Hirdetés

Ingyen Photoshop a weben



|

Az Adobe népszerű képszerkesztő programjának egyik egyszerűsített változata egy ideje online is elérhető. Cikkünkben bemutatjuk a Photoshop Express működését a fiók létrehozásán és a képek feltöltésén keresztül a szerkesztésig.

Hirdetés

Vitathatatlanul az Adobe Photoshop programja a legismertebb fotószerkesztő és manipuláló alkalmazás, amely gyakorlatilag egyeduralkodó a professzionális képkezelő szoftverek piacán. Tudásához mért az ára is, így otthoni felhasználók számára gyakorlatilag elérhetetlen. Talán ezért készítette el az Adobe először a Photoshop Elements alkalmazást – amely a Photoshop csökkentett tudású kistestvére lett megfizethető áron. A család azonban nemrégiben új taggal gyarapodott; az ingyenes, teljesen webalapú Photoshop Express-szel, amely a „rendes” Photoshop 17 funkcióját tartalmazza, beleértve a vörösszem-effektus eltávolítását, a fehéregyensúly megváltoztatását vagy a kontraszt állítását, emellett különböző mókás, például képtorzító képességei is vannak. Az alkalmazás egyaránt alkalmas otthoni hobbifotósok és kicsit haladóbb felhasználók igényeinek kielégítésére.

 

Van olyan funkciója, amely túlmutat a „hagyományos” Photoshop képességein is, mégpedig a fiókunkhoz ajándékba adott 2 gigabájt méretű tárterület és a Photobucket, Picasa és Facebook közösségi oldalak támogatása. A képek szerkesztése után azonnal lehetőségünk nyílik felvételeink publikálására vagy kinyomtatására anélkül, hogy elhagynánk a böngészőnket.

 

Néhány problémával azonban meg kell küzdenünk, hiszen a webes Photoshopnak azért vannak hiányosságai is. Az első, hogy (elvileg) csak az Egyesült Államok lakosai számára lenne használható, de szerencsére semmilyen módon nem vizsgálja, hogy honnan jelentkezünk be. Ha a fiók létrehozásakor azt hazudjuk, hogy onnan származunk (más lehetősünk úgy sincs), akkor minden további nélkül használhatjuk a szolgáltatást. A másik probléma, hogy mivel internetes alkalmazásról van szó, működési sebességét (különösen a képek feltöltését) jelentősen befolyásolja internetelérésünk gyorsasága.

 

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mennyire egyszerű az alkalmazás kezelése, új fiókot hozunk létre, képeket töltünk fel és módosításokat hajtunk végre rajtuk.

Bejelentkezés és feltöltés

 

pse1_.jpg
1. Először is új fiókot kell létrehoznunk a photoshopexpress.com weboldalon. Ehhez kattintsunk a Join Now gombra, majd adjuk meg a szokásos adatokat. Lakhelyül az Egyesült Államokat (US) válasszuk, mivel jelenleg más lehetőségünk nincs. Az aktiválásához szükséges linket hamarosan e-mailben kapjuk meg.

 

 

pse2_.jpg
2. Lépjünk be a weboldalra, és a bejelentkező képernyőn kattintsunk az Upload Photos gombra. A megjelenő windowsos fájlböngésző használata egyértelmű, segítségével tölthetjük fel fotóinkat a Photoshop Express képkönyvtárunkba. Jelöljük ki a feltöltendő képeket és nyomjuk meg az Open gombot.

 

 

pse3_.jpg
3. Képeinket a képkatalógusba vagy egyenesen a kiválasztott (meglévő vagy új) albumba tölthetjük fel. A feltöltéshez a képkatalógusba válasszuk ki az Upload To Library gombot, és kattintsunk az Upload gombra. A feltöltés megtörténte után kattintsunk a Done gombra. 

 

 

pse4_.jpg
4. Új albumba töltéshez az Upload To New Album gombot használjuk. Írjuk be a kiválasztott album nevét, majd nyomjuk meg az Upload gombot. Csakúgy, mint a hármas pontnál, itt is egy állapotjelző csík mutatja, hogy hol tart a művelet. Ha ez befejeződött, kattintsunk a Done gombra. 

 

 

pse5_.jpg
5. Ha pedig egy már meglévő albumba szeretnénk feltölteni, értelemszerűen az Upload To Existing Album pont mellé bökjünk, a legördülő menüből válasszuk ki az albumot és nyomjuk meg az Upload gombot. Természetesen ismét egy csík jelzi a műveletet, amelynek végén a Done gombot kell megnyomnunk. 

Képek keresése és kiválasztása

 

pse6_.jpg
6. A szerkesztendő képek megkereséséhez kattintsunk a Library sor alatt található All Photos pontra. Álljunk rá a kívánt képre, majd kattintsunk a bal egérgombbal a megjelenő Photo Options lehulló menü Edit Photo sorára, ennek hatására a képszerkesztőbe jutunk. 

 

 

pse7_.jpg
7. Egy kész albumban lévő képek megnyitásához használjuk az Album menüt a képernyő bal oldalán. A képeket természetesen pont úgy tudjuk szerkeszteni, mint az előző esetben, azaz kattintsunk a bal egérgombbal a megjelenő Photo Options sorra. A megjelenő menüből válasszuk ki az Edit Photo tételt.

Alapvető szerkesztési lépések

 

pse8.jpg
8. A szerkesztőfelület megnyitása után válasszuk ki a Crop & Rotate parancsot a bal oldali Basics menüből. A parancs hatására egy rácsháló jelenik meg a képünkön, ennek segítségével tudjuk a kijelölt terület méretét megváltoztatni. 

 

 

pse9.jpg
9. A kijelölés megváltoztatása a sarkaiban lévő négyzetek új helyre húzásával, illetve a teljes kijelölés (kézkurzor) vontatásával lehetséges. (Az oldalarányok az Aspect menü Original Image pontjával tartathatók meg.) A jobb felső sarokban lévő körbeforduló nyíllal alaphelyzetbe állítható a kijelölés. 

 

 

pse10.jpg
10. A kép 90 fokos elforgatásához az Aspect menü melletti két forgató ikont használhatjuk, az egyik az óramutató járásával megegyező, a másik pedig ellentétes irányba forgat. Hatására a kép azonnal elfordul a szerkesztőterületen. Ez a művelet is visszavonható a narancssárga nyíl ikonnal. 

 

 

pse11.jpg
11. A forgató ikonok melletti Straighten csúszka segítségével próbálgatással pontosan a kívánt szöggel fordítható el a kép. Ugyanezt érhetjük el, ha a kurzort a képen kívülre visszük, ahol az egy kétfejű nyíllá változik. Ilyenkor az egérgomb nyomva tartásával is forgatható a felvétel. 

 

 

pse12.jpg
12. Amennyiben úgy döntünk, hogy az elvégzett vágás és forgatás nem felel meg az elképzeléseinknek, a jobb felső sarokban lévő X ikonnal vethetjük el az összes módosítást, amelynek hatására képünk visszatér eredeti állapotába. 

Mentés és visszaállítás

 

pse13.jpg
13. A változtatásokat természetesen a zöld pipával hajthatjuk végre. A rácsháló eltűnik, és a módosítások véglegessé válnak, ezután tovább dolgozhatunk a felvétellel, vagy elmenthetjük a képkönyvtárunkba. 

 

 

pse14.jpg
14. Szerencsére a változások „mentése” után is lehetőségünk van visszatérni az eredeti felvételhez. Ha ismét belépünk a szerkesztőbe, akkor a Crop & Rotate menüpont mellett kis pipát találunk. Ha ezt kiszedjük a négyzetből, akkor visszakapjuk az eredeti, szerkesztés előtti felvételünket.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.