Hirdetés

Hogyan tiltsd le a Windows-gombot?



|

Könnyen letiltható átmenetileg is a játék közben oly zavaró tényező, vagyis a Windows-gomb.

Hirdetés

Legyen valakinek akármilyen jó gamer billentyűzete, egy véletlen mellényomás a Windows-gombra, és kis balszerencsével máris oda, amit addig elért. Ez pedig azért van, mert a Windows operációs rendszert alapból nem kifejezetten a játékosoknak tervezték. Éppen emiatt a játékokban meglehetősen zavaró tud lenni, amikor véletlenül lenyomjuk a Windows-gombot vagy például az Alt + Tab billentyűkombinációt: a rendszer egyszerűen visszavisz minket az Asztalra. 

Hirdetés

Miközben sokszor az áthelyezett vagy eltüntetett Windows-gomb feláras extra egy billentyűzetnél, egyesek pedig inkább kiszedik a helyéről, addig a zavaró tényező kiiktatására jobb módszer is létezik: például a szoftveres letiltás.

 

Egy gamernek ez nem kell

 

A Windows-gomb végleges deaktiválása nem feltétlenül ideális módszer, hiszen a Start menü megnyitása mellett számos billentyűkombinációt is erre építenek a Microsoft operációs rendszerei. Sokkal jobb, ha a gombot csak átmenetileg iktatjuk ki egy speciális célprogrammal. Ilyen az AutoHotkey is, amivel megregulázhatjuk a billentyűket, letiltva azok alapértelmezett funkcióját. 

 

Van megoldás

Az AutoHotkey nem csak a Windows-gombot tudja korlátozni, szükség esetén kombinációkat is letilthatunk vele, és egyedileg is bővíthetjük a listánkat. Az Alt + Tab és a Win + Tab például az alkalmazások közötti váltásra kitalált ablakot dobja fel, ami szintén nem túl szerencsés egy játékmenet közben. A Registryben hiába próbálnánk megoldást keresni, nem tilthatjuk le ezeket a párosításokat, az AutoHotkey viszont ezekre a helyzetekre is felkészült. A programban az is beállítható, hogy a korlátozások csak a kiválasztott alkalmazásokban, az egyedileg felvett játékokban legyenek érvényesek.

 

Az AutoHotkey használata

Első lépésben töltsük le az AutoHotkey programot, majd telepítsük azt. Ezután indítsuk el, és kattintsunk a File, Edit Script menüpontra. Töröljük ki az alapértelmezett script tartalmát, és másoljuk be az üres helyre a második lépésben látható sorokat.

 

A bal oldali Windows-gomb letiltásához gépeljük be a következő kifejezést:

; Disable Left Windows Key

LWin::Return

A jobb Windows-gombot a fent látható módon, "Right" és "RWin" előtaggal iktathatjuk ki. 

Azt Alt + Tabot és a Win + Tabot így lehet letiltani: 

; Disable Alt+Tab

!Tab::Return

; Disable Windows Key + Tab

#Tab::Return

 

Mentsük a Jegyzettömb tartalmát, majd kattintsunk az AutoHotkeyben a File, Reload Script gombra. Innentől kezdve a program korlátozza a beállított gombokat, így ha megnyomjuk őket, semmi sem történik. Az alkalmazás minden indításnál betölti ezt a scriptet.

 

Amikor nem játszunk, és nincs szükség a kiválasztott elemek letiltására, akkor a korlátozást feloldhatjuk a File, Suspend Hotkeys paranccsal a programon belül. Természetesen a program bezárása, majd a játék előtt való elindítása is jó megoldás. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.