Hirdetés

Harapós kodekek



|

Videózni veszélyes! Az Ad-Aware-t is kiadó Lavasoft adatbázisa jelenleg 5567 kodeknek látszó veszélyes programot sorol fel. E károkozók a netes videókat letöltő naiv felhasználókra várnak.

Hirdetés

A neten rengeteg film kering, többnyire valamilyen közismert tömörítési formában, illetve tömörítő kodekkel bekódolva. Hiába van egy adott film AVI vagy QuickTime (.mov) formátumban, ezek lejátszása sok esetben újabb kodek letöltését igényli, amit a felhasználónak magának kell megkeresnie a neten.

 

Itt jönnek képbe a különféle kártékony programok terjesztői: izgalmas filmnek tűnő „videókat” tesznek közzé a neten – leggyakrabban a különféle fájlcserélő hálózatokon –, amiket miután a felhasználó letölt, megfelelő kodek hiányában nem tud lejátszani. A buzgó kodek keresés persze kis idő után eredményre vezet, valahonnan előkerül az adott filmhez való „szuper video kodek”. A frissiben felrakott kodek a gépet azonnal megfertőzi valamilyen károkozóval – manapság leginkább valamilyen kémprogrammal. A sikeres fertőzés után a film lehet, hogy továbbra is lejátszhatatlan lesz, de ha le is játszható valami, az leggyakrabban nem az lesz, amit a letöltő várt.

 

Hogy bizonyosodjunk meg arról, hogy egy keresett kodek valódi-e? Először is nézzünk utána, hogy megtalálható-e az interneten a fejlesztője. A kereskedelmi kodekek egy-egy nagyobb céghez kötődnek, ezek mindig megtalálhatók a neten saját ismertető és letöltési/vásárlási oldallal. A szabadforrású kodekek fejlesztői is mindig elérhetők, az ő anyagaik még programforrásként is elérhetők.

 

Akkor kezdhetünk gyanakodni, ha a keresett kodeknek semmi sem utal a fejlesztőjére, illetve a „fejlesztő” weboldalán semmilyen forrás, komoly leírás illetve felhasználói fórum sincs. Utóbbiakat amúgy is érdemes keresni gyanú eseten, hiszen sok kodeknek van felhasználói/fejlesztői fóruma, ahol a fejlesztők várják a felhasználók visszajelzéseit.

 

Ha tehát olyan kodekre lelünk, aminek sehol sem találjuk az eredetét, sehol sem szólnak róla fórumok, nincs fent egyetlen közismert videotömörítéssel foglalkozó megbízható oldal letöltései között sem, biztosak lehetünk benne, hogy egy újabb, veszélyes „fake codeckel” futottunk össze. Különösen veszélyesek a csak a fájlcserélő hálózatokon feltűnő kodekek és kodekpakkok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.