Hirdetés

Hogyan válasszunk tömörítőprogramot?



|

A felhős tárhelyek nyújtotta kényelmek ellenére a tömörítőprogramok még nem halottak.

Hirdetés

Legyenek bármilyen kényelmesek a mai felhő-alapú tárhelyek - mint például a Dropbox vagy a SkyDrive - sokszor még mindig gyorsabb és egyszerűbb lehet, ha e-mailben küldünk el egy anyagot. Természetesen előfordul, hogy valami nagyobbat szeretnénk megosztani, mondjuk egy családi videót. A gondok ilyenkor kezdődnek, hiszen sok levelező korlátozza az egy üzenetben elküldhető maximális fájlméretet. Ilyenkor jövünk rá, hogy bizony még ma is szükségünk lehet egy tömörítőprogramra. 

Hirdetés

Pénzért természetesen a bevált klasszikusokból is válogathatunk, így a WinRAR és a WinZip is tökéletes, az átlagnál többre képes alternatíva lehet. Egy olyan funkcióért azonban, mint a tömörítés, valljuk be, kevesen fizetnénk ki pénzt. Szerencsére több kiváló ingyenes megoldásból lehet válogatni, és még nyílt forráskódúak is akadnak. Nézzük meg a legjobbakat, amelyek olyan pluszokat is kínálnak, mint a fájldarabolás, a titkosítás vagy a biztonságos megsemmisítés. 

 

 

7-Zip

A 7-Zip egy igen népszerű, nyílt forráskódú tömörítő, amely meglehetősen egyszerű és unalmas felhasználói felülettel rendelkezik. Az elterjedtségét nem is ennek köszönhető, hanem annak, hogy kiválóan működik. A saját, 7Z formátumát is kínáló alkalmazás erős titkosítási lehetőségeket (a tartalom mellett a fájlnév is jelszóval védhető) is kínál, beépül a Windows Intézőjébe, és a régi idők kedvéért még parancssoros változatban is működőképes. A hátránya a már említett egyszerű felület, illetve, hogy a 7Z archívumok készítése lassabb a megszokottnál. 

PeaZip

A 150 különböző fájltípusnál is többet támogató PeaZip szintén nyílt forráskódú, és még hordozható változatban is használható (így nem igényel telepítést sem). A szintén egyszerű felület mögött ugyancsak komoly tudás rejlik. A biztonságot tekintve tetszőleges hosszúságú, véletlenszerű jelszavakat is generálhatunk, illetve a titkosítás mellett biztonságos megsemmisítési funkció is a rendelkezésünkre áll. A PeaZip a tömörítés mellett darabolásra is képes, de ennek a megoldásnak a hátránya, hogy az elemeket újra összerakni megint csak a PeaZippel lehet. 

 

 

IZArc

Mindenkivel előfordult már, hogy furcsa, ismeretlennek tűnő tömörített fájlokat kapott. A kevésbé népszerű formátumok megnyitására nem minden tömörítő képes, az IZArc viszont büszkén mondhatja el magáról, hogy szinte minden típussal kompatibilis. Az extrák közé sorolható a jelszavas védelem és az erős, AES kódolás, valamint, hogy a képfájlokkal (ISO, BIN, CDI, NRG) is boldogul a program. Mi több, bármelyiket képes átkonvertálni egy másik formátumba is, ha kell. 

 

 

Hamster Free Zip Archiver

A Hamster Free Zip Archiver legnagyobb előnye az eddig bemutatott alkalmazásokkal szemben, hogy bár egyszerű felhasználói felülettel rendelkezik, az mégsem olyan puritán, mint a fentieké. A drag-and-drop funkcióval és 7Z-támogatással rendelkező program képes fájlokat darabolni, illetve zárolni is. A legnagyobb előnye, hogy meglehetősen gyorsan dolgozik.

Universal Extractor

A Universal Extractor egy kicsit kilóg a sorból, de mégis a legjobb tömörítőprogramokkal kell egy lapon említeni. Az igencsak egyszerű felülettel megáldott program bármilyen tömörített fájlt kicsomagol, különösebb körítés nélkül. Sajnos ez a tudás egyoldalú, betömöríteni ugyanis egyáltalán nem lehet az alkalmazással. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.