Hirdetés

Így futtassunk androidos appokat a Chrome-ban



|

A Google kiegészítőjével a böngészőben is használhatjuk a mobilos programokat.

Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt a Google nagy csendben – sőt, álnév alatt – elérhetővé tette a Chrome webes áruházában az ARC Welder nevű alkalmazást, amely segítségével közvetlenül a böngészőből futtathatóak az androidos alkalmazások. A Chrome legújabb stabil verzióját (41) igénylő megoldás egyelőre erősen béta fázisban van, azonban az eddigi tapasztalatok alapján egészen jól képes futtatni a robotos eszközökre tervezett programok többségét.
 

Hirdetés


Jelenleg az átlagos felhasználók helyett a szoftverfejlesztőket célozza vele a Google, az áruházas leírása alapján az eszköz az androidos alkalmazások Chrome OS alatti teszteléséhez lett kitalálva. Ettől függetlenül nyilvánvalónak tűnik, hogy a futtatói környezet nem csak a keresőcég saját számítógépes operációs rendszerén lehet alapértelmezetten elérhető, hanem idővel Windows, Mac és egyéb Linux-disztribúciók alatt is a Chrome részévé válhat. Ez ügyes húzás volna a Google részéről, hiszen számítógépeken is lehetővé tudnák tenni vele a robotos programok monetizációját. Az Arc Welder jelenleg az Android 4.4 rendszerre épül, a Play Szolgáltatások csak egy kisebb szeletét támogatja.


Beüzemelés

Az Arc Welder használatba vételéhez szerencsére nem kell atomtudósnak lenni. A Chrome v41 vagy újabb böngészőnket elindítva látogassunk el a bővítmény Chrome Áruházban lévő termékoldalára, majd a megszokott módon csak kattintsunk a telepítésre. Az adatlap információjával ellentétben a program nem ~11 MB méretű, valójában 100+ megabájt fog lejönni a telepítése során. A sikeres installációt követően lépjünk át a Chrome „Alkalmazások” lapjára, ott kattintsunk az Arc Welder ikonra.
 


Jelenleg a Play Áruház sajnos nem érhető el a programmal, így a használni kívánt androidos alkalmazás APK állományát magunknak kell leturkálnunk a netről. Ezzel a webhellyel például le tudjuk tölteni az ingyenes programok APK-it a Play Áruházból. Az Arc Welder elindítása után jelöljünk ki a programnak tetszőleges munkamappát (ide menti majd a programokat és azok beállításait), majd kattintsunk az „Add your APK” gombra, tallózzuk be az APK-t. A következő panelen igény szerint változtassuk meg a beállításokat (telefon vagy tablet emulációja, álló vagy fekvő kijelzőtájolás), ha erre szükség van.


Ha minden jól megy, akkor ezután a betallózott programunk el fog indulni. Az alkalmazásokat nem kell minden egyes indítás esetén betallózni, az első telepítésük után megtalálhatóak lesznek a böngésző „Alkalmazások” lapján. Sajnos a beállításaik utólagos módosítására jelenleg nincs lehetőség, újból installálni kell a programokat a változtatáshoz. Ezen felül momentán problémás egynél többet telepíteni.
 


A cikk írásakor az Arc Welder nem volt kimondottan tökéletes, azonban a teljesítménybeli és kompatibilitási problémáinak megoldása után kiváló megoldást jelenthet majd a kedvenc androidos programjaink számítógépünkön való futtatására. Jó kérdés, hogy nem érintőkijelzős eszközökön hogyan lesz majd megoldva a több ujjas kezelést igénylő alkalmazások (tipikusan 3D-s játékok) futtatása, reméljük a fejlesztők be tudnak majd építeni egeres-billentyűzetes alternatív vezérlést a szoftvereikbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.