Ilyen a torrentközpontú Maelstrom böngésző

|

Elvittük egy körre a BitTorrent peer-to-peer alkalmazását.

Hirdetés

Az utóbbi hónapokban hosszú csend és nyugalom után végre újból érdekes fejlesztések tűntek fel a böngészőpiacon. A Windows 10 publikus előzetesét tesztelők nemrég végre nekiállhattak nyúzni az Internet Explorer utódját, a jelenleg még Project Spartan kódnéven futó szoftverről írt előzetes cikkünk itt olvasható. Ezen felül a múlt héten elérhetővé vált a híres-hírhedt BitTorrent Inc. szintén jó ideje fejlesztés alatt álló Project Maelstrom böngészőjének béta változata is. Egyelőre csak Windows rendszerre, de hamarosan a Mac OS X-esek is kipróbálhatják majd a szoftvert. Momentán nem világos, hogy a linuxos buildre mikor tehetik majd rá a kezüket az érdeklődők.
 

Hirdetés


Decentralizált világháló

A redmondi vállalat Spartan böngészője alapjáraton nem kívánja megváltatni a világot, csupán egy alternatívát kíván nyújtani a Chrome-ot, Firefoxot és társaikat megunt netezőknek. Nem így a Maelstrom, ugyanis a Google Chromium kódbázisra épülő alkalmazással azt kívánják elérni a fejlesztők, hogy a lehető legteljesebb mértékben decentralizálttá válhasson a webhelyek kiszolgálása. Ez annyit tesz, hogy a weblapok betöltésekor a böngésző nem a webhely megszokott kiszolgálójáról kéri le az adatokat, hanem a kért oldalt már böngészők egymásnak küldik a szükséges fájlokat. Mindez természetesen a BitTorrent fájlcserélő protokoll segítségével lett megoldva, a weblapokat egymásnak seedelik a felhasználók.


A megoldás legnagyobb előnye, hogy a gyakran látogatott weblapok lényegében lelőhetetlenné válhatnak: hiába sikerül mondjuk egy túlterheléses támadással kiiktatni a központi szervert, a bolyban lévő felhasználók képesek életben tartani a webhelyet. A kisebb látogatottságú weblapoknál persze problémát jelenthet a seedelők hiánya, így a Maelstrom által használt fájlcserélős adatmegosztás nem képes teljesen kiváltani a klasszikus központi szerveres kiszolgálást, csak kiegészíteni tudja azt. Ezen felül nem világos, hogy a gyakran frissülő weblapok „új” változatai milyen tempóval mennek át a bolyon, lehetőségük van-e a támadóknak kártékony kódokat szétküldeniük az adatterjesztés manipulációjával.
 


Összességében két nagy előnye van a Maelstrom által használt peer-to-peer protokollnak: egyrészt a gyakran látogatott webhelyek a központi szerverük elestével nem válnak elérhetetlenné, másrészt a webhelyek üzemeltetői óriási mennyiségű adatforgalmat spórolhatnak meg azzal, hogy a látogatók egymásnak seedelik a webhelyeik tartalmát.


Miben más a Maelstrom használata?

Hirdetés

Már első pillantásra is egyértelmű, hogy a Maelstrom a Chromiumra épül. Kinézetre Google Chrome. A felhasználó két különbséget vehet észre a használatakor. Elsőként a peer-to-peer módon megosztott weboldalak esetében a szokásos linkek helyett mágnes linkek vannak a böngésző címsorában. Egyébként sima .torrent fájlok is letölthetőek a böngészővel (klasszikus torrentes fájlmegosztás), bár nálunk a letöltés után nem sikerült összeilleszteni a végleges állományt a Maelstromnak; ez minden bizonnyal valamiféle bug.


A kettes számú furcsaság, hogy a böngésző Beállítások menüjében található egy „Torrent Settings” lap. Itt olyan dolgokat lehet állítani, mint a seedeléshez fenntartott gyorsítótár méretét, a protokoll által használt portot, a proxyt, a maximális letöltési és feltöltési sebességeket.
 


Természetesen a Maelstrommal látogathatóak a megszokott HTTP protokollon keresztül a webhelyek, így a stabillá válása után egy felturbózott Google Chrome-ként is lehet majd tekinteni a böngészőre. Jelen állapotában a kipróbálását természetesen csak az érdeklődőknek ajánljuk, részben mivel az elavultnak tekinthető Chromium 37 kódbázisra épül, azaz feltehetően elég sok már hónapokkal ezelőtt befoltozott biztonsági rés lapul a motorházteteje alatt.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.