Hirdetés

Íme a Windows 8.1 - egy lépés hátra, egy előre



|

Helyreállt a világ rendje. Visszatér a Start gomb és a Windows 8 fő frissítésével tudunk majd Asztalra bootolni. Ám nem csak emiatt lehet érdekes az új verzió.

Hirdetés

A Build konferencián a Microsoft bemutatta a Windows 8 első jelentős frissítését, a 8.1-et, amely a korábban kiszivárgott hírekhez és kiadásokhoz képest nem sok meglepetést tartogatott (innen letölthető: preview.windows.com). Visszatért a Start gomb - ami nem keverendő össze a Start menüvel -, valamint a kezdőképernyő egyenrangú társa lesz a hagyományos Asztal – ez valamelyest visszalépésnek tekinthető, amit Steve Ballmer, a redmondi szoftvercég vezére nyitóelőadásában ügyesen kimagyarázott. Szerinte a modern és hagyományos világot a 8.1 verzióval sikerült kiegyensúlyozniuk, szerintünk azonban szimplán csak visszatáncoltak.

 



A felhasználók kérték



Akárhogy is, végül megkaptuk az óhajtott gombot, ami gyakorlatban nem tesz mást, mint a modern Kezdőképernyőre, majd az összes alkalmazáshoz navigál minket. Ez a bal alsó sarokban megjelent kis ablak kattintásával eddig is elérhető volt, de a vizuális tuninggal immár mindenki számára barátságossá válik majd a tradicionális Windows felhasználóknak egyébként ismeretlen, és kevés segítséget nyújtó felület. A Desktop egyensúlyba hozásának része, hogy immár rögtön az Asztalra is bootolhatunk, ami mindenképpen üdvözölendő. A Microsoft részéről pedig egy jó stratégiai lépés, mivel az XP kihalása miatt a tömegesen váltók így vélhetően nyugodtabb szívvel fognak Windows 8.1-re átpártolni.

 



A Kezdőképernyő is jobban személyre szabható lesz, mivel a Windows Phone-hoz hasonlóan a csempéket négy méretben tűzhetjük majd ki a kezdőképernyőre, az ott látható háttérkép és színsémák kiválasztásánál is nagyobb szabadságunk lesz. A zároló képernyőn akár családi fotóinkból diavetítés is kérhetünk, sőt a csempék is csoportosíthatóak lesznek.

 



Gyakori kritika volt a rendszerrel kapcsolatban, hogy a modern felületen egyszerre csak két appot (vagy egyet és az Asztalt) lehetett futtatni, azokat is csak kötött egyharmad-kétharmad arányban. Szerencsére ezen is javítottak és a Windows 8.1-ben nem csupán az 50-50 százalékos osztás lehetséges, hanem a bemutató alapján akár három, vagy négy alkalmazás is futhat egyszerre a képernyőn.

 

 

Külön öröm, hogy egy alkalmazás a meghívásakor – például a böngésző egy linkre kattintva – nem automatikusan teljes képernyőn nyílik meg, hanem bedokkolódik a meglévő mellé.

Lenyomnánk a Google-t



Technológiai szempontból a legérdekesebb újdonság a Bing rendszerszintű integrálása, amelynek köszönhetően a Kezdőképernyőn közvetlenül az interneten is kereshetünk. A Microsoft vélhetően abban reménykedik, hogy így további piaci részesedést csenhetnek el a Google elől, mivel a rendezett találatok egy gusztusos felületen jelennek meg, ráadásul a rendszer alkalmazásai érzékelni tudják a hozzájuk kötődő linkeket, legyen szó térképtől, időjárásról, vagy zenéről.

 

 

Ráadásul a Bing alkalmazásprogramozási platformmá vált, amelyet az appok fejlesztői kihasználhatnak (részletek itt: bing.com/dev). Az ötlet jó, a bemutató pedig meggyőző volt, kérdés hogy normál élethelyzetben miként működik majd, mikor nem egy metropolisra, hanem egy komplex kifejezésre keresünk majd rá, plusz azt sem szabad elfelejteni, hogy a Bing csak néhány országban működik.

A Microsoft érezhetően ismét az Egyesült Államok lakosainak kedvezett, amit a magyar felhasználók csak irigykedve nézhettek. Ugyanezt éreztük, amikor bejelentették az Xbox Music ingyenes zenestreamelő szolgáltatását és az új Bing Food&Drink rendszeralkalmazást.

 



Kesereghetnénk ezen, de inkább örüljünk a többi modern UI-s újdonságnak. Egyrészt kapunk majd egy remek virtuális billentyűzetet, amelynél a Microsoft olyan megoldást alkalmazott, ami láttán a Google és az Apple mérnökei is vélhetően a fejüket verték a falba, hogy nem ők találták ki elsőként. Az érintőkijelzőn megjelenő gombok ugyanis érintésérzékenyek és gesztusokkal vezérelhetők. Az intelligens szövegbevitel ajánlatai közül például a [Space] gombon húzva az ujjunkat választhatunk, míg plusz numerikus megjelenítés helyett, csak egy klaviatúrát kapunk, amelynél simán pötyöghetünk, vagy egy megfelelő irányba húzással választhatjuk ki a megfelelő speciális karaktert. Megkapjuk majd a SkyDrive mélyebb integrálását is, vagyis az Office 2013-hoz hasonlóan a Windows 8.1-is alapbeállításon az online tárhelyre ment majd.

Megújul majd néhány rendszeralkalmazás is, a Kapcsolatok és a levelezőprogram funkciódúsabb lesz (ami rájuk is fér), valamint a képnézegetőben immár szerkeszthetjük a képeinket.

Áttervezték a Windows Áruházat is, ahol hangsúlyosabbá válnak majd a személyre szabott ajánlások, valamint a felhasználói értékelések. Egyelőre 80 ezer alkalmaz között böngészhetünk ott, de vélhetően ez az összeg már 100 ezer felett lesz, mire a Windows 8.1 megjelenik.

 

 

Végezetül olyan finomságok is érkeznek, mint az eltérő DPI-s több monitoros üzemmód támogatása, valamint a natív 3D üzemmód, amellyel úgy nyomtathatunk a Makerbot és a Cube 3D printerekkel, mintha hagyományos eszközök lennének. A redmondi szoftvercég e területe a jelek szerint nagy hangsúlyt fektet, mivel a fent említett 3D nyomtatók megvásárolhatók lesznek a Microsoft Store-okban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.