Hirdetés

IE8 és Chrome béták a ringben



|

Két böngésző tesztverziója jelent meg az utóbbi hetekben. Az egyik a Microsofté, a másik az örök vetélytársé, a Google-é. Összeeresztettük őket...

Hirdetés

A következőkben áttekintjük, melyik miért lehet jó, mik azok a szolgáltatások, amelyekre számíthatunk majd a végleges verzió megjelenésekor. A Google böngészőjénél ez még a homályba vész, ezért ott inkább a jelenlegi tudásra fektetjük a hangsúlyt, míg az Internet Explorernél már az újdonságok a fontosabbak. Lássuk, melyik lesz majd a későbbi kedvencünk az internet lapozgatásához?

 

Internet Explorer 8 Beta 2


A Microsoft böngészője érdekes újdonságokkal kecsegtet, mint a rejtőzködés, a webszeletek, a gyorsítás vagy a kompatibilis mód. Nézzük, mire számíthatunk a nyolcas verziótól!


Az Internet Explorer már túlélt egy böngészőháborút, amelyből győztesként került ki. Jó ideig a hatos verziót használhattuk, amit csak toldoztak és foltoztak, újításokat nem igazán kaptunk még az ötös verzióhoz képest sem. Közben a Firefox megerősödött, a Microsoft fejlesztőközpontjában lomhán, csikorgósan megpördültek a fogaskerekek és megjelent a hetes verzió, kisebb újdonságokkal.

 

ie1.jpg

Internet Explorer pár új funkcióval bővült, így például az InPrivate rejtőzködő móddal

 


Aztán a fogaskerekek tovább pörögtek (némiképpen gyorsabban), hiszen már itt a nyolcas verzió is. Úgy tűnik, ezzel már tényleg kapunk olyan pluszszolgáltatásokat, amelyek már felveszik a versenyt a többi böngészővel. Ha pedig mégsem kapnánk eleget, még mindig jól jöhet az ingyenes IE7Pro (ami lehet, hogy már IE8Pro lesz?). Lássuk, mit is várhatunk az új verziótól, ha végleg elkészül majd!


Bújj, bújj és zöld lap


Az egyik érdekes újdonság az úgynevezett InPrivate mód, amellyel elbújhatunk mindenki elől. Persze nem leszünk teljesen elrejtve, hiszen ebben a módban nem a kiszolgáló felé rejtőzünk, hanem a kíváncsi családtagok és kollégák elől. Például ki szeretné, ha a gyermeke online vásárlásokra használná a PayPal fiókját? Esetleg megtudja a párunk, hogy merre jártunk? Persze semmi rossz helyen, de ki hinné el?


Magyarázatok helyett bekapcsoljuk ezt a lehetőséget és máris biztonságban vagyunk: a gépünkön nem tárolódik süti, a fájlok bezárás után törlődnek, az Előzményekben sem marad nyomunk.
Ha mégis a webszerverek üzemeltetői elől szeretnénk rejtve maradni, arra is van lehetőségünk, ugyanis egy másik új funkció tudja lehűteni az ilyesfajta érdeklődést. Ez nem jelenti azt, hogy egy gombnyomás után minden helyre minden információt blokkolunk, ennél ugyanis jóval finomabban állítható majd a böngésző. Kívánságunk szerint bizonyos weblapoknál engedékenyebbek lehetünk, csakúgy, mint a törlésnél: egyedileg megadhatjuk, mit és hogyan távolítsunk el az adataink közül. Kényelmes megoldás lesz az egykattintásos törlés, amely valóban kitöröl minden információt, fájlt és tartalmat.


Pár hasznos új funkció alapból elérhető a nyolcas böngészőből, amihez eddig esetleg az IE7Pro használata kellett, mint a bezárt lapok újranyitása, a fülek csoportonkénti kezelése, vagy az összes fül egy kattintásos bezárása.

 

ie4.jpg

Sokkal átláthatóbb lett a megújult Addon-kezelő, ahol az új funkciók is helyet kaptak


A fülek kék és zöld színben is pompázhatnak, attól függően, hogy milyen módban használjuk a böngészőt. Az Internet Explorer korábban sosem volt híres a legújabb szabványokkal való kompatibilitásáról – most ezen is szeretne változtatni a Microsoft. Ezért hozta létre az úgynevezett kompatibilitási módot. Ha egy weblap esetleg szétesne, furcsán jelenne meg, akkor csak kapcsoljuk be ezt a lehetőséget és próbáljuk újra! Ez a mód teljes honlapokra állítható be, tehát ha bekapcsoljuk a PC World weboldalára, akkor az összes ehhez kapcsolódó oldal is ebben a módban töltődik be. A lapfülek színei arról árulkodnak, hogy milyen módban vagyunk, ugyanis eredetileg mind zöld színűek, de a kompatibilitási mód bekapcsolása után kékre váltanak.


Látványos érdekességek


Olyan pluszkiegészítések is helyet kaptak a böngészőben, mint a gyorsítás. Most ne a weboldal betöltődésének idejére gondoljunk, hanem egy olyan apró figyelmességre, amely figyeli az általunk kijelölt szöveget, és azt egy kattintással megnyitja az alapértelmezett keresővel vagy szolgáltatással.
Ugyanez a funkció használható arra, hogy a Microsoft térképes szolgáltatásával megtaláljuk a keresett címet, esetleg a fordítóval lefordíthatjuk egy oldal tartalmát másik nyelvre. Sajnos a magyar fordítóról valószínűleg sokáig csak álmodhatunk.


A webszeletek segítségével nyomon követhetjük, hogy az általunk sűrűn látogatott weboldal miben változott. A hírcsatornákhoz hasonlóan itt is fel kell iratkoznunk, hogy a böngésző ezeket figyelemmel kísérje, és sajnos e technológiát az adott weboldalnak is támogatnia kell.
A böngésző többi funkciója apróbb változásokon esett át, ilyen például a kereső kibővíthetősége, ahová már szolgáltatások is felvehetők (például szótár, térkép). Kezdő felhasználóknak nagy segítség lehet, hogy a böngésző már kiemeli a domain-neveket (például a pcworld.hu-t), ezzel megkönnyítve egy-egy oldalra való visszatalálást.

 

ie5.jpg

A webfejlesztők eszközei is megújultak; sokkal átláthatóbb egy oldal
forráskódja és pár kattintással változtathatunk is rajta


Látványosabb lesz az Adathalász-figyelő is, ha illetéktelen oldalra lépnénk, akkor már igencsak észrevehető figyelmeztetéssel adja a tudtunkra, hogy gondoljuk meg kétszer is a továbblépést.
A weblapkészítőknek igen hasznos lehet a megújult forrásablak, ahol a szintaktikát a program színekkel jelöli, valamint ugyanitt egy komplett fejlesztői környezet, ahol elemezhetjük az aktuális oldal felépítését, a stíluslapokat, és a többi paramétert, amit egy kattintással hitelesíthetünk is.


Csak győzzük kivárni!


Az Internet Explorer a cikk írásakor még béta-, tehát tesztállapotban volt, így a funkciók egy része még nem megfelelően működött. Tapasztalataink szerint érdemes lesz majd átállni, főleg akkor, ha még a hatos kiadással látogatjuk a világhálót. Természetesen még lehetne mivel bővíteni a böngésző tudását, de arra ott lesz majd az IE7Pro. Addig is kíváncsian várjuk a megjelenés időpontját!


Google Chrome 0.2 beta


Mintha nem lenne elég a Firefox és az Internet Explorer csatája, a Google úgy döntött, hogy igenis helye van a piacon; a név kötelez. Ha már ilyen szemtelenül befészkelte magát a nagyok közé, lássuk, mit várhatunk ettől a böngészőtől!


A Google kezdetben még a keresőjével alapozta meg jó hírnevét, aztán terjeszkedni kezdett. A Gmail, a Picasa képmegosztó és –szerkesztő, a Blog, a Desktop lassan mindennapi életünk részévé válnak. Az is igaz, hogy legtöbbjük szinte mindig béta-verzióban található meg, mintha soha nem adnának ki belőlük végleges kiadást (mint annak idején az ICQ-csevegőből). Ezek után a Google alapítói úgy döntöttek, hogy nagyobb babérokra vágynak: saját böngészőt dobnak majd a piacra, sőt a soha meg nem erősített pletykák szerint még saját operációs rendszert is várhatunk tőlük! De ne rohanjunk előre, egyelőre próbáljuk ki a Chrome-ot – ezt a nevet kapta a böngésző –, és lássuk, várhatunk-e csodát, vagy áttörést a böngészőháborúban?

 

ch1.jpg

A Google Chrome igyekszik a kedvünkben járni és üres lap helyett
megmutatja a legutóbb látogatott helyek előnézeti képét


Száguldás a neten


A Chrome már a letöltésnél meglepetést okoz, ugyanis egy alig fél megabájtos csomagból áll, ami a szolgáltatásokhoz képest igen csekélynek mutatkozik. Telepítéskor persze felcsatlakozik a netre és letölt még pár plusz dolgot.


Amint sikerült a telepítés, próbáljunk ki egy lassan betöltődő weblapot – lehet, hogy meg fogunk lepődni! Azzal most ne foglalkozzunk, hogy esetleg kissé ziláltan jön be az oldal, inkább a sebességet figyeljük, ugyanis a fejlesztőknek sikerült egy olyan böngészőt készíteniük, ami a többiekhez képest gyorsabbnak tűnik.
Kellemes meglepetés volt, hogy a Chrome a másik két riválistól (Firefox és Internet Explorer) importálni tudja a beállításokat, előzményeket, jelszavakat, könyvjelzőket. Ha élvezzük a sebességet, és egy idő után sok weboldalt tartunk nyitva, egy kis lassuláshoz vezethet. Ezt követhetjük nyomon a beépített erőforrás-figyelővel, ahol a lényegesebb dolgok kaptak helyet, mint a memória- és processzorhasználat, valamint az adatforgalmazás.


A böngészőfelület hasonlít az Internet Exploreréhez, tehát nem nehéz megszokni, ellenben a menüsort ne keressük – ikonokból csalogathatjuk elő. Ha nem tudnánk, ki készítette a böngészőt, akkor is hamar rájönnénk az eszköztárból, ott ugyanis a Google szolgáltatásai kaptak helyet, ha nem importáltuk volna az elején a hivatkozásainkat.

 

ch2.jpg

A címsor egyben a kereső is a böngészőben, külön mezőt nem kapott


A kereső nem kapott külön ablakot, hanem a címsort használhatjuk e célra. Az ide beírt webcímeket a program igyekszik hamar kiegészíteni és megjegyzésekkel felkínálni, de kereséskor elég megadni a kulcsszót, hogy megkapjuk a találatokat.


Csak egyszerűen!


A Chrome felülete a Google egyszerűségét is tükrözi, hiszen az előhívott menük kissé puritánok, illetve a testre szabhatóság is valószínűleg csak később lesz része a böngészőnek. Egyik érdekesség, hogy a leglátogatottabb weboldalainkról megnyitáskor összeállít egy galériát, amelyből a látvány alapján válogathatunk. Ez persze nem minden esetben szerencsés, ezért érdemes ebben a böngészőben is bekapcsolni az úgynevezett Inkognitó módot, amely külön ablakban jelenik meg. Ez az Internet Explorer 8-hoz hasonlóan elrejti az adatokat az illetéktelenek elől.


A weboldalak betöltése a Firefoxhoz hasonlít: nem üres oldal köszönt vissza töltés közben, hanem az adatok megérkezéséig megtartja az előzőt. A többiektől való eltérés inkább kódszinten nyilvánul meg, hiszen saját Flash- és JavaScript-motort kapott a böngésző, ezzel is javítva a hatékonyságot. Másik hasznos tulajdonság, hogy a Chrome képes a füleket külön szálakon futtatni, tehát ha az egyik weboldal beragadna, akkor nem rántja magával a teljes ablakot, hanem csak azt az egy lapot zárhatjuk be. Ez a funkció az előbb említett feladatkezelővel párosítva máris jobban használható az éhes weblapok kiszűrésére.


Minek nevezzelek?


A Chrome tehát leginkább a belső értékekre, mint a külső megjelenítésre teszi a hangsúlyt, elsősorban a hatékony böngészést szem előtt tartva. Az Internet Explorerhez képest ezt a szoftvert még nem tudjuk az előző verziókhoz hasonlítani, hiszen a legelső változatot próbálhattuk ki, amelyre nagyon sok fejlesztés vár még. Ha csak összevetjük a két nagy böngésző tudásával, a Google szoftvere tényleg csak minimálisan nyújtja azokat a szolgáltatásokat, amire egy átlagos internetezőnek szüksége lehet. A fő hangsúly a Google meglévő szolgáltatásaihoz (Gmail, Calendar, YouTube stb.) való pontos idomuláson van.

 

 
ch3.jpg

A Feladatkezelőben ellenőrizhetjük, melyik weboldal fogja a legjobban a gépünket


Sokaknak tetszhet a Chrome a gyorsasága miatt, amit ha később is tartani tud, még a Firefoxnál is népszerűbb lehet, de ez biztosan nem a következő hónapokban következik be. Az Opera is újabb verzióval rukkolt elő, hiszen nem szeretne kimaradni a versenyből, tehát a Chrome-nak igyekeznie kell olyan szolgáltatásokat is felmutatni, amelyek valóban egyedivé tehetik.


Figyelem...


Mindkét új böngésző esetében érdemes fenntartással kezelnünk az újabb és újabb bétákat, ezek bejelentetten tele vannak még funkcionális és biztonsági hibákkal. Természetesen a végleges verziók megjelenésekor újra visszatérünk a megújult böngészőkre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.