Hirdetés

Így akadályozd meg, hogy a gyerek százezreket költsön in-app vásárlásokkal|

Megmutatjuk hogyan korlátozhatóak az in-app vásárlások a népszerű platformokon.

Hirdetés

Az okostelefonokra és a tabletekre letölthető appok között alapvetően háromféle létezik: az ingyenes, a fizetős és a freemium. A freemium modell lényege, hogy az appot ingyenesen tölthetjük le, azonban a haladó funkciókat, vagy a játékok esetében az aranyat, felszerelést csak akkor tudjuk igazából megszerezni, ha a használatot valódi pénzzel is megtámogatjuk (ellenkező esetben szinte szenvedés a játék). Az effajta vásárlások összege néhány centtől néhány euróig terjedhet, persze darabonként. 

Hirdetés

Költeni persze mindegyik ilyen appban lehet bőséggel, és ha a szülők nem vigyáznak, akkor a gyerek költ is, rendesen. Ebben a formában több százezer forintot veszíthetünk el, ha nem gondoskodunk a véletlen vásárlások kiiktatásáról. 

Szintén nem segít az ügyben, hogy a fejlesztők előszeretettel utaznak ezekre a vásárlásokra, a szakértők szerint nagyon sokan etikátlan üzleti megoldással vadásznak a gyerekekre. A figyelmesség kulcsfontosságú a szülők számára ebben a helyzetben, illetve az is, hogy a gyerkőc még csak véletlenül se lássa a jelszavukat. Szerencsére ma már mindegyik nagy áruház figyelmeztet minket, ha egy alkalmazáson belül találkozhatunk in-app vásárlásokkal. Az "Offers In-App Purchases" feliratba már jó előre, az app adatlapján belebotlunk. Ennek a segítségével talán kétszer is meggondoljuk, hogy feltelepítsünk-e egy olyan játékot, amelyet egyébként abszolút ingyenesnek hirdetett a fejlesztője.

De mit lehet még tenni az óvatosságon kívül, hogy elkerüljünk egy vaskos számlát?

 

iOS

Az Apple iOS rendszerében korlátozni tudjuk az in-app vásárlások használatát. Ehhez egy kódot kell megadnunk, ami nélkül nem lehet semmit venni az appokban. A beállításához lépjünk a Beállítások, Általános menüpontba. Menjünk a Korlátozásokba, és kapcsoljuk be. Olyan kódot adjunk meg, amit a gyerekek véletlenül sem tudnak kitalálni – születési dátumokat nem érdemes. Görgessünk a Megengedett tartalom részhez, majd kapcsoljuk ki a Vásárlás alkalmazásokban kapcsolóját. A Jelszó igénylését állítsuk azonnalira, így a kódot minden vételnél meg kell adni. Ellenkező esetben a jelszó beírása után 15 percig költekezhetünk. 

 

Korlátozások menü

 

Android

A Google Play Áruháza is használható úgy, hogy amikor appot veszünk vagy azokon belül költenénk, azt csak jelszóval tehessük meg. Ennek beállításához nyissuk meg a Play Áruház alkalmazást. Nyomjuk meg a menügombot, és válasszuk a Beállításokat. A Felhasználói vezérlők résznél nyomjunk a Hitelesítés kérése vásárláskor feliratra, és adjunk meg egy olyan kódot, amit nem tud senki megtippelni. 

 

Play Áruház

 

Windows 8.1

A Microsoft is gondoskodott arról, hogy lehetőleg ne kerüljünk bajba a gyerkőcök játékszenvedélye miatt. A biztonságos használat érdekében először indítsuk el az Áruház appot, majd nyomjuk meg a Win + I gombokat. Válasszuk a Saját fiók menüpontot, és itt kapcsoljuk be azt a kapcsolót, hogy „Jelszó kérése minden alkalmazásvásárláshoz”. Ezt követően indítsuk el a Játékok alkalmazást is, és szintén nyomjuk meg a Win + I kombinációt. Itt a Beállításokat kell választanunk, és a „Kérjen meg a bejelentkezésre vásárlás és a fiókom kezelése előtt” opciót kapcsoljuk be.

 

Áruház app

 

Windows Phone

A redmondiak a mobilos operációs rendszerüknél más megközelítést alkalmaztak, mint a riválisok. A Windows Phone esetében a zárolt képernyőt egyenesen megkerüljük, és az úgynevezett Kid’s Cornert adjuk a gyerek kezébe. Ezen keresztül csak ahhoz fér, amihez engedjük, és a leveleinket sem tudja véletlenül kitörölni. Ehhez a részhez játékokat, appokat, zenéket és videókat is adhatunk, végeredményben hasonló főképernyővel, mint a miénk. A beállításhoz nyomjuk meg a Start gombot, válasszuk a Kid’s Cornert, majd a Következőt. A hozzáadáshoz csak rá kell böknünk azokra az elemekre, amelyeket elérhetővé akarunk tenni. Ha nem jelszóval védett a zárolt képernyőnk, akkor most megadhatunk egyet. A Kid’s Corner a zárolt képernyőről balra húzással hívható elő. Ebben a megoldásban hátrány, hogy az appokon belüli linkek tartalma hozzáférhető, és bár a címsor le van tiltva, a hivatkozásokra rá lehet nyomni. 

 

Beállítások

 

Ti milyen gyakran vásároltok appon belül?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.