Hirdetés

HelpNDoc 1.15



|

Mire jó egy súgókészítő szoftver? Főleg otthonra, amikor talán életünkben nem készítünk súgót? Most elmondjuk, miért.

Hirdetés

Olvasóink közül tegye a szívére a kezét az, aki súgóállományokat szokott lapozgatni. Nem sokan vagyunk, ugye? Pedig nem kis pénzt és energiát fordítanak a cégek arra, hogy a papírt felváltva elektronikus segítséget nyújtsanak például egy program használatához. A Windows súgója is nem egy olyan életmentő megoldást tartalmazhat, amelyért akár az internetet is felkutatjuk, pedig ott van az orrunk előtt. Mire lenne még jó ez a program? Például leckék, tananyagok könnyebb átlapozására és keresésére. Elég csak felvinnünk fejezetenként az anyagot, hozzáadni a fontosabb kulcsszavakat, és máris készen van elektronikus könyvünk. De például háziasszonyok elkészíthetik saját receptfüzetüket, amelyet később az interneten is publikálhatnak. Tehát a felhasználási lehetőségek köre széles, csak ötlet kell a program kiaknázásához.

 

helpndoc_editor_.jpg
 

Mint a Wordben

Egyszerűnek tűnik a HelpNDoc program felülete, hiszen csak pár gomb és menü található az ablakban, de szerencsére tényleg nincs szükségünk többre. Annál inkább segédprogramokra! A szoftver letöltése és telepítése után még be kell szereznünk a HTML HELP Workshop kiegészítőt a Microsoft oldaláról. Mielőtt kétségbeesnénk, vagy elfelejtettük volna, ezt utólag is bármikor megtehetjük a súgó fordítása során, az ott megjelenő hivatkozásokra kattintva. A kiegészítők telepítése után már nyugodtan dolgozhatunk a könyvkészítésen. Először a könyv tulajdonságait és beállításait várja a program, de legtöbbször ezzel nem kell foglalkoznunk, hacsak egyedi stílust nem szeretnénk készíteni. Inkább a címet és a ránk vonatkozó információkat adjuk meg. Kezdők számára kicsit nehezen felfedezhető helyen van a fejezetkészítő gomb, de a bal felső sarokban járva már sejthető, hogy a zöld pluszjellel jelölt könyvre lesz szükségünk. Gombnyomásra máris hátradőlhetünk, ugyanis egy mini-szövegszerkesztő jelenik meg mindenféle földi jóval, mintha a Wordben lennénk. Az alapformázásokon túl még egy helyesírási szótárt is igénybe vehetünk.

 

 

helpndoc_html_.jpg

A webes beállításokat is testre szabhatjuk a küllem megadásánál

 

Kisebb problémák

Az előbb említett szótár nem éppen tökéletes. A magyar szótár letöltése és telepítése után elég érdekesen próbál javítani a program: teljesen helyes szavakat is aláhúz, vagy hibásnak vél. Tehát fenntartással kezeljük ezt a szolgáltatást! A kulcsszavakat kézzel kell megadnunk, sajnos indexelt keresőt nem tartalmaz a szoftver, tehát nem gyűjti ki a beírt szavakat. Egy másik furcsaság, hogy a beírt szöveget nem a szóközöknél, hanem akár egy szó betűi közt töri meg, ami elég zavaró beíráskor. Ennyi kényelmetlenség után a programozóknak némi jó hírrel is szolgálhatunk: pár ismertebb programnyelvet is támogat a HelpNDoc, így az ezekben készült programokhoz létrehozott beépített súgók elkészítése sokkal könnyebb.

 

helpndoc_generated.jpg
Ha minden kiegészítő telepítve van, hiba nélkül lefut a fordítás
 

Egy időben legenerálhatjuk a webre és a Windows alatt is futtatható CHM formátumra. Ha a korábban is említett HTML HELP Generator nem lenne telepítve, erről kapunk hibaüzenetet, és egy hivatkozást is a letöltéshez.

 

A HelpNDoc saját célú felhasználásra ingyenes, és minden elkészített oldal aljára egy kétsoros üzenet kerül. Talán azért, mert otthon kevesen használnak ilyen programot. Üzleti felhasználásra is gyorsan és egyszerűen hozhatunk létre kézikönyveket (természetesen az aláírás nélkül), tehát érdemes egy próbát tenni. A kisebb hibákon túllépve egy fölöttébb egyszerűen kezelhető szoftvert ismerhetünk meg benne.

 

Adatok

 

 

  • Webes és windowsos súgók készítése
  • Egyszerű szövegszerkesztő
  • Visual Basic, C++ és Delphi programnyelvek támogatása export során
  • Forgalmazó: IBE Software
  • Ár: magánhasználatra ingyenes/45 euró

 

 

 

Értékelés

Előny: egyszerű a kezelés, pár kattintással súgót készíthetünk

Hátrány: külön kell letölteni a fordítót és a helyesírás-ellenőrzőt, betűknél tördel

Teljesítmény: 3,5

Szolgáltatás: 3,5

Ár/érték: 5

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.