Hirdetés

Így kezeljük egyszerűen a partíciókat



|

Akár teljes operációs rendszert is migrálhatunk a MiniTool ingyenes eszközével.

Hirdetés

A háttértárak particionálása nem hétköznapi beszédtéma, köszönhetően részben a mai operációs rendszerek stabilitásának. Ettől függetlenül időnként szükségünk lehet egy remek particionálóra, ugyanis a háttértáraink több meghajtóra való feldarabolása egyszerűbbé teheti az adataink rendszerezését és archiválását.

Hirdetés


Egy életszagú példa: az operációs rendszerünk teljesen váratlanul megadja magát, azonban a fontos dokumentumaink a Windows valamelyik felhasználói mappájában vannak, nincs róluk biztonsági másolat a felhőben vagy külső meghajtón. Ilyenkor egy Linux Live CD-ről bootolva tipikusan meg tudjuk menteni a fájlokat. Ha ezek az állományok már alapvetően a háttértár valamelyik egyéni betűjelet használó partícióján lettek volna, akkor az OS elhalálozása után rögtön indíthattuk volna a „C” meghajtó formázásával megspékelt újratelepítést.


MiniTool Partition Wizard Free

Az egyik legszélesebb körben használt partíciókezelő az EASEUS, azonban a napokban látókörünkbe került az egyik legjobb kihívójának legfrissebb változata. A MiniTool Partition Wizard Free pillanatok alatt jó benyomást tett ránk, ugyanis a grafikus felülete nem csak tetszetős, de rendkívül lényegre törő és funkcionális. Magyarul sajnos nem tud a szoftver.
 


A tárházában lényegében minden partíciókezeléssel kapcsolatos alapvető művelet megtalálható: létrehozás, törlés, formázás, átméretezés, kiterjesztés, darabolás, egybeillesztés. A létrehozás kapcsán megemlítendő, hogy a program csak FAT32 és NTFS köteteket kezel, a Linux és Mac OS X rendszerek esetében „natív” fájlrendszereket nem lehet vele menedzselni.
 


A MiniTool szoftvere komplett meghajtókra alkalmazható műveletekkel is rendelkezik: rendezhetőek vele a partíciók, újraépíthető az MBR, átkonvertálható GPT-vé az MBR, van benne hibatesztelés, lehetőség van partíciók helyreállítására, a teljes meghajtó biztonságos törlésére. Az alkalmazás kompatibilis a Windows 8-ban bevezetett Storage Spaces funkcionalitással.
 


Rendkívül hasznos lehet, hogy a MiniTool Partition Wizard Free képes komplett partíciókat és meghajtókat másolni, klónozni is tudja a Windows meghajtóját. Ez annyit tesz, hogy például egy új merevlemez vásárlása után szimplán átmásolhatjuk rá a régi meghajtónk teljes tartalmát. Az új meghajtóról való bootolás után ott folytathatunk mindent, ahol az előző meghajtóval abbahagyattuk.


MiniTool Partition Wizard Bootable 9

A képernyőképeken talán feltűnt a „Bootable CD” gomb, erre kattintva letölthetjük a fejlesztő weboldaláról az alkalmazás bootolható CD-s változatát. Lényegében egy Linux Live CD-ről van szó, ezt kiírva akkor is használhatjuk a partíciókezelőt, ha nem sikerülne elindítani a PC operációs rendszerét, vagy OS nélküli számítógép háttértárát kezelnénk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.