Hirdetés

Használj sandboxokat a Firefoxban



|

A Priv8 segítségével elszigetelt lapokon lehet böngészni a Firefoxban.

Hirdetés

A Firefox böngészőhöz már korábban is mutattunk remek trükköket, most pedig ahhoz adunk tippet, hogyan lehet sandboxokat használni a Mozilla böngészőjében. Az erre a célra használható kiegészítők jól példázzák, hogy a beépülők külsős fejlesztői egy ideje már lépéselőnyben vannak a Firefox mérnökeivel szemben. 

Hirdetés

 

Priv8

A Priv8 sandboxba, tehát homokozóba zárt lapokkal turbózza fel a webböngészőt, mindehhez pedig az Firefox OS biztonsági modelljét alkalmazza. Gyakorlatilag úgy tudunk bizonyos lapokat megnyitva tartani és használni, hogy azoknak az adatai teljes mértékben külön vannak választva a böngésző többi részétől és így persze a többi laptól is. 

 

Priv8

 

A megoldás úgy működik a gyakorlatban, hogy a sandboxok létrehozása után domainek lesznek ezekhez hozzárendelve. Ez persze annyira nem kényelmes, de érdekes újdonság a böngészőhöz. A Priv8 telepítése után az első dolgunk az, hogy egy vagy több sandboxot hozunk létre. Ezt a kiegészítő ikonjára kattintva tudjuk megtenni, ami alapesetben megjelenik a böngésző eszköztárában is. A létrehozáskor nevet és színt is lehet választani. 

 

Sokoldalú homokozó

Amint létrejött egy sandbox, hozzá kell adni egy URL-t a főoldalán, amihez társítani akarjuk. Itt meg kell jegyezni, hogy ugyanazt az URL-t több sandboxhoz is hozzá lehet adni, hiszen egyik sem oszt meg a másikkal adatokat, tehát sütiket sem. Ez pedig azt jelenti, hogy egyetlen böngészőablakból akár több tucat fiókkal is használhatjuk ugyanazt a szolgáltatást a neten, egyszerre. 

 

Új sandbox létrehozása

 

Mindez nagyon praktikus például két Gmail-fiók esetén, de akkor is jól jöhet, ha a Google keresőjét vagy a YouTube-ot bejelentkezés nélkül akarjuk használni. A sandboxba zárt oldalakat a kiegészítőn keresztül lehet elérni, ha csak simán begépeljük az URL-t a címsorba vagy pedig a kedvencekből nyitjuk meg, akkor nem lesz ilyen módban betöltve. 

A sandboxba zárt környezetekben az is jó, hogy a hozzájuk tartozó adatokat - sütiket, gyorsítótárat, stb. - külön-külön menti el a rendszer. Ha az egyik homokozóban bejelentkezünk egy fiókba, akkor a gép következő bekapcsolásakor ez az állapot megmarad, nem kell újból belépni. A különböző sandboxokat a színeik alapján lehet megkülönböztetni egymástól. A színek az aktív lapoknál láthatóak, illetve azoknál az inaktívaknál, amelyek fölé odavisszük az egérkurzort. 

 

Elzárt világ

 

Természetesen mivel a funkció még gyerekcipőben jár, nem tudni, hogy hosszabb távon mennyire biztonságos, milyen jól védi az adatainkat. Egyszerre több fiók használatához azonban már most is ideális megoldás. Ti szoktatok egy szolgáltatást egyszerre több fiókkal is használni? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.