Hirdetés

Ilyen az új Norton Ghost 15



|

A Norton Ghost az egyik legjobb, legtöbbet tudó és sokoldalú rendszermentő és visszaállító (backup) alkalmazás Windows alá. Legújabb változata már Windows 7 alatt is teljes körűen működik.

Hirdetés

A Norton Ghost olyan mélyen képes beépülni rendszerünkbe, hogy emiatt szükséges volt az új Windowshoz is hozzáigazítani. Természetesen a hetes Windows támogatása mellett számos más hasznos újdonság is bekerült a programba, de a régebbi funkcióknak sem kell szégyenkezniük.

Mentés bármikor, bárhonnan, bárhová

A program képes az általunk kijelölt típusú fájlokról teljes és különbözeti mentést is készíteni, valamint a megadott partíciókról teljes mentést létrehozni. A mentések lehetnek azonnaliak, konkrét időpontra, vagy akár heti/havi gyakorisággal előre időzítettek is. A mentés egy távoli gépről, a hálózaton keresztül is elindítható, amennyiben erre jogosultságot adtunk a másik gép számára.

A mentést a programot gyártó Symantec internetes szignálja is elindíthatja, ha valamiféle durva, még nem javított Windows biztonsági fenyegetettségre derülne fény. E szolgáltatást a számunkra ijesztő Threatcon fenyegetési szint beállításával aktiválhatjuk, amely alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. A mentések célja a helyi és hálózati (FTP és NAS is) meghajtók mellett CD/DVD, illetve a 15-ös verziótól Blu-ray író is lehet, ezeket külön program nélkül is kezeli a Norton Ghost. A mentéseket jelszóval védhetjük, illetve adott méretűre darabolhatjuk, ha később kívánjuk lemezre írni a mentési állományokat.

A létrehozott mentések – ezeket recovery pointnak nevezi a Ghost – tartalma szabadon böngészhető, a teljes lemezképek virtuális meghajtóként felcsatolhatók rendszerünkbe, így egy-egy keresett fájl a mentés teljes visszatöltése nélkül is visszaállítható.

20100125-symantec-desktop.jpg

Fájl- és rendszermentés egy helyen


Rendszermentés melegen és hidegen

A Ghost névre szinte mindenkinek a teljes partíciómentés ugrik be. A házi mentési megoldásként kínált Norton Ghost erre eddig csak korlátozottan volt alkalmas, lévén ez csak a telepített programmal, a futó Windows alól, azaz „melegen” volt lehetséges. A 15-ös Norton változat – akárcsak a régebbi vállalati Ghostok – már tudja a „hideg” mentést is, azaz a telepítőlemezről bootolva is működik. Akár melegen, akár hidegen mentjük partíciónkat, a Ghost alapértelmezés szerint csak a partíció adatot is tartalmazó szektorait, azaz a fájlrendszert menti le, amelyeket aztán egy teljesen más méretű partícióra is vissza tudunk állítani, ha van azon elég hely. Ez a mentés jól tömöríthető, és persze szektorszintű tükrözés is beállítható, ha erre lenne szükségünk. A meleg partíciómentés újdonsága, hogy alapértelmezés szerint a Windows rendszerpartíciója mellett az annak elindításához szükséges rendszerindító partíciót is elmenti, ha nem rendelkezünk máshogy.

A kész, teljes partíciómentéseket akár virtuális meghajtókká is konvertálhatjuk. A korábbi VMware Workstation, illetve a Microsoft Virtual PC lemezképek mellett mostantól a VMware ESX, valamint a Microsoft Hyper-V szerverek formátumai is támogatottak. Sajnos a már említett, GHO kiterjesztésű vállalati Ghost lemezképformátumot még visszaállítási pontként sem kezeli a Norton Ghost.

Visszaállítás extrákkal

Természetesen akár a teljes partíciót, akár az általunk kiválasztott fájlokat tartalmazó mentést visszatölthetjük gépünkre hidegen és melegen is. A hideg, azaz a Recovery lemez bootolásával elérhető visszatöltés gyakran életfontosságú lehet, hiszen egy „halott”, működésképtelen rendszert csak így tudjuk feléleszteni.

20100125-symantec-recovery.jpg

Működésképtelen Windows esetén a Recovery disk segítségével
tölthetjük vissza korábbi lementett rendszerünket


Alapban a Norton Ghost telepítőlemeze szolgál Recovery lemezként, de a programban létrehozhatunk egy gépünkre szabott, annak hálózati meghajtóprogramjait és beállításait is tartalmazó új rendszer-visszaállító lemezt is, hogy az esetlegesen a hálózati meghajtókon tárolt mentéseinket is vissza tudjuk tölteni.

Ez a helyreállító lemez alkalmas a működésképtelen gépünk partícióin lemezhibákat keresni és javítani, a partíciós táblát manipulálni (csak hozzáértő felhasználók próbálkozzanak ezzel!), onnan fájlokat kimásolni, illetve az ide telepített egyszerűbb programokat parancssorból elindítani, lévén maga is egy lemezről futó Windows Vistán alapul.

Vírust is kereshetünk, illetve irthatunk a Recovery disk segítségével, e szolgáltatás viszont sajnos eléggé fapados, ugyanis a vírusszignatúrákat nem képes maga letölteni az internetről, hanem egy másik, valamilyen Norton/Symantec biztonsági programot futtató gépről nekünk kell a program számára kimásolni, mondjuk pendrive-on áthozni.

Összegzés

A Norton Ghost eddig is az egyik legjobb adatmentési/visszaállítási megoldás volt otthoni gépeinkre, a „hideg” mentési módszer segítségével most már a rendszergazdáknak szánt rugalmas mentési/klónozási megoldás is a rendelkezésünkre áll. Az új verzió ráadásul egy kicsit olcsóbb is, mint elődje.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.