Hirdetés

Ilyen lett a TrueCrypt egyik utódja



|

A VeraCrypt az egyik ígéretes próbálkozás a TrueCrypt után.

Hirdetés

Amikor a TrueCrypt fejlesztői bejelentették, hogy abbahagyják a titkosítást végző szoftverük fejlesztését, mivel az nem biztonságos; sok felhasználó nem tudott mit kezdeni ezzel a hírrel. Az mindenesetre rövid időn belül nyilvánvalóvá vált, hogy a program fejlesztése az addigi formájában nem folytatódik, és más külsősök kerülnek előtérbe, ha folytatódik is a fejlesztés. 

Hirdetés

 

VeraCrypt

Az egyik projekt, ami röviddel a TrueCrypt vége után elindult, az IDRIX VeraCryptje volt. Nem ez volt az egyetlen próbálkozás, de ez volt az első, aminek a tényleges programját letölthették a felhasználók, és titkosíthatták vele a merevlemezeiket. 

 

Akár hordozható kiadásban is használható, igaz, korlátozottan

 

Igaz, hogy a TrueCryptre épít, de a VeraCrypt nem kompatibilis az elődjével. Azok a felhasználók, akik a TrueCryptről váltottak, előbb fel kell oldják a meghajtók és a partíciók titkosítását, és csak utána tudják ismételten titkosítani azokat a VeraCrypttel. Ezen a problémán a legújabb verzió annyit segít, hogy elméletben már engedi átkonvertálni a meghajtókat.

A fejlesztők már javították az Open Crypto Audit Project és más elemzések által felfedezett hibákat és sérülékenységeket, azonban természetesen vannak - és lesznek - még további béták a stabil verziók mellett. 

 

Újdonságok

A legutóbbi verzióba bekerült például az SHA-256-os meghajtótitkosítás, amit minden operációs rendszeren lehet használni. A Windows operációs rendszereknél nem csak optimalizációkat hajtottak végre, de a bootloaderben található sérülékenységet is orvosolták, valamint kibővítették az SHA-256-os támogatást a rendszer bootolási titkosítására is.  

 

VeraCrypt

 

A Linux és OS X rendszerek használói immáron az olyan merevlemezeket is tudják titkosítani vele, amelyeknek a szektormérete nagyobb 512-nél. A Linuxoknál ezen felül az NTFS fájlrendszerű formázás is támogatott lett. 

A VeraCrypt fejlesztése összességében jól halad, a fejlesztők rendszeresen állnak elő újabb és újabb verziókkal, amelyek egyre jobb alternatívának tűnnek a néhai TrueCrypt helyett. 

 

Ti szoktátok titkosítani a merevlemezeiteket? Ha igen, milyen szoftvert használtok ehhez? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.