Hirdetés

Így kezdődött a Photoshop sikertörténete - első rész



|

A Photoshop mindenhol jelen van - de hogyan indult a sikertörténete?

Hirdetés

A Photoshop képmanipulálási érdemei elévülhetetlenek, és igazság szerint az élet minden területén jelen vannak - filmekben, magazinok címlapjain, építészetben, mindenben. Hogyan indult a szoftver sikertörténete? Visszatekintő következik. 

Hirdetés

 

A kezdetek

Thomas Knoll 1987-ben fejlesztett ki egy olyan képkezelőt, amelyet Display névre keresztelt. A testvérének, John Knollnak a segítségével elkezdtek egyre több funkciót hozzáadni az egyszerű, szürke árnyalatokkal operáló alkalmazáshoz, amely digitális képfájlokat dolgozott fel. Ezt tekintik a digitális képmanipuláció születési dátumának, vagyis hajnalának. 

1988 szeptemberében az Adobe úgy döntött, hogy megveszi a licencjogokat a szoftver terjesztéséhez. 

 

Russel Brown, az akkori kreatív igazgató

 

Thomas Knoll, Jennifer a paradicsomban

A Photoshop társkészítője, Thomas Knoll csupán 2012-ben lett az Adobe alkalmazottja, ugyanakkor azt megelőzően már 24 évet dolgozott a vállalatnak szakértőként. 

 

Thomas Knoll

 

A testvére, John Knoll 1988-ban találkozott az Adobe-bal azért, hogy megvillantsa a Display szoftvert, a Jennifer a paradicsomban néven elhíresült képpel együtt. A fotón a felesége volt látható, Bora Borán. A bemutatón Knoll nem csak Jennifert, de a szigetet is tudta klónozni, tetszése szerint alakítva a képet. Természetesen az Adobe odáig volt a látottakért. 

 

Jennifer a paradicsomban

 

Maces kezdés

Olyannyira, hogy 1990. február 19-én megjelent a Photoshop, Apple Macintosh gépekre. Akkor az Adobe azt remélte, hogy havonta 500 másolatot adhatnak el a szoftverből. Azóta az alkalmazás több mint 10 millió felhasználóval rendelkezik. 

 

Azt remélték, hogy havi 500-at sikerül eladni

 

Segítettek a tintasugarasok

A Photoshop 1 elsősorban a kiadásban dolgozók és a grafikus művészek számára készült el. Azonban a tintasugaras nyomtatók lehetővé tették, hogy a fotósok beszkenneljék a filmeket, átszerkesszék azokat a szoftverrel, majd a nyomtatóval kinyomtassák az így elkészült képeiket. Mindez akkor indult robbanásszerű növekedésnek és vált igazán népszerűvé, amikor megjelentek a piacon a digitális fényképezőgépek. Azoknak hála már nagyon egyszerű volt egyszerre sok képet betölteni a Photoshopba. 

 

Russel Brown, 1989

 

Sorozatunk következő részében újabb érdekes tényeket szedünk össze a Photoshop startjáról. Addig is áruljátok el: nektek melyik a kedvenc képszerkesztő programotok? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.