Hirdetés

Hatékonyan harcol a spammerekkel a Google



|

Nagyon nehéz automatizált módszerekkel valós fiókokból szemetelni.

Hirdetés

Röviddel a Gmail felhasználók elhódítására utazó Outlook.com béta fázisból való kilépése után a Google céges blogjában megjelent egy bejegyzés, amely alapján a Gmail programozói rendkívül hatékonyan harcolnak azon spammerekkel, akik a felhasználók jelszavait valahonnan ellopva a fiókjaikon keresztül próbálnak szemetet terjeszteni. A jelszavak tipikusan feltört portálok adatbázisaiból származnak, sajnos rengeteg felhasználó ugyanazt a kódot használja a legtöbb weboldalon.


A tájékoztatás szerint a levelezőrendszer a tipikus spamek 99 százalékát képes azonosítani, ám nem működik jól a szűrés, ha például egy névjegyzékében szereplő címről kap szemetet az áldozat, ezek esetében ugyanis a téves riasztások elkerülése érdekében toleránsabb a spamfilter.


Az ipari méretekben spammelők kiiktatása érdekében a Gmail programozói kifejlesztettek egy védelmi rendszert, amely mára 120-nál is több változó függvényében próbálja megítélni, hogy „valódi” felhasználók, vagy éppen spammerek próbálnak-e bejelentkezni a fiókokba. Amennyiben a rendszer gyanúsnak ítél egy bejelentkezési próbálkozást (például a felhasználó pár perccel egy magyar IP-ről való bejelentkezés után kínai internetcímről próbálkozik), akkor a rendszer kéri a titkos kérdés megválaszolását, vagy éppen a korábban megadott telefonszám megerősítését. Ezeket az adatokat a spammerek valószínűleg nem tudják, így még a jelszó ismeretében sem képesek belépni a fiókba.


A Google szerint a rendszerrel 99,7 százalékkal sikerült redukálni a fióklopásos incidensek számát, a spammelés miatt blokkolt Gmail azonosítók arányának alakulása a fenti grafikonon látható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.