Hirdetés

Hangulatos bemutatók a webre: iSpring Free



|

Kaptunk már jópofa prezentációkat, vagy tanulságos bemutatókat barátainktól? Ismerős? Vagy már besokalltunk és már nem is ismerős? Kicsinyítsünk, webesítsünk, és máris jobb a végeredmény!

Hirdetés

A bevezetőben lévő szójáték nem véletlen, hiszen egyes esetekben akár barátságok is megromolhatnak attól, hogy egy ismerősünk mindenféle képes, zenés, animált PowerPoint videóval tömi tele a postaládánkat. Ráadásul ezek mérete nem kicsi, sokszor akár 5-10 MB méretű is lehet! Ahelyett, hogy egy weboldalra kitenné a begyűjtött okosságokat, inkább lefoglalja a postaládánkat, mert az e-maileket általában azonnal megnézzük. Az ilyen videók hátránya, hogy nem mindenhol lehet lejátszani őket, például a nem Windows operációs rendszereken már komoly fejtörést okozhatnak.

Éppen a fenti okok miatt célszerű az elkészített alkotásokat Adobe Flash formátumba átalakítani, majd kitenni egy weboldalra, ahol többen is megnézhetik, és valószínűleg kevesebben fognak morgolódni a nagy mennyiségű zenebonától. Mesterfogásunkban a bemutató elkészítésétől a publikálásig jutunk, amelyben az iSpring Free alkalmazás lesz a segítségünkre. Szinte pár kattintással elkészíthetjük a szükséges kódot és videót, ezért kezdők is kipróbálhatják.


ispring-01.jpg

 

1. Először szükségünk lesz egy újabb verziójú, 2003-as vagy 2007-es PowerPointra. Talán nem kell bemutatnunk, milyen egyszerű ezzel bármilyen prezentációt elkészítenünk. Telepítsük az iSpring Free (www.ispringsolutions.com) kiegészítőt, amely egy újabb eszköztárat vagy szalagot tesz ki a PowerPointra, annak verziójától függően. A kiegészítő szinte bármelyik újabb verzióval működik, tehát bátran használjuk. Nincs más dolgunk ezután, mint elkészíteni vagy megnyitni a színes, izgő-mozgó és hatásos prezentációnkat.

ispring-02.jpg


2. Az iSpring Free hasznos funkciókkal egészíti ki a PowerPointot, segítségével akár Flash-állományokat vagy YouTube videókat is beilleszthetünk a bemutatónkba. Ez utóbbi esetben el kell látogatnunk a videomegosztó oldalra, keressük ki a szükséges klipet, és a hivatkozását illesszük be az iSpring ablakába. Sajnos nem mindegyik videót lehet offline módban használni, ilyenkor a beillesztett videó nem jelenik meg, csak egy áthúzott keretet láthatunk.

ispring-03.jpg


3. Ha már kaptunk vagy készítettünk egy bemutatót, amelyet PPS fájlba mentettek el, az sem probléma, hiszen a PowerPointtal utólag is belenyúlhatunk és módosíthatjuk azt. Főleg azért érdemes ezt megtennünk, hogy az apróbb részletek a konvertálás során ne vesszenek el. A célvideó mérete ugyan nem lesz kicsi, hiszen 720×576 képpontos felbontást kapunk, de egyes esetekben az átméretezés miatt érdekes torzulások lehetnek a filmen. Ha viszont nem szeretnénk módosítani semmit, akkor máris kattinthatunk a Publish gombra.

ispring-04.jpg


4. Miután megjelenik az iSpring Free ablaka, pár apróbb beállítást találhatunk. A bemutatónak nevet adhatunk, valamint célkönyvtárat. Extra funkció, hogy akár a SlideBoom oldalán (www.slideboom.com) is publikálhatjuk a bemutatót. E webes szolgáltatás érdekessége, hogy számtalan minőségi prezentációt tartalmaz, ráadásul a regisztráció is ingyenes, amelyet az iSpring ablakán keresztül egyetlen kattintással érhetünk el. A tárhelyre száz bemutatót tölthetünk fel ingyen, de külön havidíjért nagyobb tárhelyhez és fejlettebb szolgáltatáshoz is jutunk.

ispring-05.jpg


5. Prezentációnk Flash videóvá konvertálásához olyan eszközöket és opciókat kapunk, mint az önálló HTML oldal létrehozása (ezt célszerű bejelölni, később még jól jön!), megadhatjuk azt is, hogy csak egy diából vagy az összesből készüljön-e film, valamint automatikusan induljon-e el a bemutató. A folyamatos lejátszás akkor javasolt, ha rövid videót készítünk. Ha elfelejtettük beállítani a diák közti időzítéseket, akkor automatikus váltást kérhetünk, vagy korrigálhatunk, a hátteret beállíthatjuk, de egérakciókat is megadhatunk, ha viccesebbé vagy pörgősebbé szeretnénk tenni a filmet. A mintát a jobb oldali kis ablakban tekinthetjük meg.

ispring-06.jpg


6. Ahogy a Publish gombra kattintunk, két dolog történik meg: elkészül a Flash állomány, a HTML-kód (ha bejelöltük), és a kész produkció máris megnyílik egy böngészőablakban, ahol leellenőrizhetjük. Ha a videót a saját weboldalunkra szeretnénk kitenni, akkor nyissuk meg a friss Flash fájl mellé került index.html fájlt egy szerkesztőben, például a PSPadban. Két kód is van egymás alatt, az egyik a HTML, a másik az XHTML oldalak számára. A nekünk szükséges részt csak ki kell másolnunk és beilleszteni a megfelelő helyre, természetesen az SWF állományok elérhetőségének módosításával.


Van feljebb is...


Ha nem volt szerencsénk, és elmulasztottuk a GiveAwayOfTheDay.com ingyenes akcióját, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk a program Pro változatának megvásárlásakor, hiszen a 249 dolláros ár (közel hetvenezer forint) elég nagy ugrásnak tűnik az ingyenes változathoz képest. Ellenben olyan pluszfunkciókat kapunk, mint a testre szabható Flash lejátszó, vagy éppen annak teljes elhagyása, amely reklámok és bannerek készítésénél igazán hasznos. Megadhatjuk a tömörítés mértékét, kommentárt rögzíthetünk, minden diát egy-egy önálló Flash állományba menthetünk, vagy önállóan lejátszható EXE fájlt is létrehozhatunk. Nemcsak fájlba, hanem e-mailbe vagy FTP-kiszolgálóra is publikálhatunk.

A Presenter kiadás 399 dolláros (majdnem százezer forintos) megoldása az előbbi listához olyan pluszokat ad, mint a jelszóvédelem, a vízjelezés, a domainhez való kötés, és a prezentáció szinkronizálása. A teljes listát a www.ispringsolutions.com/go_pro.html weboldalon tekinthetjük meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.