Hirdetés

HTML5 önképző oldalt indított a Google



|

Egyelőre kilenc részletes leckéből tanulhatnak a fejlesztők.

Hirdetés

Egyelőre kilenc részletes leckéből tanulhatnak a fejlesztők és egy interaktív prezentáció mutatja be a közeljövő webes útját. A Google saját, egyelőre nem szabványos API-ival is evangelizál az oldalon. Hamarosan a GMail is gyorsabb lesz a CSS3 és HTML5 révén.

 

Nem ez az első kezdeményezés, ami a HTML5 útját igyekszik egyengetni a fejlesztők berkeiben. Nemrég indult az Apple Showcase is, azonban az oldal nyíltsága megkérdőjelezhető, mivel saját CSS3 prefixeket alkalmaznak a kódban, így csak a Safari böngészőben jelenik a látvány. A HTML5-ből amúgy is csupán az audio és video címkéket használták, így inkább egy iPad demó, semmint HTML5 példa a Showcase.

 

Kódkönyvtár
Kódkönyvtár

A frissen indult Google HTML5ROCKS nem csak egy a felhasználóknak szóló bemutató, hanem egy olyan nyílt forráskódú kezdeményezés, ami gyakorlati segítséget is nyújt azok számára, akik szeretnének elmerülni a HTML5-ben. Egy interaktív prezentáció bemutatja az új lehetőségeket, egyszerre nyújtva a kipróbálás lehetőségét és bemutatva, hogy a bemutató mely új címkék és JavaScript API-k (alkalmazás programozási illesztő) használatára épült. A Code Playground egy tematikusan rendszerezett kódminta könyvtár, számos példával az új HTML5, CSS és JavaScript elemek konkrét használatára. Maga az oldal is HTML5-ben készült és - ha megfelelő böngészőt használunk -, akkor kéri, hogy az alkalmazás adatokat tárolhasson a böngészőben.

A nyílt közösségi munkára épülő HTML5ROCKS bátorítja a látogatókat, hogy újabb leckék készítésével osszák meg tapasztalataikat itt, így járulva hozzá az oktatóanyag gyarapodásához.

 

Gyorsabb és okosabb GMail

 

Nem csak prédikálja, issza is a HTML5-öt a Google, a cég népszerű webes e-mail szolgáltatása, a GMail is hamarosan új HTML5 elemekkel gazdagodik. Adam de Boor, a szolgáltatáson dolgozó vezető szoftvermérnők mondta a múlt heti Usenix Webapps '10 eseményen, Bostonban: „Vannak dolgaink, melyeket sokkal hatékonyabban tudunk elkészíteni HTML5-ben."

A HTML5 annyiban izgalmas számomra, ahány böngésző támogatja - mondta a fejlesztő, hozzátéve, hogy komoly reményei vannak a közelgő Internet Explorer 9-el kapcsolatban. Kézzelfogható sebességnövekedést vár Adam de Boor a GMail-től, a jelenlegi cél, hogy a HTML5 révén egy másodperc alá szorítsák az oldal betöltésének időtartamát. Ezt úgy érik el, hogy az oldal ellenőrzi és ha adott, igénybe is veszi a CSS3 meglétét és ennek lehetőségeit használja ki az eddig alkalmazott Document Object Model (DOM) helyett. A Google a tesztek során úgy találta, hogy már ezzel a módszerrel 12 százalékot gyorsíthatnak az oldal betöltésén.

 

HTML5 kalendárium
HTML5 kalendárium

A Chrome a leginkább HTML5 barát a Google fejlesztésnaptára szerint

 

Megjelenik hamarosan az fájlvontatás lehetősége, így az Asztalról vagy a sajátgépből kényelmesen adhatunk mellékleteket a levelekhez. Jelenleg a GMail a Google Gears-t használja, hogy a gépen tárolja és így offline olvashatóvá tegye a leveleket, de idővel áttérnek a HTML5-re ebben is.

 

A HTML5 sem tud mindent

 

Vannak nem szabványos Google kezdeményezések is. Nem sikerült HTML5 révén megoldani, hogy állományokat lehessen a böngészőablakból az Asztalra vagy mappába vontatni. Erre fejleszti downloadurl adatátviteli protokollját a Google, de ez - ahogy Adam de Boor félig viccelve megjegyezte - legfeljebb a HTML6-ban lesz benne, ami még semmilyen formában nem létezik. Bátorítani fog a cég más böngészőfejlesztőket, hogy adoptálják az általuk fejlesztett nem szabványos technológiát, ami í]y általános elterjedtsége révén juthat majd a majdani HTML6 Panteonba.

Jelenleg 443 000 JavaScript sorból áll a GMail program, illetve 978 000-ből, ha a kommenteket is számoljuk. A fejlesztők szerint a Java ugyan nagyobb szabadságot adhatott volna, de a JavaScript jobb teljesítményt biztosít és végső soron bármelyik nyelvet használhatnák, csak választás kérdése.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.