Hirdetés

Digitális tolmácsot készít a Microsoft



|

3D mimika is jár a saját hangunk mellé.

Hirdetés

Jó néhány éve dolgoznak a gépi fordítás problémáján különféle cégek és kutatóintézetek. Egyelőre a dolog nem problémamentes még akkor sem, ha csak begépelt szöveg fordításáról van szó, hát még ha élő beszédet szeretnénk tolmácsoltatni.

 

A Microsoft Research most kihasználta a TechFest 2012 rendezvény adta nyilvánosságot, hogy újra bedobja a köztudatba az élőszó fordításának kérdését. A Microsoft Research szoftvere beszámolók szerint egy lépcsőfokkal előbbre jár, mint az eddigi próbálkozások, saját nyelvünkön beszélhetünk a programhoz, mely a hangszórókon keresztül már a célnyelvre fordítva szólal meg. A Monolingual TTS megnevezésre hallgató program repertoárjában jelenleg 26 nyelv található meg. (Persze senki ne gondoljon a magyar használatára, egzotikus és viszonylag kevesek által ismert anyanyelvünk jobbára csúnyán elvérezteti a a latin-germán lingvisztikán nevelkedett gépelt szöveges fordítóprogramokat.)

 

 

A Microsoft megoldásának egyik különlegessége, hogy a kimeneten hallható beszédhang nem a szokásos recsegős stílusú gépi irányvonalat képviseli, hanem hangszínében emlékeztet az eredeti beszélő hangjára. Mi több, a szoftver a felhasználó 3D-s képét is megjeleníti, mintha az valóban beszélne. A gyártó a nem verbális kommunikációs elemeket is beépítette, úgy mint az arckifejezések vagy az ajkak mozgása.

 

Ezt a szoftvert is tanítani kell saját kiejtésünkre, csakúgy mint a szimpla beszédfelismerő rendszereket, a művelet itt is mintegy egy órát vesz igénybe. Nem csak fordításra, nyelvoktatásra is használható a technológia, az pedig igazán nagy segítség lenne, ha valamiképpen okostelefonokba zsúfolt változatban is sikerülne megjelentetni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.