Hirdetés

Így gyárthatsz biztonságos jelszavakat



|

A Master Password iOS, Android, OS X és Java alatt is működik.

Hirdetés

Az utóbbi hónapokban bőven akadtak olyan események, amelyek még a kevésbé óvatos felhasználókat is elgondolkoztatták, hogy ideje megerősíteni a fiókok védelmét, és lecserélni a jelszavakat újabbakra, biztonságosabbakra. Az adataink, fájljaink és fiókjaink védelmére sok módszer létezik (ujjlenyomatok, kétlépcsős hitelesítések, stb.), de kétségtelen, hogy jelenleg még mindig a "sima" jelszavak a legelterjedtebbek. 

Hirdetés

Mindig azt halljuk, hogy a választott kifejezés tartalmazzon kis- és nagybetűt, számot, esetleg még szimbólumot is, legalább nyolc karakterben. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nagyon ajánlott minden egyes fiókhoz és felhasználónévhez más és más jelszót választani, hogy ha valamelyik szolgáltatót véletlenül feltörnék, a többi miatt ne kelljen aggódni. Persze könnyű ezt mondani, még akkor is nagyon nehéz dolgunk lenne, ha csak egyetlen [A13%5-94!bC] kódot kellene megjegyeznünk, hát még, ha egyenesen egy tucat ilyenre van szükség. 

 

Nem iPadre szabták, de azon is használható

 

Mi a megoldás?

Éppen ezért érdemes választani egy jelszókezelőt és/vagy jelszógenerálót, amely képes helyettünk megjegyezni a bonyolult karaktersorozatokat. Pont ilyen a Master Password is, amely Android és iOS mobil operációs rendszer mellett OS X-en és Java-környezetben is használható. 

Az app képes rá, hogy a megadott szolgáltatásokhoz külön-külön bonyolult jelszavakat generáljon, majd meg is jegyezze nekünk azokat. Ezután nekünk elegendő egyetlen mesterjelszót megjegyezni, hogy később ezeket elérjük. A jelszavakat ráadásul helyileg tárolja el a szolgáltatás, és nem a weben. Ha valamit módosítani, másolni akarunk a listánkból, akkor előbb be kell lépnünk a mesterkulccsal. 

 

Egy név, egy mesterjelszó

 

Használat

A szolgáltatást egy iPad minin próbáltuk ki - az iOS-es appot almás táblára nem igazán optimalizálták, (ahogy a képeken is látszik) de azért teljes mértékben használható marad tableten is. Az első belépés után a program arra kér minket, hogy válasszunk egy nevet, illetve egy ahhoz tartozó mesterjelszót - elegendő ezt megjegyeznünk. 

 

Ilyenből senki sem szeretne megjegyezni egy tucatot

 

Ezután az app kéri az első weboldal nevét, amihez generál nekünk egy jelszót. Ha beírunk egy tetszőleges nevet (érdemes a kapcsolódó szolgáltatásét, például Twitter, Facebook, stb.), akkor máris egy olyan kódot kapunk, amit hosszú időbe telni memorizálni. Az app segítségével a generált és eltárolt jelszavakat bármikor másolhatjuk egy-egy belépéshez. A kulcsok készítéséhez egy olyan algoritmust használnak, ami iOS-en és Androidon is ugyanazt az eredményt adja. Ez azért lehet fontos, mert a szolgáltatás valóban offline működik, tehát a platformok között nem szinkronizálja a listánkat. Ha az egyik kódot valamiért meg kell változtatni, bármikor generálhatunk újat. 

Természetesen feltörhetetlen biztonságot talán lehetetlen elérni a webes szolgáltatásoknál, de a nehéz jelszavak offline generálása és tárolása az egyik legjobb ötlet, amit használhatunk - ebben segít a Master Password is. Ilyenkor már csak arra kell figyelni, nehogy valaki feltörje a mesterjelszavunkat, és hozzájusson a teljes adatbázishoz. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.