Hirdetés

Hivatalosan is bemutatkozott a Windows 11



|

Szebb külsőt, gyorsabb munkát és jobb teljesítményt ígér a Microsoft új rendszere.

Hirdetés

A kiszivárgott előzetes verzió miatt már napok óta Windows 11-hírekkel van tele a sajtó, melyekből számos részletet megtudhattunk az új rendszerről a dizájntól a gyári háttérképeken át a teljesítményig. Most azonban sor került a leleplezésre, így már nem kell pletykákra hagyatkoznunk: hivatalosan is bemutatkozott a Windows 11 következő generációja.

Ahogy az a szivárgásból is egyértelmű volt, a rendszer legszembetűnőbb újdonsága a teljesen megújult dizájn lekerekített ablakokkal, középre pozicionált tálcaikonokkal, Start-menüvel és átlátszó felületekkel. A Microsoft büszke a több beépített témát is kínáló friss küllemre, az előadás során többször is hangsúlyozták a szépségét, habár a kritikusok szerint a rendszer erőteljesen merít a macOS-ből.

Hirdetés

Fő a hatékonyság

Az ablakok kezelésének nagy újdonsága a "Snap layout" nevű funkció, mellyel egyetlen mozdulattal előre programozott formákra igazíthatjuk őket. A Start-menüt pedig nem csak áthelyezték, tartalmilag is átalakult: eltűntek az élő csempék, helyette ikonokat kapunk, illetve felhő-alapon elérjük róla a Microsoft 365-dokumentumainkat, akkor is, ha másik eszközön szerkesztettük őket legutóbb.

A munkafolyamat meggyorsítását szolgálja az is, hogy egy bejövő értesítés után a Start-menüről akár egyetlen kattintással visszahozhatjuk a korábban megnyitott ablakokat, ha pedig külső monitort csatlakoztatunk, ott is automatikusan felugranak a használatban lévő programok.

Ugyanakkor nem csak a felület és a funkciók segítik a hatékonyságot,  a frissítésekkel is megkönnyíti a dolgunkat a Windows 11. A Microsoft legalábbis 40%-kal kisebb, háttérben települő update-eket ígér, melyek többé nem zavarnak meg a munkában.

A csapatmunka gördülékenyebbé tételéről pedig a Microsoft Teams videókonferencia-platform integrációja gondoskodik, mind a fogyasztók, mind a kereskedelmi felhasználók számára. Ez pedig mérföldkövet jelent, hiszen a Windows 10-ben még a Skype-nak szántak hasonló szerepet.

Kapunk egy Windows Widgets nevű személyre szóló felületet, is amit az MI tesz hatékonyabbá. A beépített widgetek között olyan klasszikusok vannak, mint az időjárás, a hírek, és a térképek, az egyikkel viszont akár helyi alkotóknak is utalhatunk pénzt.  

A Windows 11 természetesen támogatja a gesztusvezérlést is, melynek használatához viszont már nem kell tablet módra váltanunk. Fejlettebbé válik a hangalapú szövegbevitel, bizonyos stylusok pedig támogatni fogják a haptikus visszajelzéseket.

Xbox-funkciók és megújult Microsoft Store

Nem meglepő módon az új rendszer komoly szerepet szán az Xbox-ökoszisztémának is. A next-gen Xboxokhoz hasonlóan a Windows 11 is támogatni fogja az AutoHDR funkciót, amivel szebb látványt nyújt az arra alkalmas HDR-monitorokon, DirectX 11 és DirectX 12-es játékokban. Ennél viszont fontosabb hír, hogy gyorsabbá válik a játékok betöltése, mivel az asztali operációs rendszer is megkapja az Xbox DirectStorage nevű technológiáját. Ez viszont csak a legújabb NVMe meghajtókkal fog működni.

Kapunk egy új Xbox alkalmazást is, amivel a Microsoft előfizetéses játékgyűjeménye, az Xbox Game Pass is integrálásra kerül a Windows 11-be. Ebbe beleértendő az Xbox Cloud Gaming, azaz a felhőalapú játékok streamelése is, így megfelelő internetkapcsolattal bármelyik Windows 11-es PC lehet gamer masina.

Hatalmas változásokon megy keresztül a Windows szoftverboltja, a Windows Store is, és nem csak a felület átszabása miatt. Érkeznek ugyanis az Android-appok, köztük olyan elengedhetetlen tételekkel, mint a TikTok, vagy az Instagram. A redmondiak az Apple-nek is odaszúrtak azzal, hogy a fejlesztők használhatnak saját fizetési rendszereket, és nem vonnak tőlük jutalékot.

Mindent összevetve a Windows 11 komoly frissítésnek ígérkezik, ami miatt érdemes izgatottnak lennünk, a mikor kérdése kapcsán ugyanakkor nem lettünk okosabbak, a Microsoft ugyanis nem közölt megjelenési dátumot. Ha tippelnünk kéne, erre valamikor az ősz során kerülhet sor, de akárhogy is, ingyenesen frissíthet mindenki, aki legális Windows 10-et használ.

Frissítés: A Microsoft azóta bejelentette, hogy a Windows 11 az ünnepi szezonban fog megjelenni, a Windows Insider program keretében viszont már június 28-tól tesztelhető lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.