, nagy hasznot hoznának a kiberbűnözőknek.

- Támadások Smart TV-n keresztül: A tévék grafikus processzorai nagyon erősek és alkalmasak különféle jelszólopó támadásokra.

- Megcélzott személyes adatok: Sok gyártó látja el készülékeit integrált kamerával és Skype-pal. Az emberek akaratuk ellenére válhatnak médiaszereplőkké, ha a kiberbűnözőknek sikerül átvenni az irányítást a tévéik felett. Mindamellett, hogy behatolnak az emberek privát szférájába, információt szerezhetnek egy ház berendezéseiről, hogy ezt továbbadják mondjuk a betörőknek, akik így könnyedén ellenőrizhetik, hogy érdemes-e egyáltalán behatolniuk az adott lakásba.

A témáról bővebben a Computerworld számol be.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.