Hirdetés

Így növeld villámgyorsan a géped teljesítményét



|

Némi használat után muszáj lesz tenni a PC-nk teljesítményéért - mutatunk néhány gyors trükköt.

Hirdetés

Minden PC életében eljön az idő, amikor vele szemben ülve azt mondjuk rá: ez már nem olyan gyors, mint régen. A felesleges fájlok, plusz programok és szolgáltatások egy idő után minden otthoni gépet elkezdenek visszafogni.

Hirdetés

Legyen szó régi vagy új PC-ről, néhány hónapnyi-évnyi használat után általában elszáll az az elképesztően gyors sebesség, amit az első bootolás után tapasztaltunk. Amikor a PC teljesítménye már zavarja a használatot, akkor ideje tenni a gyorsításért. Megmutatjuk a három legegyszerűbb lehetőséget. 

 

Plusz memória

Sajnos a memóriamodulok ára manapság már nem olyan kedvező, mint néhány évvel ezelőtt, de azért még így is ezek vásárlása jelenti az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb gépfejlesztési módszert. Még jobb, hogy különösebb hozzáértést sem igényel a modulok cseréje, hozzáadása, otthon néhány perc alatt elvégezhető feladat. 

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, milyen plusz memóriára van szükségünk, jól jöhet egy segédprogram. A Crucial például a System Scanner nevű alkalmazásával szkenneli a gépünket, majd kiírja, hogy milyen típusú RAM-okkal variálhatunk. Természetesen az is jó ötlet, ha az alaplapunk/laptopunk gyártójának a honlapján, az alaplap támogatási oldalán tájékozódunk a kompatibilis memóriákról. 

 

Hatékony módszer a RAM-csere

 

Felesleges fájlok törlése

Idővel minden gépen gyűlik össze némi felesleg. Éppen ezért nem árt átnézni a telepített programok listáját - amit hónapok, évek óta el sem indítottunk, valószínűleg csak feleslegesen foglalják a helyet. 

A megunt programok törlésében nagy segítség lehet a népszerű CCleaner. A takarítóprogrammal azért nem árt vigyázni, a haladó beállításokban már oda kell figyelni, hogy mit pipálunk be. Ennek ellenére már az alapbeállítások is nagy mennyiségű felesleges fájltól képesek megszabadítani minket. OS X alatt kiváló megoldás lehet a Daisy Disk, amely színkódokkal mutatja, mi eszi meg a legtöbb helyet. 

 

CCleaner

 

Automatikusan induló programok

Sajnos gyakran előfordul, hogy míg az első hetekben villámgyorsan indult be a gépünk, addig egy idő után a kávé is lefő, mire az rendesen betölt mindent. Általában ezért az automatikusan induló programok elszaporodása a felelős. Windows operációs rendszerek alatt ezek szortírozhatóak például a fentebb említett CCleanerrel, vagy Windows 8.1 alatt akár a Feladatkezelőben is (CTRL + Shift + Esc, majd Indítás fül). Amiről biztosan tudjuk, hogy nincs rá szükségünk, azt nyugodtan tiltsuk le vagy töröljük (az egér folyamatos termékregisztrációja például biztosan nem fog hiányozni). 

 

Feladatkezelő
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.