Hirdetés

Ingyen Windowst osztogat a Microsoft



|

Webfejlesztők számára lettek kitalálva az előtelepített virtuális lemezképek.

Hirdetés

Az utóbbi néhány évben nem csak a Microsoft egyes termékeiben mentek végbe jelentős változások, hanem a vállalat kultúrája is túlnyomórészt pozitív irányba mozdult el. Erre kiváló példát hozva tudta például, hogy az informatikai kereskedésekben olyan 25 ezer forintért megvásárolható OEM Windows 8 az első aktiválás után nem „ragad” hozzá a számítógép alaplapjához?


A csempés operációs rendszer megjelenésekor ezen apróság teljesen elkerülte mindenki figyelmét, mert igazság szerint egyszerűen senkinek sem jutott eszébe, hogy a Microsoft hajlandó lesz „dobozos” módjára adni az „OEM” terméket, azaz lehetővé tenni a felhasználók számára, hogy áttelepítsék a szoftvert egy másik számítógépükre. Annyi kikötés van ezen téren, hogy egyszerre kizárólag egy számítógépre lehet feltelepítve a boltban vett Windows 8.


A Microsoft az utóbbi években vállalati szinten jelentős mértékű ésszerűsítést hajtott végre, legyen szó technikai, jogi, vagy éppen filozófiai kérdésről. Az egyik legfontosabb „észbekapás” az Internet Explorer terén történt, hiszen a 9-es verziótól kezdve újraírt szoftver a riválisokhoz hasonlóan a korábbi egyéni megoldások és technológiák helyett a nyílt webes szabványokat kultiválja, emellett pedig valóban villámgyors. Ugyan az Internet Explorer 10 a modern szabványok támogatása terén továbbra is erősen le van maradva a konkurenciától, ám összességében véve egy igazán jó kis böngésző.


Sajnos ettől függetlenül a webfejlesztők továbbra is kellemetlen helyzetben vannak: noha az Internet Explorer 6 / 7 részesedése már csak néhány piacon mérhető, ám a Windows XP-re legfeljebb a 8-as verziót lehet telepíteni, amely erősen késlelteti a böngésző kihalását. Érdekességként a Gemius Ranking szerint a múlt héten Magyarországon 5,8 százalék, míg a StatCounter mérései alapján májusban globálisan 8,63 százalékos volt az IE8 tortából kihasított szelete – egyelőre érdemes még kompatibilissé tenni vele az új weboldalakat. Ettől függetlenül a kevésbé szerencsés fejlesztőknek akár régebbi verziókkal is bajlódniuk kell, tipikusan ősrégi belső vállalati webes felületek karbantartásakor.


Súlyos technikai probléma, hogy ilyenkor a teszteléshez úgy kell összeguberálni régi rendszert futtató PC-ket, vagy éppen virtuális gépekbe kell telepíteni az elavult operációs rendszereket. Újabb könnyen felmerülő kérdés lehet, hogy például az Internet Explorer 6-tal való teszteléshez mégis honnan szerez Windows XP licencet a fejlesztő, ha nincs kéznél egy, továbbá újonnan már vásárolni sem lehet?


Az ismertetett gondokat nemrég meglepő huszárvágással oldotta meg a Microsoft, ugyanis a webes fejlesztőknek szánt modern.IE portálján egész egyszerűen ingyenes virtualizációs szoftverekkel is használható lemezképfájlokat tett elérhető, ráadásul ezek letöltéséhez még csak bejelentkezni sem kell például egy Microsoft-fiókkal.


Az állományok előtelepített Windows XP / Vista / 7 / 8 operációs rendszereket tartalmaznak, a támogatott virtualizációs szoftvereket a Virtual PC, a Hyper-V, a VMWare Player, a VirtualBox, továbbá a Parallels for Mac képezik. Végül egy apró érdekesség: a lemezképek önkicsomagolás WinRAR archívumokban tölthetőek le, ilyet sem láttunk még a redmondiaktól.


Szintén felettébb rendhagyó, hogy a Microsoft nem tisztázta a letöltésre kínált szoftverek licencét: noha nincsenek előre aktiválna a virtuális gépek, ám határozottan úgy tűnik, hogy a Microsoftot nem érdekli a letöltő személye, vagy hogy annak van-e egyáltalán licence a letöltött szoftver használatához. Egyébként a modernIE kezdőlapjáról a letöltési oldalra a „Get free tools” („Szerezz be ingyenes eszközöket”) gombra kattintva lehet eljutni  – úgy tűnik, hogy ezt tényleg szó szerint gondolja a szoftvercég.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.