Hirdetés

Így kövesd a laptopodat



|

Megmutatjuk, hogyan lehet követni egy windowsos notebookot egyszerűen.

Hirdetés

Az Apple már gyárilag is kínál Find My Mac szolgáltatást annak érdekében, hogy ha valaki ellopná a Mac gépünket vagy egyszerűen elveszítenénk azt, akkor később ezzel a funkcióval megtalálhassuk. A Microsoft nem kínál ilyen beépített szolgáltatást a windowsos gépekhez, még a Windows 8-as táblagépekhez sem. Szerencsére azonban vannak olyan külső alkalmazások, amelyek segítségével egyszerűen megoldható a laptopok és egyéb eszközök követése. Akad köztük ingyenes is, de az alapelv mindig hasonló.

Hirdetés

Az effajta szolgáltatások működéséhez egy szoftvert kell telepíteni a követni kívánt eszközre, majd bejelentkezni a regisztrált fiókkal. Ha elveszítettük a gépünket, akkor ebbe a fiókba be kell lépni, és megnézhetjük a fizikai helyzetét, valamint akár vezérelhetjük is a notebookot

 

Egy laptopnál szerencse is kell

Könnyű dolgunk persze nincs, hiszen míg egy okostelefon szinte biztos, hogy az elvesztése után is készenléti állapotban lesz és csatlakozik a mobilhálózathoz, addig egy laptop könnyen lehet, hogy ki lesz kapcsolva vagy a Wi-Fi-t nem kapcsolják be rajta – ilyenkor pedig nem tudja a szolgáltatás jelenteni a helyzetét.

A Prey egy olyan követőszoftver, amely Windows, Mac, Linux, iOS és Android platformokat is támogat, és rendelkezik ingyenes használati opcióval is. Ebben három eszközt csatolhatunk a fiókunkhoz, és készülékenként tíz helyzetet tárolhatunk.

 

Így lehet beállítani

Telepítsük a Prey alkalmazást az alábbi hivatkozáson keresztül: https://preyproject.com/. Ezután hozzunk létre egy új felhasználói fiókot. A program alapesetben Windows-szolgáltatásként fut, így bejelentkezés után azonnal működőképes.

 

Annak érdekében, hogy ha elhagynánk a laptopot, gyorsabban kapjunk jelentéseket, állítsuk be, hogy a Prey gyakrabban jelentkezzen be. Ezt az Configure Preyben az Options for Execution menüpontban tehetjük meg, a jelentések gyakoriságának az átállításával. 

 

A laptop követéséhez jelentkezzünk be a Prey weboldalára a regisztrált fiókunkkal, amelynek az adatait a telepítés közben adtuk meg. Itt látjuk majd az összes fiókhoz kapcsolt eszközünket. Az eltűnést úgy tudjuk jelenteni, hogy a konkrét készülékre nyomva az adatlapján Missingre állítjuk a kapcsolót. A Prey csak ezután rögzíti a konkrét pozíciókat. 

 

Fontos, hogy a Geo funkciót is engedélyezzük, ami a belső GPS-t és a közeli hotspotok nevét is használja a jelentéshez. A Prey segítségével figyelmeztető jelzést is küldhetünk a gépre. A jelentést a szoftver csak bekapcsolt, internethez csatlakoztatott notebook esetén tudja elkészíteni, mindenesetre ez is egy extra lehetőség a laptop védelme érdekében. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.