Hirdetés

Hogyan töröljük a Linuxot a Windows 8 mellől?

|

Amikor elkészítettünk egy dual-bootos rendszert, akkor a Linuxot nem tudjuk egyetlen kattintással eltávolítani a maga partíciójával együtt. Akkor hogyan kell letörölni a pingvineket, ha már nincs rájuk szükségünk?

Hirdetés

A Windows 8 egy remek operációs rendszer, azonban minden bizonnyal nem a Modern UI téríti meg azokat, akik egyébként a Linux rajongói. Ha azonban valamiért úgy döntünk, hogy a Linuxban nem találtuk meg a számításunkat, és már nincs szükségünk dual-bootos konfigurációra, akkor nem tudunk egyetlen kattintással megválni a pingvinjeinktől. Hogyan kell akkor visszahozni a Windows egyeduralmát? 

A törlés módja attól függ, hogyan telepítettük a Linuxunkat. Amennyiben ez az egyetlen operációs rendszerünk, akkor a partíciójára újra kell telepítenünk a Windowst ahhoz, hogy visszakapjuk a Microsoft rendszerét. 

 

Amennyiben a Wubi szolgáltatásait vettük igénybe (mint például az Ubuntunál vagy a Linux Mintnél), akkor nagyon könnyű feladat vár ránk. Mindössze be kell lépjünk a Windowsba, kiválasztani a Vezérlőpultot, majd a telepített programok között kikeresni az Ubuntut. Csupán az eltávolításra kell kattintanunk, a telepítő pedig mindent elvégez helyettünk: törli az operációs rendszer fájljait és a boot loader bejegyzését a gépünkről. Ilyen könnyű dolgunk viszont csak akkor van, ha Windowson belül telepítettük fel, Wubival a Linuxot. 

Ha saját partíciót adtunk a Linuxnak, egy dual-bootos rendszerben, akkor először attól kell megválnunk. Utána a szabad helyet visszaadhatjuk a Windowsnak, majd vissza kell állítanunk a bootloadert, hiszen a Linux ezt a sajátjával felülírja (GRUB néven ismerjük). Miután a kérdéses partíciót likvidáltuk, a GRUB nem tudja a gépünket rendesen elindítani. 

 

A linuxos partíció törléséhez menjünk a Kezdőképernyőre a Windowsban, majd írjuk be, hogy diskmgmt.msc. Ezzel indítsuk el a Lemezkezelőt. Keressük majd a Linux partícióját a listában, és jobb gombbal töröljük. Arról ismerjük majd meg, hogy nincs címkéje a fájlrendszer oszlop alatt - ellentétben a Windowszal, ahol NTFS szerepel. A törlésnél ugyanakkor legyünk nagyon óvatosak, nehogy valami fontos adatot is megsemmisítsünk. Mindenképp mentsük el először, amire szükségünk lehet.  

Ezután nyomjunk jobb gombot a Windows partícióján is, és kattintsunk az Extend Volume feliratra. A szabad helyet ezzel a Windows rendelkezésére bocsájtjuk. Amennyiben inkább külön partíciót szeretnénk készíteni a szabad helyből, akkor ezt a megoldást is választhatjuk. Ha ezt elmulasztjuk, akkor a felszabadult helyet addig nem tudjuk használni.

 

Bár a Linuxtól már megváltunk, a bootloadere még ragaszkodik a gépünkhöz. Szükség lesz a Windows telepítőlemezére ahhoz, hogy felülírjuk a Linux bootloaderét a Windows sajátjával. Helyezzük be a lemezt, és indítsuk újra a PC-t. Ezután a cél, hogy hozzáférjünk a parancssorhoz. 

Ehhez a lemezről való bootolás után nyomjunk a Repairre (Javítás), majd válasszuk a Troubleshoot (Hibalehárítás) ikonját. Klikkeljünk az Advanced (Speciális) csempére, utána pedig a Command Promptra (Parancssor). Amint a parancssor ablaka felugrott, gépeljük be a "bootrec.exe /fixmbr" parancsot, és nyomjunk Entert. Az újraindítást követően a Linux minden nyomát eltakarítottuk. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.